ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ στήνει στη Θράκη ο Ερντογάν με μοχλό τα υποχείριά του…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ στήνει στη Θράκη ο Ερντογάν με μοχλό τα υποχείριά του…

Με μοχλό τα υποχείριά του στη μειονότητα, θα επιχειρήσει αποσταθεροποίηση της περιοχής

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα όσον αφορά τη Θράκη, καθώς φοβούνται προβοκάτσια ή χτύπημα του Ταγίπ Ερντογάν στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, με μοχλό τα υποχείρια της Άγκυρας, του προξενείου και ορισμένους ακραίους της μειονότητας. Και μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να θωρακίσει τα νησιά, τη θάλασσα και τον αέρα στο Αιγαίο από πειρατικές ενέργειες των Τούρκων.

Το σενάριο τουρκικής προβοκάτσιας / κτυπήματος στη Θράκη αξιολογείται πλέον ως μια σοβαρή πιθανότητα -αρκετά πιο σοβαρή ακόμα και από μια κίνηση τύπου Ιμίων ή απόπειρας δημιουργίας θερμού επεισοδίου σε κατοικημένο νησί-, καθώς φαίνεται ότι στο θέμα της Θράκης η τουρκική πλευρά νομίζει ότι έχει κάποια πλεονεκτήματα εν συγκρίσει με το μέτωπο του Αιγαίου. «Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν μέτρα καθώς οι αναλύσεις που γίνονται, οι πληροφορίες που φτάνουν και τα ενδεχόμενα που μελετούν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι αξιολογούνται και ταυτόχρονα κινητοποιούν την Πολιτεία, ώστε να είναι έτοιμη για αποτροπή κάθε προβοκάτσιας».

Πώς μεθοδεύουν αποσταθεροποίηση της Θράκης
Η εκδήλωση μιας μεθοδευμένης προβοκάτσιας στη Θράκη εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευαίσθητη αυτή ακριτική περιοχή, δημιουργώντας ρευστότητα και αποσταθεροποίηση, μέσω της αναγνώρισης και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας και μέσα από την κατοχύρωσή της ως «τουρκική».

Η μεθοδευμένη προβοκάτσια / κτύπημα, ακόμα και με βίαιες ενέργειες (ταραχές, εμπρησμούς, καταλήψεις κτιρίων, απαγωγές φερόμενων ως Γκιουλενιστών, ακόμα και ανοικτή αναμέτρηση σε ελληνικό έδαφος οπαδών του Ερντογάν με αντιφρονούντες ή και φερόμενους ως Γκιουλενιστές κ.ά.), θα έστρεφε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης στη Θράκη. Επιπλέον, θα κυριαρχούσε το θέμα των δικαιωμάτων της δήθεν «τουρκικής» μειονότητας και η «καταπάτηση/μη αναγνώριση» των δικαιωμάτων τους από την Ελλάδα και σχεδόν αυτόματα το όλο θέμα θα διεθνοποιούνταν μέσω της προώθησής του από διεθνείς οργανισμούς, φόρουμ, ακτιβιστές, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό θα υπήρχε παρέμβαση και κινητοποίηση και των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, σε κάποιον βαθμό, για τα δικαιώματα της μειονότητας, ιδιαιτέρως για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Με μοχλό τα υποχείρια
Με μοχλό την μειονότητα» ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί τμήμα της ελληνικής επικράτειας στα σύνορα με την Τουρκία και δημιουργεί, τρόπον τινά, ένα είδος «γκρίζας ζώνης» στο έδαφος. Η Θράκη και η μειονότητα ήταν και είναι πολύ ψηλά στην ατζέ­ντα του Ερντογάν και της Τουρκίας. Άλλωστε ο τούρκος Πρόεδρος έθεσε ευθέως θέμα Θράκης και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα και σε κάθε άλλη ευκαιρία, ενώ παρουσιάστηκε -και παρουσιάζεται- δημόσια ως ο προστάτης της «τουρκικής» μειονότητας της Θράκης. Επικαλείται δε σε κάθε ευκαιρία (έστω και παραφρασμένες) αποφάσεις δικαστηρίων (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), αποφάσεις διεθνών φόρουμ κ.ά.

Η Τουρκία με ένταση τα τελευταία χρόνια, και ειδικά τους τελευταίους μήνες, θέτει θέμα Θράκης και με τις διαρκείς περιοδείες πρωτοκλασάτων κυβερνητικών στελεχών της και με την εμμονή της στα περί «τουρκικής» μειονότητας, στο θέμα εκλογής των ψευδομουφτήδων κ.ά., καθώς εκτιμά πως έχει βέλη στη φαρέτρα της για το κρίσιμο αυτό θέμα.


 Όμως, έχουν γνώση οι φύλακες – Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα


Πάντως η Αθήνα αλλά και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες περιμένουν ένα δίμηνο-κόλαση με την Τουρκία, όπου όλα είναι πιθανά. Δίπλα στις γνωστές μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της βίαιης επιμονής της να αποκτήσει ρόλο και λόγο στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, ο Ερντογάν παίζει την πιο μεγάλη του ζαριά, να γίνει, δηλαδή, πραγματικός Σουλτάνος, αλλά ταυτόχρονα παίζει και την ίδια του την πολιτική επιβίωση. Αν δεν πάρει το 50% + 1 στον πρώτο γύρο, η εκλογή του στον δεύτερο γύρο είναι αβέβαιη.

Η εικόνα της Τουρκίας είναι εικόνα μιας βαθιά διαιρεμένης χώρας. Είναι ακριβώς η εικόνα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, με το 51% να στηρίζει και να αγαπά τον Ερντογάν και το 49% να θέλει να τον ξεφορτωθεί και να αλλάξει σελίδα. Αυτή ακριβώς η εικόνα καθιστά ακόμα πιο απρόβλεπτες τις κινήσεις της Τουρκίας, ακόμα πιο τυχοδιωκτικές.

Όμως η εθνικιστική υστερία αφορά και την αντιπολίτευση καθώς όλοι είναι στην ίδια γραμμή με τον Ερντογάν και σε ό,τι αφορά τις μονομερείς διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία έχει συνολικά απόλυτα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και είναι ικανή για κάθε λογής προβοκάτσια και έκνομη ενέργεια.


Σχολιάστε εδώ