Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει τη γλωσσική μας ιθαγένεια, την ταυτότητά μας…

Κανείς δεν μπορεί να κλονίσει τη γλωσσική μας ιθαγένεια, την ταυτότητά μας…

Διά χειρός…
…του Κώστα Γεωργουσόπουλου, από τα «Λεξικά ριζώματά» του στα «Νέα» (Βιβλιοδρόμιο):

«Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ένατο πνευ­ματικό τέκνο του Γιώργου Μπαμπινιώτη: ‘‘Το Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής’’ (Κέντρο Λεξικολογίας).

Μετά το μνημειώδες ‘‘Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας’’ (τέταρτη έκδοση πλέον), ‘‘Το μικρό Λεξικό’’, το ‘‘Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της ελληνικής’’ (πανάκεια για την εκπαιδευτική πολιτική, πολιτιστική μας γλωσσική παθογένεια), ‘‘Το λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Ν. Ελληνικής’’, ‘‘Το ορθογραφικό λεξικό’’, ‘‘Το λεξικό για το σχολείο και το γραφείο’’, το έξοχο ‘‘Ετυμολογικό λεξικό’’, ‘‘Το λεξικό των συνωνύμων και αντωνύμων’’, το τελευταίο του κατόρθωμα αποτυπώνει όλη τη γλωσσική μας γενεαλογία, παιδιά, γονείς, εγγόνια της γλωσσικής μας πανάρχαιας οικογένειας.

Μια και ο λόγος για τον ΛΟΓΟ, το λήμμα Λόγος, στο Λεξικό μόνο στα σύνθετα με τη λέξη λόγο καταγράφονται πάνω από 1.500 λέξεις (από την αγγειολογία στην αμφιλογία, από τη θεατρολογία στην περιοδοντολογία, από την κοιτασματολογία στη σεμνολογία, από την αοριστολογία στο νηολόγιο, από τη σταχυολόγηση στο αισχρολόγημα, από το αφιλολόγητος στο υβρεολόγιο και το υμνολόγιο, από τον ελλόγιμο στον λογά).

Με την εννεάτομη προίκα της ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη κανείς δεν θα μπορέσει να κλονίσει τη γλωσσική σας ιθαγένεια, την ταυτότητα και τον πατρικό σας κλήρο. Ριζιμιά λεξικά».


Σχολιάστε εδώ