Τα 6 καυτά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις

Στο «διά ταύτα» κατέληξε η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που είναι το Α και το Ω για την ύπαρξη των περισσότερων επιχειρήσεων της χώρας, αφού αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις, τα λουκέτα θα είναι η αναγκαστική… διέξοδος. Τα θέματα που μονοπώλησαν τις παρεμβάσεις σχεδόν όλων των συνέδρων ήταν τα εξής:

Τα «κόκκινα» δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους: Είναι διαπιστωμένο ότι λίγοι οφείλουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα. Άρα οι αναγκαίες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Είναι το μοναδικό εργαλείο που είναι διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό που προέχει είναι να καταστεί πιο λειτουργικό και περισσότερο προσβάσιμο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η φορολογία: Ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει τα αντίμετρα και ζητάει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας.

Οι ασφαλιστικές εισφορές: Εν όψει της προσεχούς δημοσίευσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο, ελπίζοντας στην εξισορρόπηση ενός συστήματος που στην παρούσα φάση του προβλέπει μεν χαμηλές εισφορές για μια μερίδα ασφαλισμένων, με μηδενική ωστόσο α­νταπόδοση και σύνταξη.

Η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε: Μέσω του λογαριασμού αυτού, η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής: Μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις μπορούν να αποτελέσουν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ