Σε δύο ταμπλό το Κίνημα Αλλαγής!

Σε δύο ταμπλό το Κίνημα Αλλαγής!

-Πλειοδοσία προσφορών από Αριστερά και Δεξιά…

Τις βαριές «αβαρίες» (με τους διορισμένους συνέδρους και τις προσωπικές στρατηγικές) που δημιουργήθηκαν στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς λίγο πριν από το συνέδριο επιχειρεί να συμμαζέψει η Φώφη Γεννηματά και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς μάλιστα τα δημοσκοπικά ευρήματα αυτήν την περίοδο δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για το Κίνημα.Πολλά στελέχη και ιδιαίτερα οι έμπειροι του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για πολιτικό αλαλούμ στο Κίνημα Αλλαγής, που φρενάρει την πορεία του, εξαιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων προσωπικών στρατηγικών (ειδικά των επώνυμων στελεχών) και κυρίως λόγω των διαφωνιών που καταγράφονται γύρω από το μείζον πολιτικό θέμα: Με ποιον πρέπει να πάει ή και να συμμαχήσει το Κίνημα, με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που εκτιμούν ότι όσο περνάει ο καιρός και θα διαφαίνονται οι εκλογές, αυτή η εικόνα είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς οι επώνυμοι θα κινούνται ακόμα πιο ενεργά με βάση τις προσωπικές τους στρατηγικές και φιλοδοξίες και θα επιχειρούν να σύρουν τον νέο φορέα είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέσα» από Δεξιά και Αριστερά
Οι πιέσεις, πάντως, που δέχεται το Κίνημα και από αριστερά (Σύριζα) και από δεξιά (ΝΔ) είναι τεράστιες και απειλούν να καταπιούν ή να διεμβολίσουν το ΚΙΝΑΛ και να λεηλατήσουν πολιτικά ό,τι έχει απομείνει, ως οργανωμένο σχήμα, στον χώρο της Κεντροαριστεράς και του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον σε ένα τμήμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ -των πιο μπαρουτοκαπνισμένων- κυριαρχεί το ερώτημα για το πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής σε καταστάσεις ακραίας πόλωσης, που ήδη δημιουργούνται εν όψει κοινοβουλευτικών εκλογών (όποτε και αν γίνουν).

«Μόνο η επιμονή σε έναν ισχυρό, αυτόνομο πολιτικά, τρίτο πόλο εξουσίας, με καταλυτική παρουσία στην πολιτική ζωή, μπορεί να δημιουργήσει νέα πολιτικά δεδομένα και προσδοκίες», επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα τονίζουν ότι «εμείς είμαστε οι ρυθμιστές των εξελίξεων, είμαστε αυτόνομος πόλος εξουσίας και πρέπει πολιτικά να ενδυναμωθούμε».

Επιμονή στην πολιτική των ίσων αποστάσεων
Πάντως, η Φώφη Γεννηματά, σε μια πρώτη προσπάθεια να επανατροφοδοτήσει με κάποια δυναμική το Κίνημα, συγκάλεσε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο (Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος, Στ. Θεοδωράκης, Γ.Καμίνης, Ν. Ανδρουλάκης), όπου επικυρώθηκε και επανεπικαιρο- ποιήθηκε η πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνο­ντας ότι το Κίνημα Αλλαγής προσέρχεται στους πολίτες με βάση ένα αναλυτικό και συνεκτικό πλαίσιο προτάσεων, το οποίο θα συζητήσει και μετεκλογικά με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, αναζητώ­ντας μια προοδευτική πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Η ίδια η κ. Γεννηματά μάλιστα διαμήνυσε ότι σταθερή και πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι να απευθύνεται προς όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, τόσο τώρα όσο και μετεκλογικά, στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης, κίνηση που δεν πρέπει να συγχέεται ή και να συνδέεται ως πρόθεση συνεργασίας είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ