Τραπεζίτες προς Δραγασάκη: Οι Εισαγγελείς μάς έχουν δέσει τα χέρια για τα «κόκκινα» δάνεια

Τραπεζίτες προς Δραγασάκη: Οι Εισαγγελείς μάς έχουν δέσει τα χέρια για τα «κόκκινα» δάνεια

-Έχουν ανοίξει εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις, αλλά ποτέ δεν τις κλείνουν και έτσι μας κρατούν ομήρους
-Η λύση είναι αυτό που ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Αν μετά από δικαστική έρευνα διαπιστωθούν παρανομίες, η υπόθεση στέλνεται στο ακροατήριο, διαφορετικά μπαίνει στο αρχείο
-Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τους τραπεζίτες να του δώσουν την Τρίτη την πρότασή τους με βάση τη σχετική διάταξη που ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ, για να ψηφισθεί στη Βουλή και να λυθεί το πρόβλημα που έχει μπλοκάρει την εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ήταν ένα από τα τρία καίρια θέματα που απασχόλησαν την κρίσιμη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής (κράτησε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι) στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο αναπληρωτής Αλέξης Χαρίτσης, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank), o πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης και η γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

Τα άλλα δύο θέματα ήταν η πρόοδος του Αναπτυξιακού Σχεδίου και η προστασία των καταναλωτών.
Το θέμα, όμως, που καίει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος αλλά και για τη διάσωση μεγάλων βιομηχανιών, κατασκευαστικών εταιρειών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.


Οι τραπεζίτες είχαν αποφασίσει να θέσουν στους «θεσμούς» το μέγα αυτό θέμα, το οποίο υπονομεύει κάθε προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή οι επιχειρήσεις αλλά και να ανακάμψει η οικονομία


Τη ρύθμιση των δανείων αυτών έχει μπλοκάρει η παρέμβαση της Δικαιοσύνης μετά από εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για παρανομίες στον τρόπο χορήγησης των δανείων, για τις οποίες οι Εισαγγελείς έχουν διατάξει προκαταρκτική εξέταση εναντίον όλων των τραπεζικών στελεχών και των υπαλλήλων που χειρίστηκαν τις εν λόγω υποθέσεις. Και όχι μόνο οι έρευνες αυτές κρατούν επί μήνες, αλλά ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου οι υποθέσεις παραμένουν «ανοιχτές», δεν πάνε στο αρχείο ούτε διατυπώνεται κατηγορητήριο, και έτσι κρατούνται όμηροι όλοι εκείνοι που έχουν χειρισθεί υποθέσεις «κόκκινων» δανείων.

Και αυτό έχει αποτέλεσμα να μην υπογράφει κανείς και να έχει… παγώσει η διαδικασία της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, που και έσοδα θα έφερνε στις τράπεζες και θα κρατούσε στη ζωή τις επιχειρήσεις. Και όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η λύση είναι να νομοθετηθεί η διάταξη που ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και η οποία προβλέπει ότι κάθε υπόθεση που διερευνάται δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτή εσαεί αν από την ανακριτική διαδικασία δεν προκύπτει ότι έγινε παράνομη πράξη. Αυτό θα πρέπει να θεσπισθεί και στη χώρα μας, είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, για να ξεμπλοκάρει η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων.

Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης όχι μόνο δεν είχε αντίρρηση αλλά, αντίθετα, τους ζήτησε να του πάνε μέχρι την Τρίτη την πρότασή τους για να γίνει άμεσα νόμος.

Στη συζήτηση που έγινε οι τραπεζίτες είπαν ότι είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που κάθε στιγμή κινδύνευαν να βρεθούν στο σκαμνί και είχαν αποφασίσει να θέσουν το θέμα αυτό στους «θεσμούς».
Τελικά, όμως, μετά την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη δεν θα χρειασθεί.


Σχολιάστε εδώ