ΥΦΥΠΕΞ κ. ΚΟΥΙΚ: «Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

ΥΦΥΠΕΞ κ. ΚΟΥΙΚ: «Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

«Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΑΧΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΥΣ ΑΧΕΠΑ, ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ στους ΑΧΕΠΑ, στη Παλαιά Βουλή, στην ετήσια επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Έδωσε έμφαση στο θέμα της ελληνικής γλώσσας:

«Πέρασε οριστικά η εποχή όπου οι Έλληνες μετανάστες ήταν τα μαύρα πρόβατα σε Πολιτείες της Αμερικής ή «τα σκυλιά που δεν επιτρέπονται να μπούνε στο εστιατόριο», όπως έγραφαν, έξω από αυτά, σχετικές ρατσιστικές πινακίδες.

Οι Έλληνες κέρδισαν τον σεβασμό και την αναγνώριση, με τη δουλειά, την εντιμότητά τους και την προσήλωση τους στη πατρίδα που τους υποδέχθηκε. Και αυτό πόσο μάλλον ισχύει για τις νεώτερες γενιές, παιδιά που σπούδασαν και έφτασαν ψηλά ως επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους.

Τα χρόνια εκείνα είναι αντιληπτό γιατί στο καταστατικό σας είχατε προβλέψει ως γλώσσα την αγγλική. Έπρεπε να αντιμετωπίσετε τον ρατσισμό. Τώρα, δεν το έχετε ανάγκη. Τώρα τα ελληνικά είναι γλώσσα που πρέπει να στηρίξετε. Εξ άλλου είναι η γλώσσα που θέλουν να μάθουν ως κομμάτι της ακαδημαϊκής τους μόρφωσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Πριν τρία χρόνια στη Φλόριντα, σε εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ, είχα πει, ότι δεν μπορεί από τη μια η Ομογένεια να ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας, με αποσπασμένους δασκάλους ή πριν την εκδήλωση όλοι μεταξύ μας να μιλάμε ελληνικά και από την άλλη οι ομιλίες στην εκδήλωση να γίνονται στα αγγλικά! Μάλιστα κάποιοι που νομίζουν ότι είναι σπουδαίοι, προσπάθησαν γι αυτή την παρέμβασή μου, να ασκήσουν εμπαθή κριτική.

Φευ γι αυτούς, έρχονται τώρα να τους δώσουν απάντηση και να με δικαιώσουν οι ίδιοι οι ΑΧΕΠΑ και μάλιστα οι ΑΧΕΠΑ της Αττικής, με τη θαυμάσια εκπαιδευτική δραστηριότητά τους «Διαδίκτυο και ελληνική γλώσσα». Και χαίρομαι που σε προκαταρτικές συζητήσεις που έκανα σήμερα μαζί σας, το παράδειγμα της Αττικής, θα έχει συνέχεια σε οποία χώρα

δραστηριοποιείται η Οργάνωσή των ΑΧΕΠΑ. Βάζετε την διατήρηση και προβολή των ελληνικών, στη παγκόσμια ατζέντα σας.

Τέλος, θα σας παρακαλέσω να συμμετάσχετε ειδικότερα, όσο γίνεται πιο ενεργά, στον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο, στις 9 Φεβρουαρίου, όπως ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων. Μου το υποσχεθήκατε και σας ευχαριστώ προκαταβολικά».

Ο ΥΦΥΠΕΞ στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε και στο πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο των ΑΧΕΠΑ, κυρίως στον τομέα της Υγείας. Και επεσήμανε με έμφαση:

«Εσείς οι ΑΧΕΠΑ ποτέ δεν ζητήσατε κάτι από την Ελλάδα. Πάντοτε προσφέρατε στη πατρίδα χωρίς ανταλλάγματα. Και αυτό σας τιμά».


Σχολιάστε εδώ