Τσαβούσογλου: Ασαφή τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Ασαφή τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Ανεβάζει για άλλη μια φορά τους τόνους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ΜεβλούτΤσαβούσογλου, που ισχυρίζεται ότι τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο είναι ασαφή και δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το cnn.gr  και όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτά σε ερώτηση για το Αιγαίο του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουσταφά Μπαλμπάι, υποστήριξε ότι «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και είναι αλήθεια ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος δημιουργούνται μία σειρά από προβλήματα».

Ο Μουσταφά Μπαλμπάι, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου 2017επερώτηση στη βουλή απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας την απάντησή του σχετικά με το καθεστώς 18 νησιών και 1 βραχονησίδας στο Αιγαίο.

Eν το μεταξύ το cnn.gr σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει πως η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε «μια συνεννόηση, όχι σε συμφωνία» σχετικά με την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη πως η Άγκυρα επιδιώκει μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το ποιος θα αναλάβει την ασφάλεια της Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση από την περιοχή της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θέλει η συνεννόηση με τις ΗΠΑ αναφορικά με την Μανμπίτζ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, να αποτελέσει πρότυπο για όλες τις περιοχές που ελέγχονται από τη YPG.

Πηγή: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ