Κάποιοι δεν θέλουν να ανελκυστεί το «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ»

Κάποιοι δεν θέλουν να ανελκυστεί το «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ»

Παρά την καλή δουλειά που έκανε ο νέος κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά

Προφανώς για να μην αποκαλυφθεί πώς έγινε το ναυάγιο

Από το περασμένο φθινόπωρο το πλοίο «LASSEA» που επί πολλές μέρες άντλησε τα πετρέλαια που είχε στις δεξαμενές του το βυθισμένο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», το οποίο προκάλεσε την τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό, βρίσκεται, αραγμένο, ή μάλλον παρατημένο σε κάποιον προβλήτα του Περάματος, χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται εάν ο καιρός σπάσει τους ήδη σαπισμένους κάβους του και βρεθεί ξαφνικά ακυβέρνητο στο κανάλι που χρησιμοποιούν τα πορθμεία Σαλαμίνος-Περάματος.

Ο μόνος που ενδιαφέρθηκε και έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες για να αποφθεχθεί το… κακό που παραμονεύει και που από καθαρή τύχη δεν έχει συμβεί ακόμα είναι ο νέος κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Θεοφίλου, που έκανε το αυτονόητο: Εφάρμοσε κατά γράμμα την εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά που ζητούσε να αδειάσουν αμέσως οι δεξαμενές από τα πετρελαιοειδή που έχουν και να μεταφερθεί το σκάφος σε ασφαλές σημείο γιατί η παραμονή του στην υφιστάμενη θέση εγκυμονεί κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα.

Ο κ. Θεοφίλου, ανταποκρινόμενος στην εισαγγελική παραγγελία, έβαλε φρουρά στο πλοίο όλο το 24ωρο για να μη σπάσει κανένας κάβος και «φύγει», ενώ άρχισε την απάντληση των πετρελαιοειδών από τις δεξαμενές του. Να σημειώσουμε ότι την εντολή της εισαγγελέως την πήρε πριν από 15 ημέρες και αύριο ή μεθαύριο ολοκληρώνεται η απάντληση των δεξαμενών του πλοίου και θα μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Σε 15 μέρες έγινε κάτι που δεν γινόταν μήνες…

Με το εν λόγω ναυάγιο του «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» υπήρχε και μια άλλη εκκρεμότητα που δεν είχε προχωρήσει. Το πλοίο βέβαια ανελκύστηκε, όμως για να βγουν τα συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν στη βύθισή του πρέπει να «ανέβει» σε δεξαμενή για να το δουν εμπειρογνώμονες και να καταλήξουν στο πόρισμα. Ο δεξαμενισμός δεν έχει γίνει ακόμα γιατί κανένας κρατικός φορέας δεν αναλάμβανε να πληρώσει το ναυπηγείο που θα το ανέβαζε στη δεξαμενή! Ο νέος κεντρικός λιμενάρχης ζήτησε με έγγραφο από τα Ναυπηγεία του Περάματος και τον ΟΛΠ να παραχωρήσουν δωρεάν μια δεξαμενή.

Στο αίτημα του ανταποκρίθηκε πρώτη η COSCO που δήλωσε ότι παραχωρεί μέσω του ΟΛΠ δωρεάν για τρεις μέρες τη μόνιμη δεξαμενή στην Ακτή Βασιλειάδη για να «ανέβει» το «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ». Βέβαια αναφέρει πως όποια ζημία ενδεχομένως γίνει κατά το δεξαμενισμό του πλοίου (ρύπανση, ή οτιδήποτε άλλο) θα βαρύνει τον φορέα που ζήτησε τη δεξαμενή, δηλαδή το Κεντρικό Λιμεναρχείο! Γι’ αυτό δεν έχει «ανέβει» ακόμα στη δεξαμενή το πλοίο. Δεν αποκλείεται να το κάνουν σκόπιμα για να μην αποκαλυφθεί πώς έγινε το ναυάγιο.

Φωτο:e-nautilia.gr


Σχολιάστε εδώ