Πολύ αργά πήραν χαμπάρι τη φοροκαταιγίδα

Πολύ αργά πήραν χαμπάρι τη φοροκαταιγίδα

Δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο

Μόνο σε… θαύμα οφείλεται το ότι, παρά τη φορομπηχτική λαίλαπα που έχει ξεσπάσει από την αρχή της κρίσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παραμένει ζωντανή η Αγορά. Αν και στον ορίζοντα δεν φαίνεται αναστροφή αυτής της πορείας, παρά το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με τη σημαία της «καθαρής εξόδου» που έχει αναρτήσει, λες και μετά την 21η Αυγούστου δεν θα υπάρχουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, που ισχύουν μέχρι το 2060!

Την τραγικότητα της κατάστασης αυτά τα οκτώ χρόνια περιγράφει η έκθεση που έκανε το ΙΟΒΕ για λογαριασμό της διαΝΕΟσις. Συγκεκριμένα:

• Οι έκτακτοι άμεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 94%.

• Οι φόροι στην παραγωγή έφτασαν στο 16,1% του ΑΕΠ το 2015 από 12,7% το 2008.

• Σήμερα η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα των κρατών-μελών της ΕΕ με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μία από τις χώρες με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

• Το 20% των φορολογουμένων δήλωσε το 53% του συνολικού εισοδήματος (το 2015) και πλήρωσε το 80% των συνολικών φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Δεύτερη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε φορολογικό συντελεστή
Δεν πρέπει, πάντως, να έχουμε παράπονο ότι είμαστε στον… πάτο. Στον πίνακα του φορολογικού συντελεστή στις χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση. Πρώτη είναι η Ιταλία με 62%, δεύτερη η χώρα μας με 51% και ακολουθούν η Σουηδία, η Ισπανία και η Γερμανία με 49%, η Πολωνία και η Πορτογαλία με 40%, η Ρουμανία με 38%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 31%, η Βουλγαρία με 27%, η Κύπρος με 35% και η Κροατία με 21%, τον μικρότερο φορολογικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 η καθαρή μέση επιβάρυνση από φόρους εισοδήματος και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα κυμάνθηκε από 19,4% μέχρι 32,4%, κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (από 15,2% μέχρι 30,8%) στις περισσότερες κατηγορίες νοικοκυριών.

Η χρυσή τομή για να αρθούν οι ανισότητες μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τη μελέτη, με έναν φορολογικό συντελεστή 20% ή δύο φορολογικούς συντελεστές, 20% και 25%, με χαμηλότερη έκπτωση φόρου και ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.


Σχολιάστε εδώ