Καταργούνται σε 20 μήνες 357 υποθηκοφυλακεία

Καταργούνται σε 20 μήνες 357 υποθηκοφυλακεία

-Απαιτείται, όμως, σωστός σχεδιασμός

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοπός της μεταρρύθμισης του Κτηματολογίου και της ίδρυσης του κρατικού φορέα είναι η άμεση θέσπιση ενός ενιαίου τρόπου οργάνωσης των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχουν τα υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σχετικά με την καταχώριση και τη δημοσιότητα των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των τελών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, εντός (μόλις) δύο μηνών θα πρέπει να καταργηθούν δέκα άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ τρεις μήνες αργότερα άλλα 20. Συνολικά, ε­ντός του 2018 αναμένεται να καταργηθούν 60, ενώ το 2019 τα υπόλοιπα 297.

Για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις χρειάζεται πολιτική βούληση, στρατηγικός σχεδιασμός, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού σε όλη την Ελλάδα. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών στον πολίτη και ασφάλεια των συναλλαγών.

Μέχρι στιγμής διαφαίνεται η έλλειψη σαφούς οργανωτικού σχεδιασμού, γεγονός που οφείλεται σε σύγκρουση συμφερόντων των εμπλεκομένων με το δημόσιο συμφέρον που θα προκύψει από την ορθή λειτουργία του Κτηματολογίου.

Το Κτηματολόγιο πρέπει εντός είκοσι μηνών να καταργήσει 357 υποθηκοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζεται όμως ειλικρινής -και όχι επιδερμική- συνεργασία με όσους εργάζονται επί δεκαετίες στα υποθηκοφυλακεία καθώς και ανανέωση προσώπων. Με παλαιά υλικά δεν γίνονται νέες συνταγές…


Σχολιάστε εδώ