Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο Σκοπιανό, είπε διπλωματική πηγή: Κρίσιμη μέρα η σημερινή…

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο Σκοπιανό, είπε διπλωματική πηγή: Κρίσιμη μέρα η σημερινή…

Οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, μεταξύ των υπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, θα συνεχιστούν σήμερα στις 9.30 το πρωί Νέας Υόρκης (στις 4.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μ. Ιγνατίου, μετά τις χθεσινές συνομιλίες δεν έγιναν δηλώσεις από κανένα εκ των παραγόντων που αναμειγνύονται στις διαπραγματεύσεις, και οι δύο υπουργοί έφυγαν κατευθείαν για τα ξενοδοχεία τους για να ενημερώσουν τους πρωθυπουργούς τους.

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανέλυσαν την κατάσταση στους κ. Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και έλαβαν οδηγίες για το πως θα χειριστούν την κατάσταση σήμερα, στην περίπτωση που απαιτηθεί να λάβουν αποφάσεις. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα μας “δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία”. Όμως άφησε να εννοηθεί ότι τη συμφωνία από την κατάρρευση (των συνομιλιών), χωρίζουν μία κλωστή, τονίζοντας ότι “το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια είναι θετικό”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, που ΔΕΝ επιβεβαίωσε όμως η διπλωματική πηγή, εάν τα πράγματα σήμερα οδηγηθούν σε ένα καλό σημείο και επιτευχθεί μία κατανόηση για τη νέα ονομασία και τα υπόλοιπα ανοικτά προβλήματα, τότε θα απαιτηθεί να συναντηθούν οι δύο πρωθυπουργοί. Ένας πιθανός τόπος συνάντησης είναι η Αχρίδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν ως πιθανές ονομασίες η “Nova Macedonia” και η “Gorna (Upper) Macedonia”.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να δέχεται το δεύτερο όνομα, ενώ ο κ. Νίμιτς φέρεται να πιστεύει ότι η “Nova Macedonia” είναι υπό τις περιστάσεις η καλύτερη λύση. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέφερε κάποια στιγμή και την ονομασία «Republika Makedonija-Skopje» («Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια»), που απέρριψε ο κ. Κοτζιάς. Ο κ. Νίμιτς φέρεται να του απάντησε ότι αυτή ήταν εισήγηση προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, και αυτός ήταν ο λόγος που την συμπεριέλαβε στις προτάσεις τους, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή και από την αντιπολίτευση. Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας υπουργός ήταν έντονα αρνητικός.

Ο κ. Νίμιτς διευκρίνισε ότι εάν προκριθεί η ονομασία “Gorna Macedonia” αυτή θα ισχύσει στην ΟΗΕ ως “Upper Macedonia”. Η πρόταση του κ. Ζάεφ για την “Ιλάντιο Μακεντονίγια”, κρατείται ακόμα “ζωντανή” από τους Σκοπιανούς αν και απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, την ελληνική αντιπολίτευση και τους εθνικιστές των Σκοπίων. Η ελληνική πλευρά “κατεβαίνει” στη σημερινή συνάντηση αποφασισμένη για λύση.

Από την άλλη πλευρά, οι Σκοπιανοί αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία για να αποδεχθούν τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές. Στην περίπτωση αυτή η απάντηση της ελληνικής πλευράς θα είναι αρνητική, καθώς παραμένει σταθερή στην ονομασία για όλες τις χρήσεις και στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος.

Πηγή: hellasjournal.com


Σχολιάστε εδώ