Π. Παυλόπουλος: «Eυελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί»

Π. Παυλόπουλος: «Eυελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί»

«Είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί»

-Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο

– Η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Απευθυνόμενος στον πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκραίας ανέφερε ότι «ποτέ δεν ξεχνάμε το Λόρδο Βύρωνα, το Ναυαρίνο και τους κοινούς αγώνες που οι δύο χώρες δώσαμε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους» και πως οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον ταραγμένο πλανήτη, ενώ χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, από την πλευρά του, στάθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, «Έχω μόνο θερμά λόγια για τη σχέση των δύο χωρών, η οποία εκτείνεται στη διάρκεια πάρα πολλών χρόνων. Ελπίζω και εύχομαι ότι θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον να ξανασυναντηθούμε», και πρόσθεσε πως έχει επισκεφθεί ιδιωτικά πολλές φορές την Ελλάδα εκφράζοντας τη χαρά του για την σημερινή επίσκεψη ενώ επεσήμανε ότι στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο συναντούν πάρα πολλούς Έλληνες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στην Αυστραλία.

Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος κατά το επίσημο δείπνο που θα παρέθεσε προς τιμήν του πριγκιπικού ζεύγους ανέφερε: 

Υψηλότατε,

Υποδέχομαι με ιδιαίτερη χαρά εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης, στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε έχετε επισκεφθεί ιδιωτικώς πολλές φορές στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την ειλικρινή αγάπη σας για την Χώρα μου. Αυτή την χαρά την ενισχύει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πραγματοποιείται η πρώτη σας επίσημη επίσκεψη αφότου, με απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, επιλεγήκατε ως ο επόμενος επικεφαλής της Κοινοπολιτείας. Και δεχθείτε, παρακαλώ, τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτό.

I. Γνωρίζουμε την εκτίμηση, τις γνώσεις και το ενδιαφέρον σας για την Χώρα μου και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Γνωρίζουμε επίσης και το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείτε, μ’ έμφαση στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Περιβάλλοντος. Ιδίως η φιλανθρωπική σας δράση είναι σημαντική, και θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας που έχουν στηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον Κόσμο.

II. Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

III. Πέραν των ιστορικών δεσμών, οι Λαοί μας μοιράζονται μια μεγάλη ναυτική παράδοση. Η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, όπως καταδεικνύει η δυναμική κοινότητα εφοπλιστών και Ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

IV. Στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας, συντείνει και η μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και η διμερής συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν. Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί.

V. Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη.

VI. Στο πλαίσιο αυτό, προσβλέπουμε στην συνέχιση της στενής συνεργασίας μας στον τομέα του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για την Ευρώπη, και όχι μόνον. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συλλογικά τις προσπάθειές μας για να σώσουμε ζωές, να καταπολεμήσουμε την στυγνή εκμετάλλευση του Ανθρώπου, να ενισχύσουμε την συνεργασία για την διαχείριση των συνόρων και ν’ αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης, εστιάζοντας στα πολλαπλά αίτιά της. Ας μην ξεχνάμε ότι το επίκεντρο και το έμβλημα του κοινού μας Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, είναι ο Άνθρωπος. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, ως Χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, επωμίσθηκε ένα τεράστιο βάρος, το οποίο αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, σεβόμενη στο ακέραιο τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, παρά το γεγονός ότι, παράλληλα, η Χώρα βρισκόταν σε μιαν εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία.

VII. Η Ελλάδα θα συνεχίσει, ιδίως μετά την έξοδό της από την βαθιά οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε επώδυνες θυσίες στον Ελληνικό Λαό, ν’ αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ειρήνη, μέσω των πρωτοβουλιών που έχει ήδη αναλάβει, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Μέση Ανατολή.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία.


Σχολιάστε εδώ