Τη θέση Επιτρόπου στην ΕΕ έχει στο μάτι ο Βενιζέλος

Τη θέση Επιτρόπου στην ΕΕ έχει στο μάτι ο Βενιζέλος

Πήρε το… όπλο του κατά της Φώφης

Μαλλιά κουβάρια με το «καλημέρα» στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς λίγα μόνο 24ωρα μετά το ιδρυτικό συνέδριο νέες εσωτερικές αναταράξεις κλονίζουν την Κεντροαριστερά. Επιπλέον, δίνουν την εντύπωση πως έχει δημιουργηθεί ένα άθροισμα παραγόντων με προσωπικές στρατηγικές, που δεν αφήνουν χώρο για ένα συνεκτικό κόμμα που θα έχει στέρεη και σταθερή επαφή με τον προοδευτικό χώρο και θα αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο εξουσίας.

Μετά τις διαφοροποιήσεις και την προσωπική ατζέντα του Σταύρου Θεοδωράκη για το Σκοπιανό και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που τον οδήγησαν στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πάντα πληθωρικός Ευάγγελος Βενιζέλος τράβηξε κι άλλο το σκοινί, ακυρώνοντας στην πράξη την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τις γέφυρες που δημιουργούσε με αυτήν την πρωτοβουλία τόσο με προσωπικότητες του κεντροαριστερού αλλά και του κεντροδεξιού χώρου όσο και με την Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλιστα άνοιξε και παράθυρο διαλόγου με την απαντητική του επιστολή.


 Έχει ανοίξει κουβέντες με τη Δεξιά


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για μία ακόμα φορά έβαλε φωτιά στα τόπια, καθώς, ακολουθώντας προσωπική στρατηγική, είπε όχι σε διαδικασία αναθεώρησης υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμπαρασύροντας μάλιστα σε αυτήν τη γραμμή και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την επίσημη ΝΔ.

Ψάχνει για τον μελλοντικό του ρόλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο κ. Βενιζέλος, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, κινείται με μια απολύτως προσωπική ατζέ­ντα, που έχει ως προτεραιότητα την αναζήτηση και διασφάλιση ενός πολιτικού ρόλου την επομένη των εκλογών, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εκλεγεί βουλευτής, εκτός εάν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Όπως έγραφε την περασμένη βδομάδα το «ΠΑΡΟΝ», ο κ. Βενιζέλος ενδιαφέρεται για τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν και θα μπορούσε να προταθεί είτε από μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει ή θα στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής είτε ακόμα και από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα έχει προσεταιριστεί βουλευτές και στελέχη προερχόμενα από την Κεντροαριστερά.

Για τις Βρυξέλλες όμως ενδιαφέρεται και ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε για τη θέση του επιτρόπου είτε για ευρωβουλευτής.


 Καλοβλέπει, όμως, και του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ο κ. Βενιζέλος καλοβλέπει όμως και το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κεντροδεξιά και τη ΝΔ, όπου όλο και πιο κοντά βρίσκεται, ως πρωτοκλασάτο στέλεχος και δεξαμενή σκέψης της Κεντροδεξιάς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση Τσίπρα.
Όμως, έντονο ενδιαφέρον για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει και ο Νίκος Αλιβιζάτος, ευελπιστώντας να προταθεί από την Κε­ντροαριστερά (αφού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας), ο οποίος προσδοκά και σε στήριξη από την Κεντροδεξιά και συγκεκριμένα τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθότι ο τελευταίος δεν είχε ψηφίσει ως βουλευτής υπέρ της εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου.

Επισημαίνουμε ότι ο κ. Αλιβιζάτος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ημερίδα που οργανώθηκε την περασμένη βδομάδα από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες (νομικούς, συνταγματολόγους κ.ά.) που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς κατέθεσαν ουσιαστικά πρόταση και σχέδιο για μια «μίνι» συνταγματική αναθεώρηση. Αμέσως μετά, όπως έγραφε και την περασμένη βδομάδα το «Π», η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε δέσμη προτάσεων για να δρομολογηθεί άμεσα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όποτε θέλει, μπορεί να φύγει
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έκανε ένα ακόμα βήμα προς την έξοδο πηγαίνοντας κό­ντρα στην επίσημη γραμμή για συ­νταγματική αναθεώρηση, ωστόσο δεν φεύγει για την ώρα τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Α­ντίθετα, υπερτονίζει την ήδη πληθωρική παρουσία του και απαιτεί σκληρότερη διαπραγμάτευση με την ηγεσία για το πολιτικό μέλλον του και τον ρόλο που θα διαδραματίσει μετά τις εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος δεν αμφισβητεί μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τον ίδιο τον νέο πόλο της Κεντροαριστεράς, του οποίου ηγείται η Φώφη Γεννηματά και στον οποίο πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο είχε ο Νίκος Αλιβιζάτος. Ανέφερε μάλιστα ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν, για την ώρα τουλάχιστον, να σηκώσουν τους τόνους και να πάνε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Βενιζέλο. Η Γεννηματά έχει δε­χθεί και τώρα και στο παρελθόν συγκεκριμένες εισηγήσεις για διαγραφή του. Ωστόσο, επιμένει στη γραμμή μιας ήπιας αντιμετώπισης του Βενιζέλου. Συνομιλητές της αναφέρουν ότι ο Βενιζέλος δεν έχει πλέον απήχηση ούτε στη βάση του κόμματος ούτε στην κοινωνία και γι’ αυτό ψάχνει τρόπους να υπερτονίζει την παρουσία του.

Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά: «Γιατί να τον διαγράψουμε; Μήπως για να γίνει ήρωας;».

Σημειώνουν ακόμα πως με αυτήν την ήπια γραμμή απέναντι στις διαφοροποιήσεις του Βενιζέλου θα πορευτεί η Χαριλάου Τρικούπη. Όπως μάλιστα λένε χαρακτηριστικά: «Αν αισθάνεται στενάχωρα και θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν πρόκειται να τον εμποδίσει κανένας».


Σχολιάστε εδώ