Η ομιλία & δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά στην προ ημερησίας συζήτηση για τα δημοσιονομικά

Η ομιλία & δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά στην προ ημερησίας συζήτηση για τα δημοσιονομικά

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Το πολιτικό σας αφήγημα στέρεψε.

Η ελπίδα που κάποτε υποσχεθήκατε, δεν ήρθε ποτέ.

Η έξοδος από το τρίτο δικό σας μνημόνιο φέρνει ένα νέο πρόγραμμα.

Ο Αύγουστος και τα πανηγύρια που ετοιμάζετε, οδηγούν σε ένα βαρύ χειμώνα.

Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε απλοί θεατές.

Έχουμε υποχρέωση να βάλουμε φρένο στον κατήφορο αυτής της Κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για την πολιτική της επιβίωση.

Η δημαγωγία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα της ΝΔ που έχει αρχίσει την παροχολογία ,δημιουργεί πρόσθετους  κινδύνους.

Γι αυτό:

-Ζητάω εκλογές γιατί τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της για πολλά χρόνια.

Η συγκυβέρνηση σας δεν έχει καμία απολύτως πολιτική νομιμοποίηση να συμφωνήσει και μάλιστα εν κρυπτω, το μέλλον του τόπου .

Κύριε Τσίπρα ήδη τα δώσατε όλα.

Η δημόσια περιουσία της χώρας παραχωρήθηκε στον έλεγχο των δανειστών για 99 χρόνια και οι τράπεζες στους σημερινούς τους ιδιοκτήτες αντί πινακίου φακής, με βλάβη 25 δις ευρώ του ελληνικού δημοσίου. Αρκετά πια διασφαλίσατε τα συμφέροντα των δανειστών.

-Ζητάω εκλογές γιατί δεν διαλύσατε μόνο το σήμερα, υποθηκεύετε και το αύριο.

Έχετε νομοθετήσει επώδυνα μέτρα για τα επόμενα δυο χρόνια και έχετε συμφωνήσει θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα και ασφυκτική εποπτεία για πολλά χρόνια.

Η περίφημη καθαρή έξοδος είναι ένα 4ο μνημόνιο χωρίς χρήματα  με την υπογραφή σας  κ. Τσίπρα.

-Ζητάω εκλογές γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται επικίνδυνη σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Διγλωσσία, προχειρότητα, επιπολαιότητα. Οι Έλληνες αξιωματικοί μας, κρατούνται ακόμα στην Ανδριανούπολη. Η Τουρκία ανοιχτά πλέον επικαλείται κυριαρχία σε βραχονησίδες στο Αιγαίο. Σε μια ευνοϊκή δε συγκυρία για το Σκοπιανό, έφτασε η κυβέρνηση να συζητά την επιτομή του αλυτρωτισμού ως “λύση”, αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Ο δε συγκυβερνήτης σας που επέλεξε να μην είναι σήμερα εδώ  έχει άλλη στρατηγική που συνδέεται με την πολιτική του επιβίωση και την ακροδεξιά του ιδεοληψία , σε όλα τα εθνικά ζητήματα.

-Ζητάω εκλογές γιατί οι συσχετισμοί στη Βουλή έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους συσχετισμούς στην κοινωνία. Αποτελείτε θλιβερή μειοψηφία στον ελληνικό λαό σήμερα.

Το   χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από την κοινωνία κάθε μέρα μεγαλώνει.  Στις κανονικές δημοκρατικές χώρες αυτά τα ζητήματα λύνονται μόνο με εκλογές.

-Ζητάω εκλογές γιατί η Κυβέρνησή σας αποδεικνύεται  ανίκανη και επικίνδυνη. Ο λογαριασμός για την κοινωνία και  την πραγματική οικονομία μεγαλώνει κάθε μέρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσίπρα προσωπικά γιατί  έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν καίρια τα λαϊκά συμφέροντα στο όνομα της δήθεν προάσπισης τους.

Σήκωσαν τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα ,αρνήθηκαν κάθε συνεννόηση και έτσι κατέλαβαν την εξουσία.

Οι τυχοδιωκτισμοί του κόστισαν 200 δις ευρώ στην οικονομία, επιβάρυναν τους πολίτες με πρόσθετα μέτρα 18 δις ευρώ.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσιπρα προσωπικά, για τις θλιβερές επιδόσεις τους στο κεντρικό ζητούμενο της χώρας που είναι η ανάπτυξη.

Κηρύξατε διωγμό σε κάθε παραγωγική και κερδοφόρα δραστηριότητα.

Οδηγήσατε όλο και περισσότερους νέους επιστήμονες σε φυγή στο εξωτερικό.

Όταν, όμως, καταστρέφετε τη δυνατότητα της χώρας να παράγει και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, πώς περιμένετε άραγε να βγει η χώρα από την κρίση; Με τη βοήθεια ποιων δυνάμεων;

Αφήνετε επιπλέον το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, που είτε απασχολείται, είτε είναι άνεργο και επιθυμεί να απασχοληθεί, να υποβαθμίζεται και να χάνει τις δεξιότητές του.

Τι έχετε κάνει για την επανεκπαίδευση ανέργων ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία; Ρητορική είναι η ερώτηση. Ξέρω, απολύτως τίποτα. Ψιλά γράμματα για σας.

Κυβερνήσατε σε μια περίοδο όπου υπήρξαν εξαιρετικές συγκυρίες και δεν τις αξιοποιήσατε:

– ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ

– χαμηλές τιμές πετρελαίου

– αστάθεια στην γύρω περιοχή, που ευνόησε τον τουρισμό μας.

Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη ήταν πρακτικά μηδενική και πρόκειται πραγματικά για τη μαύρη τρύπα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Οι εκτιμήσεις στο τέλος του 2014 την ανέβαζαν στο 11% στην τριετία. Επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφτασε μόλις το 0,8%. Δηλαδή χάθηκαν ακόμη 20 δις εισόδημα από την Ελληνική οικονομία, με δική σας ευθύνη.

– Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τον αφελληνισμό και την παράδοση του τραπεζικού συστήματος στον ξένο έλεγχο. Με ιδιαίτερα δυσμενή αποτελέσματα για την χρηματοδότηση της οικονομίας, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά γιατί φτωχοποιήσατε τον Ελληνικό λαό, καταστρέψατε την μεσαία τάξη, γονατίσατε τους πιο «αδύναμους» πολίτες.

Σήμερα σχεδόν 2 εκ. Έλληνες δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες τους.

Μετατρέψατε τους Έλληνες εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο μεγαλύτερο φορολογικό υποζύγιο στην Ευρώπη.

Οδηγήσατε σε έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς το κράτος (101 δις ευρώ), ενώ πάνω από 1 εκ. πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις.

Ένας στους τρεις μικρομεσαίους σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, απειλούνται με λουκέτο στην επιχείρησή τους.

-Κατηγορώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί κατεδαφίσατε το Κοινωνικό Κράτος. Διαλύσατε  την Δημόσια Υγεία, την Παιδεία, κόψατε το ΕΚΑΣ, μειώσατε τις συντάξεις, ακόμη και τις συντάξεις χηρείας, μειώσατε το επίδομα θέρμανσης, διευρύνατε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης οδηγώντας σε μισθούς πείνας για το 1/3 των εργαζομένων.

Ανοίξατε τον δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

Και επικαλείστε ως στοιχείο κοινωνικής πολιτικής, το δήθεν μέρισμα «των ματωμένων υπερ-πλεονασμάτων», για να χρησιμοποιήσω μια δική σας έκφραση.

Εσείς που δεν διστάσατε, με στόχο πλεόνασμα 1,7 % του ΑΕΠ -περίπου 4 δις- για το 2017, να αφαιρέσετε από την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, 7,5 δις, δηλαδή 3,5 δις περισσότερα.

Με εξοντωτικούς φόρους και εισφορές, που υπονόμευσαν και την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, με περικοπές από το Κοινωνικό Κράτος, τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές.

Και μετά, ως δήθεν «φιλάνθρωπος», εξαγγείλατε μέτρα μόνο 1,25 δις ευρώ, με λογική προσωρινών επιδομάτων.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ τον κ. Τσίπρα προσωπικά για τη συστηματική απαξίωση των θεσμών και  τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου επί των ημερών τους.

Από τον ασφυκτικό έλεγχο της δικαιοσύνης μέχρι τις αθλιότητες για τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, ο κατάλογος είναι μακρύς και μαύρος, πολύ μαύρος.

Η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης αρχή της αστικής δημοκρατίας, είναι άγνωστη λέξη για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που υπέρτατος σκοπός τους είναι η εγκαθίδρυση κομματικού κράτους.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά για την προσπάθεια ολικής επαναφοράς του πελατειακού κράτους.

Βολεύουν ημετέρους, εξοβελίζουν την αξιολόγηση, εχθρεύονται την αξιοκρατία, την αριστεία, διαλύουν την αυτοδιοίκηση.

Ό,τι δεν ελέγχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συκοφαντεί προτού το διαλύσει με καταστροφική μανία.

-Κατηγορώ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον κ Τσίπρα προσωπικά γιατί δίχασαν και εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό, στερώντας του το μεγαλύτερο όπλο για το ξεπέρασμα της κρίσης, την ΕΝΟΤΗΤΑ του.

Τα δάκρυα σας κ Τσίπρα για τη φασιστική επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη είναι κροκοδείλια.

Αν ήταν πραγματικά θα είχατε βρει τον τρόπο, έστω και σήμερα, να καταδικάσετε τους προπηλακισμούς κατά του ΠτΔ στις 28 Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη,  από ομάδα αγανακτισμένων, με επικεφαλής βουλευτή σας, καθώς και τους προπηλακισμούς τόσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Πώς όμως να το πράξετε αυτό όταν εσείς προσωπικά από το βήμα της Βουλής, μας απειλούσατε ότι “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”;

Το 2011 είπατε δήθεν ότι καταδικάζετε τη βία, αλλά τη δικαιολογήσατε ως αγανάκτηση κατά των μνημονίων. Κοροϊδία δηλαδή. Μπροστά στον ελληνικό λαό. Σήμερα δε, ως Κυβέρνηση δείχνετε προκλητική ανοχή στη βία και στην ανομία.

-Κατηγορώ την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη λανθασμένη στρατηγική που ακολουθεί στο ζήτημα της μείωσης του χρέους.

Απεμπόλησε ακόμη και τη διεκδίκηση των θετικών δεσμεύσεων του Eurogroup του 2012 και χάρισε 6,5 δις ευρώ στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες, προκειμένου να εξασφαλίσει τους γνωστούς «επαίνους» από τους δανειστές μας.

Η Ελλάδα έπρεπε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα του Τρίτου Μνημονίου, να δείξει ότι γίνεται αξιόπιστη χώρα χωρίς κίνδυνο πισωγυρίσματος και μετά να καλλιεργήσει συμμαχίες διεθνείς για το χρέος.

Η κυβέρνηση όμως είχε μια επιπόλαιη στρατηγική και έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Μεταξύ των άλλων καθυστέρησε πολύ τα προαπαιτούμενα και προκάλεσε μόνη της μια μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα.

Τώρα δημιουργεί μια νέα πλαστή εικόνα. Πως με την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο όλα τα προβλήματα τελειώνουν ως δια μαγείας.

Μας ανακοίνωσαν ότι έκλεισε και η αξιολόγηση. Η αλήθεια είναι όμως ότι από τα 88 προαπαιτούμενα, ένα μικρό μόνο μέρος έχετε ολοκληρώσει.

Τι σας εμπόδισε να το πράξετε μέχρι τώρα; Μήπως σχεδιάζετε να μεταφέρετε ένα μεγάλο μέρος τους, ένα μεγάλο μέρος των όσων έχετε συμφωνήσει και συνομολογήσει με τους δανειστές, μετά τη λήξη του προγράμματος, πεσκέσι και αυτά στην επόμενη Κυβέρνηση;

Ώστε να προστεθούν στις δεσμεύσεις που έχετε ήδη αναλάβει μέχρι το 2022 και να ολοκληρώσουν το τέταρτο, κατ’ ουσία μνημόνιο που έχετε συμφωνήσει – ένα μνημόνιο χωρίς χρήματα, μόνο με υποχρεώσεις.

Δεν κρύβω όμως ότι με προβληματίζει όμως ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ζητά εδώ και 2 χρόνια συνεχώς εκλογές, τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να «διαπραγματεύεται» την προοπτική της χώρας και δίνει ραντεβού το… Φθινόπωρο.

Όμως η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία μας, δεν μπορεί να οδηγούνται στο δύσκολο μέλλον, απροστάτευτες και ανασφαλείς.

Η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιείται να κλείνει τα μάτια και να αφήνει ουσιαστικά την μοίρα της χώρας στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Δηλαδή στην πραγματικότητα αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις.

Έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης.

Δεν θα μείνουμε εμείς να παρακολουθούμε τις εξελίξεις απλά και μόνο περιμένοντας το «ώριμο φρούτο», όπως κάνει η Ν.Δ.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ δεν έχουν κανένα σχέδιο και υιοθετούν τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Γι’ αυτό τον λόγο προκαλέσαμε τη σημερινή συζήτηση.

Για να βγάλουμε από τα σκοτάδια –επιτέλους- στο φως, τις πραγματικές σκέψεις και προθέσεις όλων.

Να μας εξηγήσει ιδιαίτερα η Κυβέρνηση, ποιο είναι το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους δανειστές και ποιο είναι το σχέδιο της για τη χώρα μετά τη λήξη του προγράμματος; Γιατί δεν ακούσαμε τίποτα πριν.

Άρον άρον χθες δώσατε στη δημοσιότητα το περίφημο ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Ανάπτυξης;

Τρία πράγματα μας κέντρισαν την προσοχή σε αυτή την έκθεση ιδεών.

Πρώτον: Πρόκειται για ολιστικό πρόγραμμα περικοπής των συντάξεων. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Οι συνταξιούχοι στην πυρά. Ποια  13η σύνταξη, κόβεται και η 12η. Και προχωρούμε και για την 11η. Άσε που ακολουθεί και η περικοπή του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί σε νέα δραστική μείωση του εισοδήματος τους.

Δεύτερο: Ο ΕΝΦΙΑ ζει και βασιλεύει. Δεν είναι πια ο άδικος φόρος που πρέπει να καταργηθεί κ. Τσίπρα, με ένα άρθρο και ένα νόμο; Τρία χρόνια κι ακόμη περιμένουμε. Και τώρα καταγράφεται ξανά στα «προσεχώς» του Ολιστικού Προγράμματος. Αλλά δεν θα έχει και πολύ «προσεχώς» ακόμη.

Τρίτον: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση σας, κατά τα λεγόμενα σας είναι το υπερταμείο και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Συγχαρητήρια.

Από την άλλη, το πρόβλημα με την συνέχιση του Μνημονίου που συνιστούν ορισμένοι, είναι ότι όπως δεν διόρθωσε τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας τα προηγούμενα  χρόνια, έτσι δεν θα τις διορθώσει και τώρα.

Απλώς θα φρενάρει τα δημοσιονομικά συμπτώματα με νέους φόρους, ενώ θα κυριαρχεί η ίδια ακριβώς ανησυχία για το τι θα κάνει η Ελλάδα όταν λήξει η νέα αναβολή.

Εμείς πιστεύουμε ότι η προσεκτική και σταδιακή λήξη της εποπτείας από τα Μνημόνια είναι η μόνη σοβαρή στρατηγική.

Αλλά χρειάζεται να συντρέξουν μια σειρά από ενέργειες και πολιτικές που η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται ούτε να κατανοεί, ούτε να επιδιώκει.

Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που θα έχει τη δύναμη και το κύρος να υλοποιήσει μια εθνική γραμμή για τον τόπο.

Στο πλαίσιο αυτό:

(Α) Το βάρος της διαπραγμάτευσης και της συνεννόησης πρέπει να πέσει  στον ESM, ο οποίος  κατέχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του επίσημου χρέους και έχει δηλώσει ότι σταδιακά θα αποκτήσει και το υπόλοιπο, καθώς επίσης ότι θα κάνει και γενναίες μεταθέσεις πληρωμών. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και για κάποιο λόγο που κανείς δεν καταλαβαίνει, εσείς δεν τα έχετε διεκδικήσει ακόμα. Τους τα έχετε χαρίσει τόσα χρόνια.

Ταυτόχρονα η συμφωνία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει οριστικά τον ρόλο του ΔΝΤ, για να σταματήσει να βάζει διαρκώς ζητήματα νέων μέτρων. Αυτό το γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε.

Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μπορεί να τα βγάλει πέρα, αν ξεκαθαρίσει τι και πότε πρέπει να γίνει με το χρέος και τα ελλείμματα.

Η αναδιάρθρωση και η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα οδηγήσει και στην μείωση των στόχων για Πρωτογενή Πλεονάσματα από το 3,5%, που έχετε δεχθεί, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής.

Να συμφωνηθεί μία γραμμή άμυνας του ESM σε περίπτωση κερδοσκοπικών επιθέσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Να εφαρμοστεί ένα είδος στήριξης των ελληνικών ομολόγων, όπως έγινε περίπου με την πιστωτική χαλάρωση της ΕΚΤ τα προηγούμενα χρόνια.

Εννοείται ότι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός απαιτεί εμπιστευτικότητα και όχι δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση  και την Τράπεζα της Ελλάδος που έκπληκτοι παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα γίνει ούτε με παληκαρισμούς, ούτε με αυτοσχεδιασμούς, με το βλέμμα στραμμένο σε εκλογικές σκοπιμότητες.

Η σωστή επιλογή για την χώρα είναι η προσεκτική και σχεδιασμένη έξοδος, αλλά απαιτεί ένα δεσμευτικό πλαίσιο συναίνεσης για τα επόμενα χρόνια.

Το ίδιο έγινε και στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βγήκαν από την εποπτεία και ξαναμπήκαν σε τροχιά μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

(Β) Συναίνεση απαιτείται και για την προσέλκυση Επενδύσεων. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδυτές.

Στόχος: αναπτυξιακές επενδύσεις 100 δις ευρώ στην χώρα τα επόμενα 5 χρόνια.

Επενδύσεις από ξένα κεφάλαια, αλλά και από τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με Fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων για τις αδειοδοτήσεις.

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λύνουμε εξ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Επέκταση του μηχανισμού  ΣΔΙΤ και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών.

Ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στους μικρομεσαίους, τους αγρότες, στις επιχειρήσεις. Είναι ώρα να τονώσουμε το εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τους φόρους που τα αφορούν και επίσης μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για μισθωτούς και επαγγελματίες. Επιδότηση της εργασίας μέσω φορολογικών απαλλαγών για ουσιαστική μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ηλικιωμένων άνεργων. Αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης,στηρίζοντας νέες εξωστρεφείς και καινοτόμες δραστηριότητες. Τομές στα συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες που θα δώσουν ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις πλήρους εργασίας και θα ανοίξουν δρόμους επιστροφής για τα παιδιά μας, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.

Σημαντικό ρόλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και την Περιφερειακή ανάπτυξη έχει η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Όχι με μεθοδεύσεις που συκοφαντούν τον Κλεισθένη αλλά με ουσιαστικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και της ανάπτυξης στους δήμους και στις περιφέρειες, με μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων. Κάθε Περιφέρεια της χώρας πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα.

(Γ) Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στιςπελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του. Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

(Δ) Μετατροπή του ΥπερΤαμείου -για το οποίο καμαρώνετε- από ταμείο εκποίησης, σε Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, αλλά και του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος για τη διασφάλιση των νέων γενεών.

(Ε) Νέο Κοινωνικό Κράτος για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων. Οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη πρέπει να αισθάνονται ότι θα έχουν σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία της νέας προσπάθειας, και όχι εφ’ άπαξ φιλοδωρήματα προς άγραν ψήφων, όπως κάνετε όλο αυτό το διάστημα.  Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, 500 ευρώ, κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και, τέλος, ριζική αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο Νόμος αυτός υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με τις συνεχείς αυξημένες εισφορές.

Είναι ώρα να τον αλλάξουμε στο σύνολό του.

Μια ριζική αλλαγή με ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα, που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Σήμερα  όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οφείλουν να ενημερώσουν τον Ελληνικό λαό για το περιεχόμενο που η κάθε μία δίνει στους πυλώνες  της Εθνικής Γραμμής.

Για το πως αντιλαμβάνονται τις διαπραγματεύσεις και την τελική συμφωνία με τους εταίρους μας.

Η χώρα και ο λαός μας δεν επιτρέπεται να βρεθούν μπροστά σε  τετελεσμένα.

Γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει ότι τώρα είναι η ώρα ο Ελληνικός λαός, αυτός και μόνο να αποφασίσει τους όρους και τις εγγυήσεις για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και να επιλέξει  ποιους θα εμπιστευθεί  να οδηγήσουν αυτή την πορεία.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Λίγο πριν από την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Για να μην καταστεί το αδιέξοδο μη αναστρέψιμο.

Για να μην ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών. Η  κατάρρευση που βήμα – βήμα ζούμε εδώ και τόσο καιρό.

Ζητώ εκλογές τώρα

Για να αποκτήσει η χώρα ηγεσία και κυβέρνηση στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων. Αξιόπιστη και ικανή.

Ικανή να διαπραγματευτεί από νέα θέση και σε νέα βάση την επόμενη μέρα. Να κάνει η χώρα μια νέα αρχή.

Και δεν μιλώ μόνο για τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις.

Μιλώ για την καίρια συμβολή της πατρίδας μας  στις κρίσιμες και ρευστές εξελίξεις και συνθήκες της περιοχής.

Την κατοχύρωση του νέου ρόλου της Ελλάδας με απόλυτο σεβασμό στις συμμαχίες της, ως νευραλγικού και ακρογωνιαίου λίθου και ως ακραίου ευρωπαϊκού συνόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Για μια νέα ηγεσία και Κυβέρνηση που μπορεί αξιόπιστα να εγγυηθεί τις αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανακτήσουμε σημαντικό μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας –όχι στα λόγια, επιτέλους να γίνει πράξη- και να επιστρέψουμε στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως ισότιμος  εταίρος.

Ηγεσία και Κυβέρνηση που έχει τη δύναμη, τη γνώση, την πρόταση να προχωρήσει:

  • στην αναγκαία ανασύνταξη της ελληνικής δημοκρατίας
  • στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την πυροδότηση της ανάπτυξης που απαιτούν οι καιροί.
  • στην αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους

Να σχεδιάσει με άλλα λόγια την πορεία που θα οδηγήσει σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας του Έλληνες και την Ελλάδα.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Για μια νέα ηγεσία και κυβέρνηση που να εκφράζει την ισχυρή βούληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και της μέγιστης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης.

Που να προωθήσει επιτέλους συνθήκες εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, απέναντι στις διχαστικές και αδιέξοδες πρακτικές που τραυματικά βιώνουμε σήμερα.

Πάνω σε συμφωνημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και με ριζική αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα.

Μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση κόντρα στο συντηρητισμό και τον  αριστερό και δεξιό τυχοδιωκτικό λαϊκισμό.

Ζητώ εκλογές τώρα.

Και να είστε  βέβαιοι ότι όσο κι αν τις εξορκίζετε τελικά δεν θα τις αποφύγετε.

Είναι κάποιες ιστορικές στιγμές που οι ανάγκες και η πραγματικότητα επιβάλλονται στις  όποιες προθέσεις και ανατρέπουν δρομολογημένες εξελίξεις και προεκλογικούς σχεδιασμούς.

Οπότε τα σενάρια κομματικής σωτηρίας δίνουν αναγκαστικά τη θέση τους στις επιταγές της εθνικής σωτηρίας. Και βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή που πρέπει να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον.

Είναι οι στιγμές που η πολιτική ανατροπή γίνεται αναπόφευκτη και ο ρους της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση.

Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Να βάλουμε ξανά τη δική μας σφραγίδα, της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μια καλύτερη Επόμενη Μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη Νέα Γενιά.


H δευτερολογία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Δεν θα μπορούσα, κατ΄αρχήν,  να αφήσω ασχολίαστα όλα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

  • Απορεί γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ρώτησαν τον ελληνικό λαό πριν τον βάλουν στα μνημόνια , ποιος αυτός που άλλαξε την απόφαση του δημοψηφίσματος μέσα σε μια νύχτα και στη συνέχεια ενώ δεσμεύθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνει εκλογές τις προκήρυξε την επομένη μέρα με την χώρα στον αέρα!
  • Αλήθεια πιστεύει ότι η διακοπή της διαπραγμάτευσης του είναι απειλή ή μήπως ευκαιρία για τη χώρα.  Όλοι ξέρουν τι συμβαίνει όταν διαπραγματεύεται ο κ.Τσιπρας
  • Τον έπιασε τώρα ξαφνικά ο πόνος για την Συνταγματική αναθεώρηση ενώ την αφήνει να σέρνεται δυόμισι χρόνια τώρα με εξωθεσμικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και προφανώς κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε για την πρότασή μας. Γιατί πολύ απλά  δεν θέλει πραγματικά  να αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.  Η διακυβέρνηση του αποδείχθηκε πιο παλιό και απ’ το παλιό…
  • Πάσχει προφανώς από πολιτική πρεσβυωπία ο Πρωθυπουργός. Βλέπει την ακροδεξιά όταν είναι σε κάποια απόσταση και δεν την βλέπει δίπλα του καθημερινά στην κυβέρνηση του!
  • Και επειδή κόπτεται δήθεν για την τιμή της Αριστεράς, τι σχέση θεωρεί ότι έχει πια  με την Αριστερά ο κ. Τσίπρας εκτός ότι ευτέλισε όλες τις αρχές και τις αξίες της?

κ.κ Βουλευτές

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κος Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για την ουσία.

Γενικότητες, αφορισμοί και συνεχείς αποδράσεις στο παρελθόν.

Παρελθοντολογία.

Βέβαια για όλα φταίνε πάντα οι άλλοι.

Με μικρές εξαιρέσεις, γιατί κάποιους τους  προστατεύει επιμελώς.

Σήμερα βέβαια μίλησε για τις ευθύνες αυτών που χρεωκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν  στα μνημόνια.

Δηλαδή για τη  διακυβέρνηση 2004 – 2009 ή θα συνεχίσετε να τους καλύπτετε;

Γεγονός όμως παραμένει ότι   αποφύγατε   να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της «διαπραγμάτευσής» σας.

Και επειδή κάθε φορά που «διαπραγματεύεστε», μόνο νέα δεινά περιμένουν τον Ελληνικό λαό, θέλω να μας απαντήσετε ευθέως:

1ονΔεν μας είπατε τίποτα ουσιαστικό για την ελάφρυνση του Δημόσιου χρέους.

Με ποιο πλάνο διαπραγματεύεστε τώρα;

Είναι προφανές ότι η μέχρι σήμερα τακτική σας απέτυχε.

Ποιες είναι επομένως οι συμμαχίες μας;

Ποιος είναι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός σας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup τόσο του 2012, όσο και των τελευταίων ετών;

Εκτός αν κινείστε στην λογική του ό,τι πάρουμε, ό,τι μας δώσουν.

2ον Έχετε δεσμευτεί σε δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για 5 χρόνια.

Τα πετύχατε με φοροεξόντωση και ισοπεδωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Μόνο στο Α’ τετράμηνο του 2018 προκαλέσατε μειώσεις στις δαπάνες για τα Νοσοκομεία κατά 294 εκ. ευρώ και μόνο για τον Απρίλιο στις δαπάνες για τις Δημόσιες Επενδύσεις μείωση κατά 229 εκ. ευρώ.

Έχετε καταλάβει ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι όρος επιβίωσης για την Οικονομία και την Κοινωνία μας;

Σας προβληματίζει ότι με την επίτευξη αυτών των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων   φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μια επικίνδυνη λογική, που επιχειρεί να μετατρέψει το αποτέλεσμα των θυσιών του Ελληνικού λαού σε μπούμερανγκ εις βάρος του.

Η λογική δηλαδή «ότι δεν είναι απαραίτητο» να υλοποιηθούν προς το παρόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους λόγω των υψηλών αυτών πλεονασμάτων.

Έχετε βάλει θηλιά στον λαιμό της χώρας. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει, άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

3ον Μιλάτε για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Πέραν του ότι έχετε προνομοθετήσει μέτρα για τα επόμενα χρόνια, συντάξεις, αφορολόγητο, τι είδους επιτροπεία παζαρεύετε τελικά;

Έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές. Από ότι φαίνεται θα είναι υπερενισχυμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες. Γιατί βέβαια δεν θα έρχονται τα κλιμάκια των δανειστών για τσάι και συμπάθεια.

Θα μπορούν ναι ή όχι οι εταίροι μας να αποφασίζουν στο Eurogroup και νέα μέτρα, εάν «δεν είναι ικανοποιημένοι» και μάλιστα ερήμην της Ελληνικής Κυβέρνησης;

4ον Πήρατε την ευθύνη να δημιουργήσετε χρηματοδοτικό «μαξιλάρι», μέσω των υπερπλεονασμάτων, των repos και του ακριβού δανεισμού.

Θεωρείτε ότι αυτό διασφαλίζει την χώρα, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν κάτω του 2% και οι απαραίτητες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αφήνονται στις καλένδες;

Όταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός ανθούν και πάλι;

Έχετε κατανοήσει τι μήνυμα θα στείλει στις αγορές, η χρησιμοποίηση  αυτού του«μαξιλαριού», τι έκρηξη μπορεί να  προκαλέσει στα επιτόκια  δανεισμού της χώρας;

Βέβαια σήμερα ακούσαμε για πρώτη φορά τον κο Τσίπρα να ομολογεί ότι η προληπτική πιστωτική γραμμή έστω και ως πάτωμα βρίσκεταιστη λογική της διαπραγμάτευσης του.

Προφανώς η καθαρή έξοδος θόλωσε και η νέα επιχείρηση πολιτικής εξαπάτησηςκατέρρευσε.

5ον Δεν μας είπατε τίποτα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας που είναι ανύπαρκτη. Ο αφελληνισμός των Τραπεζών που κάνατε δεν βοηθάει ούτε το θέμα των δανείων ούτε  τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

6ον Τέλος για τον Νόμο Κατρούγκαλου και την νέα μείωση των συντάξεων που υπογράψατε.

Δεν μας απαντήσατε. Θα  συνεχίσετε να στηρίζετε τον νόμο Κατρούγκαλου που υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Τα ψέματα τελείωσαν. Κυριολεκτικά!

Ο κος Τσακαλώτος κυνικά παραδέχεται ότι έβαλε υπέρογκους φόρους  στην μεσαία τάξη  για να δημιουργήσει  πλεονάσματα προς διανομή σε όποιον εσείς επιθυμείτε  με πελατειακούς όρους.

Και μετά από αυτό έρχεται εδώ και λέει ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΊΝΗΜΑ Αλλαγής έχουν μείνει πίσω.

Πράγματι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον κατήφορο του.

Είχε πολύ χρόνο στην πλατεία Συντάγματος να παρακολουθεί τα χρώματα των φαναριών, όταν πρωταγωνιστούσε στον αντιμνημονιακό λαϊκισμό μαζί με το Γιάννη Βαρουφάκη και τη Χρυσή Αυγή.

Τώρα βέβαια έγινε το  δεξί χέρι τον δανειστών.

Και αποδεικνύει τι πιστεύει συνεργαζόμενος αρμονικά με τους ΑΝΕΛ.

Ακούσαμε πολλά πρέπει και πολλά θα από την Κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, τον κατώτερο μισθό και την αδήλωτη εργασία. Ποιος σας εμπόδισε 3 χρόνια να τα κάνετε πράξη;

Και πως  αλήθεια επιχειρείται να αντιμετωπίσετε την ανεργία; Μοιράζεται μια θέση εργασίας στα δύο και κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με μισθούς των 390 ευρώ. Για αυτό σας το επίτευγμα θριαμβολογείτε  κυριε Τσιπρα;

Κύριες και Κύριοι Βουλευτές,

Αν το μοναδικό συμπέρασμα που προκύπτει από την σημερινή συζήτηση είναι αυτό ακριβώς που προκάλεσε την πρωτοβουλία μου και τεκμηριώνει πολιτική αναγκαιότητα των εκλογών τώρα.

Ότι προϋπόθεση για να γίνουν  πραγματικά παρελθόν τα μνημόνια είναι να γίνετε πολίτικό παρελθόν εσείς κύριε Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ