Προς τέταρτο Μνημόνιο

Προς τέταρτο Μνημόνιο

Σκληρότερος από τον Σόιμπλε ο διάδοχός του, ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς

-Προς τέταρτο Μνημόνιο, με την υπογραφή Τσίπρα – Τσακαλώτου

 

Κάθε άλλο παρά ρόδινα για την κυβέρνηση είναι τα πράγματα ως προς τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα συνδεθεί η πολυπόθητη «καθαρή έξοδος» από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου, που έχει κάνει σημαία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη δική του βασικά μέρα αλλά και για την αλλαγή πορείας της χώρας.

Η ρίζα του «κακού» είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος με τις κόκκινες γραμμές που θέτει όχι μόνο θολώνει σε μεγάλο βαθμό το όραμα του πρωθυπουργού αλλά και αποδεικνύεται τρισχειρότερος από τον προκάτοχό του Β. Σόιμπλε.


 Σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με τη λήψη μέτρων


Να το πούμε ωμά, ο Σολτς χαλάει, υποσκάπτει τη συμφωνία που πάει να γίνει, την οποία η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρουσιάσει ως λύτρωση για τον ελληνικό λαό.

Στο πρόσφατο Eurogroup υπήρξε διαφωνία ως προς το ποιος θα είναι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους: Η μία πρόταση ήταν ο μηχανισμός να είναι αυτόματος, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πρότεινε να είναι ημιαυτόματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να λειτουργεί στη βάση τού «παίρνεις μέτρα, σου δίνουμε ‘‘κάτι’’ για το χρέος». Και αυτό το επιβεβαίωσε και ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας ότι η Γερμανία θέλει να συνδέεται η ελάφρυνση του χρέους με όρους, κάτι όμως με το οποίο οι «θεσμοί» είναι αντίθετοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

Το σίγουρο πάντως είναι, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν από κοντά την ιστορία αυτή, ότι θα είναι ένα καθαρό Μνημόνιο, με τη… διαφορά ότι δεν θα λέγεται… Μνημόνιο. Θα είναι, όμως, πολύ αυστηρό, χωρίς λεφτά και με περιορισμένη ελάφρυνση του χρέους, από κει που θα σκίζαμε τα Μνημόνια, ενώ πολλές είναι και οι σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις που παραμένουν, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης να μετατεθούν για αργότερα. Θα ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 (το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020) και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, δεν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και δεν θα επεκταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σε αυξημένη παρακολούθηση…
Αποκάλυψε, επίσης, ότι το σύστημα μεταμνημονιακής παρακολούθησης περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις «επισκέψεις» των «θεσμών» στην Αθήνα τον χρόνο και ότι αυτή η… παρακολούθηση θα είναι «λίγο πιο αυξημένη» από αυτήν της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Του είχε πει, μάλιστα, ο Τσίπρας ότι δεν θα πάμε ξαφνικά σε μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση.

Σε δοκιμασία οι σχέσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου
Αυτή η κατάληξη, που δεν έχει καμία διαφορά από τους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν έχει αφήσει αλώβητες τις σχέσεις των δύο πρωταγωνιστών, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή σηκώνει τον μνημονιακό σταυρό και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε, παρότι σε κάποια θέματα διαφωνούσε.


  Μειώνονται οι συντάξεις από το 2019, όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν απελευθερώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις


Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και αυτό φάνηκε σε κρίσιμες στιγμές, με πιο πρόσφατη τις κατευθυνόμενες βολές που δέχθηκε από τους παρουσιαστές της απογευματινής εκπομπής της ΕΡΤ «Δεύτερη Ματιά» για τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα είναι καθαρή η έξοδος, όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, που θα λέγονται «μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξω το κλίμα για τον Τσακαλώτο είναι πάρα πολύ θετικό. Μάλιστα, υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών λένε ότι τον εμπιστεύονται πάρα πολύ και ότι χωρίς τον Τσακαλώτο δεν θα υπήρχε συμφωνία.

Φωτο: spiegel.de


Σχολιάστε εδώ