Ξεφορτώνει ο Σαββίδης

Ξεφορτώνει ο Σαββίδης

Από καιρό παζάρευε την πώληση της ΣΕΚΑΠ

Στον απόηχο των δραματικών γεγονότων της περασμένης Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, που έκαναν το γύρο του κόσμου και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον Ιβάν Σαββίδη, ανακοινώθηκε «αιφνιδιαστικά» (την Παρασκευή) η πώληση της ΣΕΚΑΠ σε επιχειρηματικό όμιλο ιαπωνικών συμφερόντων. Οι επικεφαλής της εταιρείας «Donskoy Tabac», στην οποία ανήκει η ΣΕΚΑΠ, ανακοίνωσαν ότι προ­χώρησαν στην πώλησή της λόγω της υψηλής φορολογίας και της ραγδαίας αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνού.


Με την κίνησή του αυτή ο Ιβάν Σαββίδης «ξεφορτώνεται» την επιχείρηση που βάδιζε στη χρε­οκοπία με μαθηματική ακρίβεια,

μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την καταβολή του προστίμου ύψους 38 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, απαλλάσσεται από την υποχρέωση να πληρώσει το συγκεκριμένο, το οποίο μετακυλύεται στους νέους αγοραστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών μέχρι να επιτευχθεί η τελική συμφωνία διήρκεσαν μεγάλο χρονικό διάστημα. Που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης διεκδικούσε από την κυβέρνηση τη διαγραφή του προ­στίμου, να βρισκόταν σε συζητήσεις με τους Ιάπωνες. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σφο­δρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρα­τίας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν βαρύτατες κατη­γορίες και καταγγελίες. Στη διαμάχη είχε, μάλιστα, εμπλακεί και ο ίδιος ο ομογενής επιχειρηματίας, στρεφόμενος ευθέως και με έντονο τρόπο κατά του Κυρ. Μητσοτάκη.

Η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να πουλήσει τη ΣΕΚΑΠ πυ­ροδότησε πολλά και ποικίλα σενάρια. Αν, δηλαδή, η κίνησή του αυτή σηματοδοτεί ή όχι την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από την Ελλάδα. Αν, δηλαδή, θα συνεχίσει τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΟΛΘ, «Μακεδονία Παλλάς», ΠΑΟΚ κ.ά.) ή θα προ­χωρήσει σταδιακά στην πώλησή τους.


Σχολιάστε εδώ