Σε 300.000 δάνεια, αξίας 1,9 δισ., έχουν μπει τόκοι –κρατιέστε;– 3,3 δισ.!

Σε 300.000 δάνεια, αξίας 1,9 δισ., έχουν μπει τόκοι –κρατιέστε;– 3,3 δισ.!


Τα πουλάει η Εθνική Τράπεζα και τα διεκδικούν τέσσερα funds

Απίστευτο, δεν το χωράει ανθρώπινος νους. Σε 300.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, που είχαν δοθεί από την Εθνική Τράπεζα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, έχουν μπει τόκοι 3,3 δισ. ευρώ (!), με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ!

Και ακόμη δεν έχει παρέμβει κά­ποιος Εισαγγελέας για αυτή την πρωτοφανή τοκογλυφία, που πλησιάζει το 200%!

Τα δάνεια αυτά οφείλουν 200.000 δανειολήπτες, τους οποίους η Εθνική Τράπεζα θα παραδώσει σε ένα από τα τέσσερα funds (αρπακτικά) που διεκδικούν την εξαγορά τους. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων με την επωνυμία «Earth», που είναι το μεγαλύτερο που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα.

Τα εν λόγω δάνεια είναι χωρίς εξασφαλίσεις και η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη είναι 10.000 ευρώ, με τον μέσο χρόνο καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους να είναι γύρω στα επτά χρόνια.

Το χαρτοφυλάκιο διεκδικούν η τσεχική εταιρεία APS, η νορβηγική Β2 Holding, η γερμανική ΕOS και η σουηδική Hoist. Να σημειώσουμε ότι η Alpha Bank από την πώληση του χαρτοφυλακίου «Venus», ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, εισέπραξε 90 εκατ. ευρώ και η Eurobank από την πώληση του «Eclipse», ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, εισέπραξε 45 εκατ. ευρώ.

Άλλα δύο πακέτα στο σφυρί…
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προανήγγειλε την πώληση μέσα στο 2018 άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικά ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλύματα, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.).


Σχολιάστε εδώ