Από το… παράθυρο βάζουν θέμα Τσάμηδων!

Από το… παράθυρο βάζουν θέμα Τσάμηδων!

Πληροφορηθήκαμε από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ότι έγινε o πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Μάθαμε δε ότι έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να δοθεί κανένα περαιτέρω στοιχείο.

Ο κ. Κοτζιάς πάντως στη συνέ­ντευξή του στον ΣΚΑΪ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα αυτό, οπότε θα μπορεί μετά να δρομολογηθεί η συμφωνία επί όλων των εκκρεμών θεμάτων, πάνω στην οποία εργάζονται εδώ και μήνες οι κ. Κοτζιάς και Μπουσάτι.

Αν και το Τσαμικό δεν είναι επίσημα στην ατζέντα, η αλβανική κυβέρνηση επιμένει να το κρατάει στην επικαιρότητα.

Ο Ντμίτρι Μπουσάτι σε συνέ­ντευξή του επέμεινε ότι το Τσαμικό έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 2013 και ότι οι δύο κυβερνήσεις το αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο.

«Πρόκειται για θέμα βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σχετίζεται με την προσωπική ευθύνη, με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Είναι όμως κι ένα θέμα που σχετίζεται με το δικαίωμα μνημόνευσης για ό,τι συνέβη. Εμείς δεν θα πρέπει να μείνουμε όμηροι της Ιστορίας, αλλά να βρούμε τους δρόμους που επουλώνουν τις πληγές του παρελθόντος», είπε ο κ. Μπουσάτι.

Αυτή είναι η νέα τακτική που ακολουθούν τα Τίρανα για να φέρουν από το παράθυρο θέμα Τσάμηδων στις διμερείς σχέσεις. Και επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται, θα θέλαμε να ξεκαθαρισθεί από την Αθήνα ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να συζητηθεί η έγερση μνημείου, έστω και συμβολικού, σε ελληνικό έδαφος για τους «νεκρούς των Τσάμηδων», όπως υπονοεί ο κ. Μπουσάτι.

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ