Χολολιθίαση: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με νόσο του Crohn;

Χολολιθίαση: Κινδυνεύουν περισσότερο οι ασθενείς με νόσο του Crohn;

Υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στη χολή α­ντιμετωπίζουν όσοι υποφέρουν από νόσο του Crohn. Πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι τους οποίους η νόσος έχει επηρεάσει τον ειλεό, δηλαδή τα κατώτερα τρία πέμπτα του λεπτού εντέρου. Σύμφωνα με στοιχεία, οι πιθανότητες να σχηματιστούν χολόλιθοι σ’ αυτούς τους ασθενείς κυμαίνονται μεταξύ 13% έως 34%. Οι αιτίες περιλαμβάνουν τη δυσαπορρόφηση των χολικών αλάτων, την απότομη απώλεια του σωματικού βάρους και την υπερανάπτυξη βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα των ασθενών με τη φλεγμονώδη αυτή νόσο του εντέρου.

«Η δημιουργία χολολίθων είναι συχνή στον γενικό πληθυσμό, όμως οι πιθανότητες ανάπτυξής τους στους ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο του Crohn είναι σχεδόν διπλάσιες. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα άτομα που πάσχουν από ελκώδη κολίτιδα, οι πιθανότητες για τους οποίους συμπίπτουν μ’ αυτές του συνολικού πληθυσμού», σημειώνει ο διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο γενικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Όπως μας εξηγεί ο Δρ Ξιάρχος, οι πάσχοντες από νόσο του Crohn είναι εύκολο να χάνουν ταχύτατα κιλά εξαιτίας της κατανάλωσης μικρότερων ποσοτήτων τροφής όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση, με σκοπό τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Μια άλλη αιτία είναι ότι στους εν λόγω ασθενείς ενδεχομένως να μην απορροφώνται στο ειλεό τα χολικά άλατα, είτε γιατί έχει αφαιρεθεί χειρουργικά είτε γιατί φλεγμαίνει. Οπότε, τα χολικά άλατα περνούν στο παχύ έντερο και αναμιγνύονται με τη χολερυθρίνη, αλλάζοντάς την σε μορφή που μπορεί να απορροφηθεί εκ νέου, επιστρέφοντας στο ήπαρ για να επαναληφθεί η διαδικασία. Όμως, στη νέα σύσταση υπάρχει επιπλέον χολερυθρίνη, με αποτέλεσμα τη σταδιακή δημιουργία χολόλιθων.

Η παρουσία λίθων στη χολή δεν συνεπάγεται απαραιτήτως πόνο, γιατί συχνά όσοι πάσχουν από χολολιθίαση είναι ασυμπτωματικοί. Όταν όμως προκαλείται πόνος, αυτός εντοπίζεται στο άνω δεξιό τμήμα της κοιλίας και η έντασή του κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός.

Σύμφωνα με τον Δρ Αναστάσιο Ξιάρχο, η θεραπεία είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων χειρουργική, για την απομάκρυνση της χοληδόχου κύστης, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την αφαίρεσή της. Η χολοκυστοεκτομή εκτελείται πλέον λαπαροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών οπών ή και μόνο μιας, και υπερτερεί έναντι της παλαιότερης, ανοιχτής μεθόδου γιατί ο ασθενής έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, μηδαμινή απώλεια αίματος, ανακάμπτει γρήγορα. Συνέπεια αυτών είναι τόσο η μείωση του συνολικού κόστους της επέμβασης, όσο και της απώλειας των εισοδημάτων του, αφού ο ασθενής επανέρχεται πολύ γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Όταν, όμως, για τον οποιοδήποτε λόγο η χειρουργική επέμβαση είναι απαγορευτική, τότε μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα που διαλύουν τους λίθους ή λιθοτριψία.

Οι χολόλιθοι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθούν χωρίς παρακολούθηση. Η παρουσία τους πάντα εγκυμονεί τον κίνδυνο απόφραξης του κυστικού ή του χοληδόχου πόρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φλεγμονής της χοληδόχου κύστης. Αποτέλεσμα είναι η πρόκληση σοβαρών ή ακόμα και απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.

Φωτο: coherentnews.com


Σχολιάστε εδώ