Δεύτερη στον κόσμο με 519 «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Δεύτερη στον κόσμο με 519 «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

Τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, σε ό,τι αφορά την ποιότητα θαλάσσιων υδάτων και την προσφορά υπηρεσιών στους λουόμενους, κατέχει με 519 βραβευμένες ακτές η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Φέτος, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβευμένων ακτών, ενώ στη χώρα μας, πρώτος αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 89 σημαίες.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η ανακήρυξη αυτή αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

ΠΗΓΗ: kontranews.gr


Σχολιάστε εδώ