Τελειώνουν τα λεφτά κάτω από τα στρώματα, και μετά τι έρχεται;

Τελειώνουν τα λεφτά κάτω από τα στρώματα, και μετά τι έρχεται;

«Έβγαλαν» 32,5 δισ. ευρώ για να ζήσουν την οικογένειά τους

-Λιγοστεύει σταθερά ο «πλούτος» των νοικοκυριών, κατά 6,6 δισ. τον χρόνο!
-Περιορίζουν τα πάντα, απόδειξη το ότι η κατανάλωση μειώθηκε κατά 40 δισ. ευρώ!
-Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο έχουν φτάσει στα 131,1 δισ. ευρώ!
-Κατά τα άλλα, τον Αύγουστο έρχεται η «καθαρή έξοδος»…

Οι αριθμοί κάθε άλλο παρά συμβαδίζουν με τις αισιόδοξες κορόνες της κυβέρνησης ότι στις 21 Αυγούστου βγαίνουμε από τα Μνημόνια χωρίς δεσμεύσεις και αρχίζουν οι χοροί…

Οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών έχουν καταρρεύσει, τα λεφτά κάτω από τα στρώματα έχουν σχεδόν μηδενισθεί, τα χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευθεί στα 131,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 46,7 δισ. ευρώ είναι τρελά πρόστιμα, οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και από κοντά και οι πλειστηριασμοί, με τις ρυθμίσεις και το «κούρεμα» οφειλών να έχουν γίνει όνειρο απατηλό.

Και το αποτέλεσμα; Την πληρώνει η Αγορά, από τη στιγμή που η κατανάλωση έχει στερηθεί 40 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι το 2017, με την κυβέρνηση να ζει στον κόσμο της, φορτώνοντας τον… γάιδαρο με φόρους και πάλι φόρους, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτιναχθεί και η σύνταξη έχει καταντήσει… φιλοδώρημα, με πάρα πολλούς συνανθρώπους μας να ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν κάτι φαγώσιμο για να ξεγελάσουν την πείνα τους.

Και η αγωνία που προβάλλει είναι τι θα γίνει, τι καταιγίδα μπορεί να ξεσπάσει στη χώρα όταν θα τελειώσουν τα λεφτά που έχουν κρύψει πολλά νοικοκυριά κάτω από τα στρώματα για τη δύσκολη ώρα… Μόνο που τώρα όλες οι ώρες έχουν γίνει εφιαλτικές…

Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κατάστασης έχει απασχολήσει την κυβέρνηση; Έχει συζητηθεί πώς θα αποφευχθεί, πριν από την έκρηξη, και πώς θα αλλάξει η τωρινή τραγική κατάσταση που ζει το κάθε σπίτι;

Αλλά και η αντιπολίτευση έχει πρόταση, λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια;
Τη Βουλή δεν την ανησυχούν τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει η κρίση που, αντί να υποχωρεί, θεριεύει;

Εφιαλτικά τα νούμερα
Καταπέλτης είναι τα στοιχεία μελέτης της Eurobank:

• Η κατανάλωση από 163 δισ. ευρώ το 2008 έπεσε στα 123,3 δισ. ευρώ το 2017.
• Από το 2011 μέχρι και το 2017 τα νοικοκυριά ρευστοποίησαν 32,5 δισ. ευρώ που είχαν στην άκρη.
• Ο πλούτος των νοικοκυριών από το 2011 έως και το 2017 μειώνεται κατά 6,6 δισ. ευρώ τον χρόνο.
• Το 2009 η ετήσια αποταμίευση των νοικοκυριών ήταν 11,4 δισ. ευρώ και το 2017 διαμορφώθηκε σε μείον 8,3 δισ. ευρώ.

131,1 δισ. οι οφειλές στο Δημόσιο
Την καμπάνα χτυπάει στην τριμηνιαία έκθεσή του και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επικεφαλής του οποίου είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 131,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 18,8 δισ. ευρώ είναι από φόρο εισοδήματος, 21,6 δισ. από ΦΠΑ, 5,8 δισ. από λοιπά μη φορολογικά, 10,6 δισ. από δάνεια, 4,7 δισ. από λοιπά φορολογικά, 46,7 δισ. από πρόστιμα και 22,9 δισ. από ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια ώρα, τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες ανέρχονταν σε 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, συν 95 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2018. Και:

• Στα 95 δισ. ευρώ ανέρχονται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.
• Τον Μάρτιο αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 776 εκατ. ευρώ.
• Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 14,110 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επίσημα «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Η κοινωνία θα ταλαιπωρείται για χρόνια…
Το «διά ταύτα» του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φρ. Κουτεντάκη είναι ότι «αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, η ανεργία θα μειώνεται με αργό ρυθμό, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινωνία να ταλαιπωρείται για πολλά χρόνια από αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα».

21.275 κατασχέσεις τον Μάρτιο!
Οι κατασχέσεις γίνονται σε ρυθμό… πολυβόλου. Τον Ιανουάριο κάθε μέρα γίνονταν 750, τον Φεβρουάριο 1.100 και τον Μάρτιο 1.000, και μάλιστα όλο τον μήνα έφτασαν τις 21.275!

Συνολικά χρωστούν στην Εφορία 3.907.847 φορολογούμενοι και σε 1.109.981 έχουν γίνει κατασχέσεις, από τις οποίες έχει εισπραχθεί 1,4 δισ. ευρώ.

 


Σχολιάστε εδώ