Ρυθμιστής των εκλογών τα εθνικά θέματα

Ρυθμιστής των εκλογών τα εθνικά θέματα

Με τα βιλαέτια στον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικούν ρόλο

-Τριπλές κάλπες στο τέλος του 2019 ο σχεδιασμός του Τσίπρα
-Τι συζητήθηκε σε κλειστή σύσκεψη, στην οποία μετείχε και ο πρόεδρος της Βουλής
-Επιχείρηση ομογενοποίησης των τάσεων Μαξίμου και κόμματος

Με ξεκάθαρη γραμμή, «τέλος τα Μνημόνια και έξοδος στις αγορές χωρίς τη δέσμευση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής», προχωράει προς την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στον νου του ότι μπαίνει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και πλέον, μαζί με τα προβλήματα της χώρας, υπάρχει και ο σχεδιασμός της στρατηγικής με την οποία θα πορευτεί, με στόχο τη νίκη ή τον τερματισμό με τις μικρότερες απώλειες, ώστε να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το πάνω χέρι στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αυτό ήταν και το θέμα κλειστής σύσκεψης του στενού περιβάλλοντος του Τσίπρα, στην οποία μετείχε με την κομματική του ιδιότητα και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ανεξάρτητα, όμως, από τους σχεδιασμούς του Μαξίμου και των «εκλογομαγείρων» του για το πού θα επικεντρωθούν ώστε να κερδηθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι ελκυστικές εξαγγελίες οι οποίες θα επαναφέρουν τους πολίτες που έχουν θυμώσει με τα μέτρα, τα οποία έφεραν ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια στα νοικοκυριά και καμία ανάκαμψη στα μαγαζιά, πολιτικοί παρατηρητές αλλά και πρόσωπα που κινούνται στην οικονομία και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους λένε κατηγορηματικά ότι στις εκλογές ο παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών θα είναι τα εθνικά θέματα. Τομέας στον οποίο η κυβέρνηση, και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλο έλλειμμα.

Και αυτό για το οποίο την κατηγορούν είναι ότι όχι μόνο δεν στήριξε επαρκώς τις πάγιες ελληνικές θέσεις αλλά έκανε και βήματα πίσω.

Όχι σε πρόωρες εκλογές
Κατηγορηματική ήταν η θέση όλων ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και μάλιστα με μια… πρωτοτυπία: Να στηθούν τρεις κάλπες! Να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές εκλογές και οι δημοτικές και οι περιφερειακές! Με το σκεπτικό ότι με την απλή αναλογική που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεράσει η κυβέρνηση το τεράστιο κύμα αντιδράσεων σε όλους τους χώρους και η αλλαγή θα περάσει από τη Βουλή και θα γίνει νόμος του κράτους, θα σπάσουν οι διαχωριστικές – κομματικές γραμμές. Και έτσι στις βουλευτικές, παρά τις όποιες πίκρες για τη μετάλλαξη της αριστερής κυβέρνησης, θα επιστρέψουν στη… στρούγκα οι αριστεροί, ενώ στις άλλες δύο κάλπες, με τη συναλλαγή που θα γίνει μεταξύ των υποψηφίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει ούτε στοιχειώδη βάση στην τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να συγκεντρώσει κρίσιμο ποσοστό και να έχει αποφασιστικό λόγο στους δήμους και στις περιφέρειες.

Αγκάθι τα βιλαέτια…
Το σοβαρό πρόβλημα, όμως, που πρέπει να λυθεί είναι τα… βιλαέτια τα οποία έχουν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα, με άλλο να τραβάει από δω κι άλλο από κει. Και είναι πέρα από την ομάδα των «53» και κάποιων άλλων τάσεων, που έχουν την πρωτοτυπία να έχουν προκύψει και… υποτάσεις μέσα σε αυτές!

Τα βιλαέτια ξεκινούν από την κυβέρνηση. Είναι οι «προεδρικοί», που είναι ο… Διευθυντής της Ορχήστρας (Παππάς, Ρήγας, Παπαδημούλης, Τζανακόπουλος κ.ά.), του υπουργείου Εξωτερικών (Κοτζιάς), της Μεσογείων (Καμμένος) και των «53» (Τσακαλώτος), όπου υπάρχει και η υποτάση του Φίλη, ο οποίος τελευταία έχει πάρει το… όπλο του και πυροβολεί προς το Μαξίμου, θέτοντας το ερώτημα: «Μπορούμε να πανηγυρίζουμε όταν οι μειώσεις στις συντάξεις θα φτάσουν μέχρι και στο 45% από το 2019 και μετά;» και τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να χορεύουμε επειδή τελειώνει το Μνημόνιο και αφήνει πίσω του ερείπια».

Ομογενοποίηση η διέξοδος
Η λύση σε αυτή την ομαδοποίηση και την πανσπερμία θέσεων, που έχουν αποτέλεσμα να γίνεται αλαλούμ και να μην ξέρει ο πολίτης τι από όσα λέγονται ισχύει, είναι –όπως συζητήθηκε στην κλειστή σύσκεψη– η ομογενοποίηση όλων αυτών των τάσεων και των… υποτάσεων, ώστε να βγαίνει προς τα έξω μια ενιαία θέση, από την οποία δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Ο στόχος
Από κει και πέρα, το… ψάρεμα ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές θα επικεντρωθεί στις τάξεις για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δώσει ευνοϊκές λύσεις σε προβλήματά τους, όπως στους δημοσίους υπαλλήλους. Σε πεδία, δηλαδή, που είναι προνομιακά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είδαν οι βουλευτές στις επαρχίες τους
Πάντως, κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι η ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση εκτός των αθηναϊκών τειχών, όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιοδείες τους στις εκλογικές τους περιφέρειες την πασχαλινή περίοδο.

Θα μάθαινε πολλά ο πρωθυπουργός για το τι λένε οι πολίτες της περιφέρειας για τα έργα της κυβέρνησης αν ζητούσε από τους βουλευτές του να του στείλουν ένα σημείωμα με όσα είδαν και άκουσαν.

Μια γεύση δίνουν τα συμπεράσματα από συζητήσεις που είχαμε με επαρχιώτες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος:

Το κλίμα έδειχνε λιγότερο θυμό και μεγαλύτερη αδιαφορία! Τον κόσμο τον απασχολεί:
• αν θα γίνει “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία,
• τι θα γίνει με τους δύο στρατιωτικούς,
• τι θα γίνει με το «κούρεμα» του χρέους,
• η έξοδος από το Μνημόνιο, που πιστεύουν ότι δεν θα γίνει,
• η ελάφρυνση της φορολογίας, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών,
• η λύση στο Σκοπιανό και στα ζητήματα με την Αλβανία – κάτι που επιβεβαιώνει τον τίτλο μας ότι τα εθνικά θέματα θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών.


Σχολιάστε εδώ