Δεν αντέχει δύο πολέμους ο Ερντογάν…

Δεν αντέχει δύο πολέμους ο Ερντογάν…

Τονίζει ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής, και εξηγεί το γιατί…


«Η Τουρκία δεν αντέχει δύο πολέμους, έναν με τη Συρία (που βρίσκεται σε εξέλιξη) και έναν δεύτερο με την Ελλάδα». Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου». Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, επισήμανε ακόμη ότι «οι Τούρκοι επιλέγουν κινήσεις που είναι υψηλού συμβολισμού αλλά χαμηλής εντάσεως».


 Αστείος ο όρος «ελληνοτουρκική φιλία»


Πιο αναλυτικά, ο κ. Συρίγος είπε: «Οι Τούρκοι δεν μπορούν να αντέξουν, παρότι το λένε ρητορικά, δύο πολέμους. Αυτήν τη στιγμή είναι μπλεγμένοι μέχρι τον λαιμό στην περιοχή της Συρίας, στο Αφρίν, δεν πάνε καλά οι επιχειρήσεις τους και αυτό είναι το πρόβλημα του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δεν έχει πρόβλημα με το ότι γυρίζουν πίσω φέρετρα. Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου είναι συνηθισμένοι να έχουν φέρετρα και κάθε εβδομάδα τελετές για τους μάρτυρες που σκοτώθηκαν πολεμώντας κάποιον. Το πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του Τουρκικού Στρατού».

Σε άλλο σημείο ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να το τραβήξει πολύ, να κάνει δύο πολέμους, έναν στην Ελλάδα και έναν στη Συρία. Οι Τούρκοι επιλέγουν κινήσεις οι οποίες είναι υψηλού συμβολισμού αλλά χαμηλής εντάσεως.


 Δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών


Για την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών, δεν χρειάστηκε να στείλουν ένα τάγμα για να τους πιάσει. Το περιστατικό στα Ίμια έγινε με τα πλοία που ήδη βρίσκονται στην περιοχή. Οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να παίζουν με κινήσεις τέτοιες, που θα κρατούν τα πράγματα σε ένταση, αλλά θα είναι χαμηλού επιπέδου, ώστε να μη φτάνει σε επίπεδο πολέμου, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν το περιθώριο να ανοίξουν ένα δεύτερο μέτωπο οπουδήποτε».

Σε ερώτηση για το αν ο Τ. Ερ­ντογάν κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις επεκτατικές διαθέσεις του, ο κ. Συρίγος άσκησε κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των κατά καιρούς δηλώσεων του τούρκου Προέδρου. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο Ερντογάν βγαίνει την πρώτη φορά και λέει “αμφισβητώ τα όρια της Συνθήκης της Λωζάννης”.

Το αποτέλεσμα ήταν να απολύσουμε τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων διότι, λέει, δεν έκανε σωστή μετάφραση και δεν ήταν παρών. Έρχεται ο Ερντογάν μετά από δύο εβδομάδες και μας το ξαναλέει, σε περίπτωση που δεν το καταλάβαμε.

Λέμε εμείς «δεν εννοεί εμάς, εννοεί τη Συρία και το Ιράκ». Ξαναέρχεται τρίτη φορά ο Ερντογάν και λέει ‘‘τα σύνορα της καρδιάς μας είναι στη Θεσσαλονίκη’’. Λέμε εμείς “το λέει για ψυχολογικούς λόγους, όπως λέμε εμείς για τις αλησμόνητες και αξέχαστες πατρίδες στη Μικρά Ασία”. Έρχεται εδώ, στο ίδιο μας το σπίτι, και μας το λέει κατάμουτρα. Ο Ερντογάν λειτουργεί στη λογική τού 1918-1919. Θεωρεί ότι έχουν ανοίξει όλα τα θέματα και πάμε σε μια συνολική διαπραγμάτευση για το καθεστώς της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Συρίγος παραλλήλισε, ακόμη, τον Τ. Ερντογάν με τον Κεμάλ Ατατούρκ. «Ο Ερντογάν αυτήν τη στιγμή σκέφτεται με όρους αλλαγής του καθεστώτος. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα έκλεινε μέτωπα. Δεν μπορείς να έχεις ένα υπαρξιακό ζήτημα για την Τουρκία, όπως είναι οι Κούρδοι, και ταυτοχρόνως να ανοίγεις άλλα δέκα μέτωπα γύρω γύρω.

Να πω ότι ανοίγει τα μέτωπα με την ίδια λογική που πάει ο Βενιζέλος το 1919 στο Συνέδριο των Παρισίων και θέτει στο τραπέζι και Βόρεια Ήπειρο και νησιά του Αιγαίου και Ανατολική Θράκη και Μικρά Ασία. “Ό,τι πάρω τώρα, είναι η ώρα που συζητιού­νται όλα”».

Ως προς το επίμαχο ζήτημα του αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει σταθερή στη γραμμή της ελληνοτουρκικής φιλίας, ο κ. Συρίγος ήταν δηκτικός: «Ο όρος ελληνοτουρκική φιλία είναι ένας όρος που σε όποιον ασχολείται με τις Διεθνείς Σχέσεις ακούγεται αστείος. Δεν είναι ελληνοτουρκική φιλία. Είναι ελληνοτουρκική προσέγγιση. Υπάρχουν συμφέροντα, δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών».


Σχολιάστε εδώ