Αποδόμηση του Θεοδωράκη στόχος του Μητσοτάκη

Αποδόμηση του Θεοδωράκη στόχος του Μητσοτάκη

Τίτλοι τέλους στο «ειδύλλιο» Νέας Δημοκρατίας και Ποταμιού μετά τη δημόσια αντιπαράθεση Κυρ. Μητσοτάκη και Στ. Θεοδωράκη, γεγονός που διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πεδίο των πολιτικών συνεργασιών. Δεδομένου ότι αν στις ερχόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής θα τελεί υπό την έγκριση και του Στ. Θεοδωράκη.

Η «επίθεση», με απαξιωτικές μάλιστα αναφορές, του κ. Μητσοτάκη αιφνιδίασε αρκετούς και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, καθότι ήρθε σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς προφανή αιτία. «Αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε το Ποτάμι, αυτός δεν υπάρχει πια», ανέφερε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και… άναψε φωτιές. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Θεοδωράκη, ο οποίος διεμήνυσε ότι «το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης μέχρι η χώρα να φύγει από τα δεσμά των λαϊκίστικων και συντηρητικών δυνάμεων». Υπογράμμισε δε ακόμη ότι «δεν πολιτευόμαστε για να είμαστε αρεστοί δεξιά ή αριστερά, δεν διαγωνιζόμαστε για να πιάσουμε θέση στις κυβερνήσεις του μέλλοντος». Επανήλθε μάλιστα την επομένη εγκαλώντας τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, υπονοώντας ότι «δεν τόλμησε να το ψηφίσει», και πρόσθεσε ότι «εκεί πρέπει να αποδείξει ότι είναι προοδευτικό κόμμα και όχι μόνον στα λόγια».

Η «επίθεση» του κ. Μητσοτάκη κατά του Ποταμιού έκανε ακόμη και στελέχη της παράταξης να διερωτώνται «γιατί έτσι;» και «γιατί τώρα;». Πληροφορίες ωστόσο από ανώτατες κομματικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε ξαφνική ούτε -πολύ περισσότερο- αναίτια. Στην Πειραιώς έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι ο κ. Θεοδωράκης είναι σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου και υπάρχει κλίμα συνεννόησης για το διάστημα πριν αλλά και μετά τις εκλογές.

Της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη είχαν προηγηθεί δύο άρθρα (του Γ. Πρετεντέρη στο «Βήμα» και του Θ. Μαυρίδη στο Liberal), που λέγεται ότι απηχούν τις θέσεις της Πειραιώς και αναφέρονταν στις «μυστικές επαφές» Τσίπρα – Θεοδωράκη. Πρόκειται για φημολογία που επίμονα διακινείται τις τελευταίες εβδομάδες και θέλει τον κ. Θεοδωράκη να διαπραγματεύεται με τον πρωθυπουργό μία θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ή το χρίσμα του υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων. Αντιδρώντας σε όλα αυτά, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για fake news και πως δεν τίθεται θέμα είτε αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής είτε συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα 24ωρα αργότερα δήλωσε ότι η συνεργασία του με το Κίνημα Αλλαγής είναι υπό όρους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν δεν τηρηθούν οι όροι θα… αποχωρήσει.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, απαξιώνοντας τις προοπτικές του Ποταμιού, ο κ. Μητσοτάκης είχε έναν επιπλέον στόχο, εκτός από το να ναρκοθετήσει τις κινήσεις προσέγγισης των κ. Τσίπρα – Θεοδωράκη: Να δώσει «χείρα βοηθείας» στη Φ. Γεννηματά, η οποία δέχεται τελευταία …«επιθέσεις αμφισβήτησης» από τον επικεφαλής του Ποταμιού. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της κόντρας και κυρίως τις ενδεχόμενες παρενέργειες που αυτή μπορεί να έχει μελλοντικά. Όπως υποστηρίζουν, η διαπίστωση του κ. Μητσοτάκη ότι το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις. «Ένα κόμμα που κινείται πέριξ του 1% δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις», λένε χαρακτηριστικά.


Σχολιάστε εδώ