Ούτε το 2030 δεν θα έχουμε Κτηματολόγιο

Ούτε το 2030 δεν θα έχουμε Κτηματολόγιο

Σοκαριστικές οι διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι συστηματικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι πολλές φορές αναφερθήκαμε στη (δήθεν) ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020, το οποίο μόνο μειδίαμα προκαλεί σε όσους γνωρίζουν.
Τις επιφυλάξεις μας ήρθε να επιβεβαιώσει η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αποκάλυψε ο Θανάσης Κουκάκης στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Η έκθεση αναφέρεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και σημειώνει πως το Κτηματολόγιο -με τα σημερινά δεδομένα- θα ολοκληρωθεί το… 2030 και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι.
Αφενός υπάρχουν καθυστερήσεις στους ελέγχους εκ μέρους του φορέα του Κτηματολογίου και αφετέρου η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει σημαντικό λόγο καθυστέρησης την πρόσφατη νομοθέτηση σε σχέση με τους 63 δικηγόρους του Κτηματολογίου, από τους οποίους μόνο οι 12 διατήρησαν την ιδιότητα του δικηγόρου και οι υπόλοιποι 51 έπρεπε να αντιμετωπίσουν το εκβιαστικό δίλημμα του να επιλέξουν είτε να παραιτηθούν είτε να παραμείνουν στον φορέα ως δημόσιοι υπάλληλοι, χάνοντας τη δικηγορική ιδιότητα.

Μετά από μία διαδικασία-όνειδος για τη διοίκηση του Κτηματολογίου, επιλέχθηκαν οι 12 και από τους υπόλοιπους παραιτήθηκαν σχεδόν οι μισοί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των δικηγόρων τόσο για τους νομικούς ελέγχους όσο και τον ποιοτικό έλεγχο να είναι ήδη ανεπαρκής, πόσω μάλλον όταν το 2019 θα τρέχουν δεκάδες συμβάσεις κτηματογράφησης.

Επιβάλλονται αλλαγές, τόσο προσώπων όσο και πολιτικών…


Σχολιάστε εδώ