Η πατρίδα πάνω από όλα

Η πατρίδα πάνω από όλα


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


Είναι ώρα ενότητας του λαού και όχι διχασμού

-Στην ισχυροποίηση της Άμυνας έπρεπε να πάνε τα δύο δισ. ευρώ που δόθηκαν ως κοινωνικό μέρισμα, για να φοβούνται οι εχθροί και να υπολογίζουν οι «φίλοι» την Ελλάδα και να μην τρέχουμε τώρα…

Δεν είναι πρωτόγνωρες οι απειλές που εκτοξεύει μόνιμα, και μάλιστα σε σκληρή γλώσσα, εναντίον της χώρας μας ο Ερντογάν, ανεβάζοντας το θερμόμετρο. Είναι στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους του. Περισσότερο, όμως, βουλιμικός από εκείνους, οι οποίοι είχαν κέρδη, όπως ο Ετσεβίτ, που επέκτεινε την τουρκική κυριαρχία στην Κύπρο. Και τώρα ο Ερντογάν έχει ανοίξει τη βεντάλια και σε άλλες περιοχές, με πρόσφατη την εισβολή στο Αφρίν, με τη σιωπή Αμερικανών και Ρώσων. Και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όχι μόνο οι κυβερνώντες αλλά και η αντιπολίτευση. Όλος ο πολιτικός κόσμος. Γιατί ήδη μυρίζει μπαρούτι… Και οι χαμένες ώρες σε τέτοιες στιγμές είναι όχι μόνο πολυτέλεια αλλά και έγκλημα κατά της χώρας. Πολύ περισσότερο όταν οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας κάθε άλλο παρά στηρίζουν την Ελλάδα. Περιορίζονται στα λόγια και από κει και πέρα τίποτα. Για να μη στενοχωρήσουν τον Σουλτάνο. Απόδειξη, το ότι παρά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ αλλά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα είχε παραδώσει μέχρι χθες τους δύο στρατιωτικούς μας, αυτός τους έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Την ίδια κατάληξη είχε και η μεσολάβηση του εδώ αμερικανού πρέσβη κ. Πάιατ, με υπόδειξη της Ουάσινγκτον, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί λέει ότι είναι πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Αλλά και το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να παρέμβει στον τούρκο Πρόεδρο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Λέξη δεν ανέφερε ο Πούτιν στις δηλώσεις που έκανε κατά την προχθεσινή επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου ο Ερντογάν τού επιφύλαξε νεοοθωμανική υποδοχή! Αυτό έλειπε, να ασχοληθεί με τα δικά μας, την ώρα που ανακοίνωσαν με τον τούρκο Πρόεδρο την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή από τη ρωσική εταιρεία Rosatom του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακούγιου της Μερσίνης – συνεργασία που έχει ανησυχήσει πολύ την Ουάσινγκτον.

Σε αυτή την περικύκλωση είμαστε και πάλι μόνοι…

Δεν είναι η πρώτη φορά… Έξω από την Κερύνεια ήταν το ’74 ο Αμερικανικός Στόλος και δεν επενέβη για να σταματήσει τον «Αττίλα».

Είναι η μοίρα του Ελληνισμού…

Δική μας αποκλειστικά η ευθύνη για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Σε μέρες, δυστυχώς, που η πατρίδα μας στερείται το Α και το Ω, την ΕΝΟΤΗΤΑ, όταν ο γείτονας απειλεί ωμά να εισβάλει και έχει δείξει έμπρακτα τις προθέσεις του, τις οποίες μάλιστα διαλαλεί, ισχυριζόμενος ότι είναι δικά του 18 ελληνικά νησιά, ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, ότι… ότι… Και οι διεκδικήσεις δεν έχουν τελειωμό. Ενώ η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ζει σε κλίμα διχασμού, που είναι ό,τι χειρότερο για τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και του Ελληνισμού. Αυτό επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην επέτειο της εξόδου του Μεσολογγίου: «Η ενότητα ήταν πάντα το θεμέλιο της εθνικής μας δημιουργίας, ενώ ο διχασμός ήταν η προκρούστεια κλίνη της εθνικής μας συνείδησης και του εθνικού μας κορμού». 

Είναι μια πληγή που πρέπει να κλείσει όχι αύριο αλλά χθες. Βάζοντας όλοι τα μαχαίρια στα θηκάρια, γιατί αυτήν τη στιγμή προηγείται η πατρίδα, η Ελλάδα. Και όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, όταν ο Ερντογάν συνειδητοποιήσει ότι κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι μια απόπειρα εισβολής, ας ξαναβγούν τα κομματικά μαχαίρια.

Για την αποτροπή, όμως, οποιασδήποτε τουρκικής πολεμικής επιχείρησης απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει η Ελλάδα ισχυρή άμυνα. Και εδώ, δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω. Και τώρα τρέχουμε… Εκείνη η αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16 που είχε συζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ελλείψεις λόγω της οικονομικής δυσχέρειας…

Μόλις τη Μεγάλη Δευτέρα συνεδρίασε άρον άρον η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής και ενέκρινε τη διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για να καλυφθούν με διαδικασίες fast track εξοπλιστικές ανάγκες πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι όμως, λεφτά υπήρχαν, αν η προτεραιότητα δεν ήταν η ψηφοθηρική διανομή του κοινωνικού μερίσματος (πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν το 2016 και το 2017) αλλά η αγορά των εξοπλιστικών που έχει άμεση ανάγκη η εθνική άμυνα για να είναι ο φόβος και ο τρόμος όποιου επιβουλεύεται την ελληνική κυριαρχία. Και αυτό το βιώνουμε σήμερα.

Κανένας από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος δεν θα αρνιόταν, αν του εξηγούσε ο πρωθυπουργός ότι η άμυνα της χώρας προηγείται για να υπάρχουμε και αύριο, να υπομείνει τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί προέχει η πατρίδα. Όπως και οι χιλιάδες προσλήψεις θα μπορούσαν να είχαν μείνει πίσω.
Δυστυχώς, δεν έγινε αυτό που έπρεπε και τώρα πρέπει και η τελευταία δεκάρα να πάει στην ισχυροποίηση της Άμυνας της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα. Με σημαία την ενότητα, κλείνοντας την πόρτα στον διχασμό.

Και να ξέρει ο Ερντογάν, και ο κάθε Ερντογάν, ότι αν ανοίξει την πόρτα του Φρενοκομείου θα μπούμε κι εμείς μέσα…


Σχολιάστε εδώ