Παυλόπουλος: Η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας είναι χρέος μας

Παυλόπουλος: Η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας είναι χρέος μας


«Η υπεράσπιση των συνόρων και της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι απλώς δικαίωμά μας, είναι και χρέος μας έναντι της Διεθνούς Κοινότητας».

Το σαφέστατο αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Αρχηγείο Στόλου (Πολεμικό Ναυτικό).

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία, επανέλαβε την πάγια θέση του ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας, καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής της, είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του. Πρόσθεσε δε ότι αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε –απευθυνόμενος πάντα προς την Τουρκία– ότι για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, «δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και πολύ περισσότερο γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας, άρα και τα θαλάσσια».

Ως εκ τούτου, η Τουρκία «οφείλει να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο» και να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα. «Η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκ νέου στη Συνθήκη της Λωζάννης και τόνισε ότι αυτή «δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται, επιπλέον δε είναι πλήρης και δεν αφήνει κενά ερμηνείας. Τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο είναι σαφώς καθορισμένα, δίχως περιθώρια οιασδήποτε αμφισβήτησης».

Και κατέληξε: «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όσοι τις επινοούν επιδεικνύουν και άγνοια αλλά και έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».


Σχολιάστε εδώ