Κάποιες πενταροδεκάρες μάς λείπουν για να μπούμε στο πλοίο της Ανάπτυξης…

Κάποιες πενταροδεκάρες μάς λείπουν για να μπούμε στο πλοίο της Ανάπτυξης…

Ναι, αυτή είναι η αλήθεια, μόνο που αυτές οι… πενταροδεκάρες που μας λείπουν είναι… μόλις 110 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να επενδύσουμε από τώρα μέχρι το 2022 για να πετύχει η χώρα μας ρυθμό ανάπτυξης 3%-4%, ήτοι χρειαζόμαστε επενδύσεις 22 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτή είναι η γνωμάτευση της γνωστής εταιρείας συμβούλων PwC, η οποία εκτιμά ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα μπορεί σε βάθος πενταετίας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις 98 δισ. ευρώ. Λείπουν δηλαδή άλλα 12 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πάρουν σάρκα και οστά αυτά τα 98 δισ. ευρώ που ΘΑ φέρουν οι επενδυτές.

Τι προτείνει ο ΣΕΒ
Στην ίδια περίπου ρότα κινείται και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών), ο οποίος στο εβδομαδιαίο δελτίο του τονίζει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν παραγωγικές επενδύσεις για την αναπτυξιακή εκτίναξη της οικονομίας. Συγκεκριμένα επισημαίνει:

«Μετά από μια δεκαετία ισχνών αγελάδων και με τη δυναμική που αναπτύσσεται στη οικονομία μας, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ένα δυναμικό σενάριο διπλασιασμού των παραγωγικών επενδύσεων, με ετήσιο ρυθμό αύξησης επενδύσεων άνω του 10%, από 22,5 δισ. ευρώ το 2017 σε 45 δισ. ευρώ περίπου το 2024, ή στο 20% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα ο μέσος όρος των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή 3 δισ. ευρώ έως 3,5 δισ. ευρώ πρόσθετες επενδύσεις ετησίως».

Εκτιμά, δε, ο ΣΕΒ ότι «ο χρόνος αυτός μπορεί να συντομευθεί και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν η Ελληνική Πολιτεία επιλέξει ένα μεταρρυθμιστικό Big Bang, εφαρμόζο­ντας μεταρρυθμίσεις που θα μας ξεχωρίσουν από τον διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό, ως χώρα φιλική και ελκυστική στις βιομηχανικές και τεχνολογικές επενδύσεις».


Σχολιάστε εδώ