Διπλές εκλογές, το κρυφό χαρτί του Τσίπρα

Διπλές εκλογές, το κρυφό χαρτί του Τσίπρα

Με όπλα την απλή αναλογική (και στις δημοτικές) και το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής

-Αν ξεπεράσει τον σκόπελο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν θα υλοποιηθεί ή όχι το μέτρο περικοπής των συντάξεων από την 1η/1/2019, όπως ακριβώς έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Αν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας καταφέρει με όπλο το μεγάλο πλεόνασμα που θα έχει συγκεντρώσει στο τέλος του 2018 να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δανειστών γι «πάγωμα» του μέτρου για ένα τουλάχιστον χρόνο τότε θα έχει όλα τα χρονικά περιθώρια να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς αντιπάλους με διπλές εκλογές (εθνικές- τοπική αυτοδιοίκηση) εντός του 2019.

Το μεγάλο παζάρι και οι εκλογές
Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη και υπουργοί συμπλέουν και συμμερίζονται αυτή την επιλογή, ωστόσο η ημερομηνία των εκλογών είναι ανοικτή και θα εξαρτηθεί από τη σύνταξη. «Με κομμένες και πάλι τις συ­ντάξεις και με τον κόσμο να νιώθει ότι έφυγαν από την τσέπη του και άλλα χρήματα, δεν θα το διακινδυνεύσει να πάει σε εκλογές καθώς ο κίνδυνος εκλογικής κατρακύλας θα είναι απόλυτα ορατός», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός.

Ο πρωθυπουργός σε απόλυτη συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, δεν πρόκειται μέχρι τα τέλη Ιουλίου οπότε και θα ολοκληρώνονται οι διεργασίες για την λήξη του Προγράμματος και την έξοδο από τα Μνημόνια, θα ανοίξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το θέμα των συντάξεων ή για το αφορολόγητο. Προέχει τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων ώστε μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και επισήμως να έχει κλείσει ο κύκλος των μνημονίων.


Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα «παίξει μια σκληρή παρτίδα» με τους δανειστές ανοίγοντας σε όλα τα επίπεδα το θέμα του παγώματος των προψηφισμένων μέτρων (κόψιμο συντάξεων, μείωση αφορολόγητου) και κυρίως απαιτώντας «εδώ και τώρα» πάγωμα της εφαρμογής του μέτρου περικοπών των συντάξεων, θέμα που όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα του βγει.


Η πίεση του Μαξίμου στους υπουργούς να τρέξουν και να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα είναι ασφυκτική. Ήδη ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος (που έχει την ευθύνη συντονισμού για να τρέξουν οι δράσεις του μνημονίου) κτύπησε για τρίτη φορά το καμπανάκι στέλνοντας mail στους αρμόδιους υπουργούς με το οποίο τους ζήτησε να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και το χάσιμο χρόνου, να «μπει το νερό στο αυλάκι» και να τρέξουν γρήγορα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων με στόχο να κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και στις 21 Ιουνίου να μπει η σφραγίδα σε συνολική συμφωνία( αξιολόγηση, χρέος, μεταμνημονιακή εποπτεία).

Στην περίπτωση που οι δανειστές δεν δεχτούν το πάγωμα έστω και προσωρινά της εφαρμογής των μέτρων και δη την περικοπή στις συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να πάει άμεσα σε εκλογές καθώς έχει ήδη συνειδητοποιήσει πως η εφαρμογή του σκληρού μέτρου της περικοπής συντάξεων θα «είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου». Οπότε θα θελήσει να μην είναι αυτός που τουλάχιστον θα εφαρμόσει αυτό το εξαιρετικά σκληρό και αντιλαϊκό μέτρο.

Εκτιμούν ότι στις εθνικές κάλπες θα είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ όμως η διαφορά θα είναι μικρή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συγκρατήσει ένα ποσοστό κοντά στο 23-25% και δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία. Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι μαζί με τις βουλευτικές εκλογές να γίνουν και οι δημοτικές και οι περιφερειακές.

Και ένα όπλο για τη διάσπαση του ως τώρα μπλοκ, όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων αλλά και των τοπικών παραγόντων είναι οι δημοτικές εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική, που η εξαγγελία της έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις, με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάψει το «πράσινο φως» για να προωθηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή για το σπάσιμο σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες της αχανούς Β΄ Αθηνών και της επίσης αχανούς Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών έχει εξαγγελθεί στο παρελθόν και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε λόγω αντιδράσεων παλαιών βουλευτών.

Ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί πως με το μέτρο αυτό όπως και με άλλα νομοσχέδια κυρίως τα λεγόμενα «δικαιωματικά», περνάει την εικόνα πως πέραν των μνημονιακών υποχρεώσεων, είναι μεταρρυθμιστής και αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας, από την άλλη για μια ακόμα φορά θα διεμβολίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, αλλά και την ΝΔ και το Ποτάμι) καθώς ναι μεν καλοβλέπουν το σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όμως έχουν πιέσεις από κομματικούς παράγοντες και βουλευτές που έχουν ριζωθεί να μην προχωρήσει τελικά μια τέτοια προσπάθεια.


Σχολιάστε εδώ