Αλ.Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

Αλ.Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης

H οικονομία υπεραποδίδει. Το καλοκαίρι βγαίνουμε και τυπικά, καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του κλείνοντας τις εργασίες του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής.

«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου στο Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι πλέον ορατό από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στο εξωτερικό ότι ξημερώνει μια καινούργια ημέρα. Είναι μίζερο να προσπαθεί να πείσει κανείς ότι αυτό δεν συμβαίνει. Πρέπει να είναι η πολιτική αντιπαράθεση σε γόνιμο επίπεδο. Διαφωνούμε για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα και για το ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα του 2009, που με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συνυπήρχε το λάθος που μας οδήγησε στην κρίση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση για «δίκαιη ανάπτυξη», ζήτησε να μην διαφωνούμε για πράγματα που είναι εμφανή και μπορούν να δώσουν αυτοπεποίθηση και ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, θύμισε: της Deutsche Telekom ύψους δύο δισ. ευρώ για οπτικές ίνες, αυτό της δημιουργίας επενδυτικού fund σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η ανακοίνωση της ΕΤΕπ να επενδύσει 600 εκατ. ευρώ το 2018.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι νομοτελειακή η πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Τώρα είναι η ώρα που βγαίνουμε σιγά σιγά και πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα σε στέρεες βάσεις. Να μην κάνουμε τα λάθη που μας έφεραν εκεί που βρεθήκαμε πριν από οκτώ χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις».

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης εκφράζοντας τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε» είπε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας  «με εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο».

Όμως, όπως υποστήριξε, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης». «Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Πηγή:  newpost.gr


Σχολιάστε εδώ