Γ.ΦΙΛΗΣ: Ο Άσαντ φάνηκε ότι προφανώς είχε συνεννοηθεί με τους Ρώσους να μη βοηθήσει το Αφρίν να επιβιώσει

Γ.ΦΙΛΗΣ: Ο Άσαντ φάνηκε ότι προφανώς είχε συνεννοηθεί με τους Ρώσους να μη βοηθήσει το Αφρίν να επιβιώσει

Αφήσανε τους Τούρκους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά με τους Κούρδους έτσι ώστε να τους αποδυναμώσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη σχολή Εθνικής Άμυνας, κος Γιώργος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Νωρίς» με το δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με την κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους

Γ.ΦΙΛΗΣ: Ενώ φάνηκε και συζητάγανε ότι θα μπουν οι συριακές δυνάμεις να τους βοηθήσουν ο Άσαντ έστειλε εθνοφύλακες, δεν έστειλε τον επίσημο συριακό στρατό. Εκ των πραγμάτων ο Άσαντ φάνηκε ότι προφανώς είχε συνεννοηθεί με τους Ρώσους να μη βοηθήσει το Αφρίν να επιβιώσει.

 

-Αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι για τους Ρώσους και για τον Άσαντ δεν είναι εχθροί αλλά δεν είναι και σύμμαχοι γιατί κατά βάση οι Κούρδοι ελέγχονται από τους Αμερικανούς.  Άρα αφήσανε τους Τούρκους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά με τους Κούρδους έτσι ώστε να τους αποδυναμώσουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι Τούρκοι θεωρητικά θα φύγουν κάποια στιγμή από την περιοχή και αυτό δείχνει ότι τον Άσαντ δεν τον ενοχλεί ιδιαιτέρως το καθεστώς αυτό που έγινε για την ώρα.

 

-Η Συρία είναι χωρισμένη σε τρεις –τέσσερις ζώνες οι Κούρδοι ελέγχουν το 25-30% του εδάφους της Συρίας δηλαδή ελέγχουν όλη την ανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, ελέγχουν το 2/3 της συνοριογραμμή της Τουρκίας με τη Συρία. Το Αφρίν ήταν ένας θύλακας των Κούρδων δυτικά δηλαδή δεν ήταν συνδεδεμένο με τα κουρδικά εδάφη τα συμπαγή. «Κοροϊδεύουν» τους Τούρκους …  Οι Κούρδοι της ανατολικής Συρίας ελέγχονται από τους Αμερικανούς, στο Αφρίν ήταν οι ρωσικές βάσεις δηλαδή αν θέλουν οι Τούρκοι να πάνε και να «καθαρίσουν» όλη την περιοχή που είναι οι Κούρδοι πρέπει να βρεθούν ευθέως απέναντι σε αμερικανικά στρατεύματα.

Tι σημαίνει για την Ελλάδα η κατάληψη του Αφρίν από τον Ερντογάν

Γ.ΦΙΛΗΣ: Δεν τελειώνει το πρόβλημα του Ερντογάν με το Αφρίν τώρα αρχίζει. Το Αφρίν είναι η «ύπαρξη» του κράτους του λόγω του Κουρδικού, στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος είναι η ύπαρξη του νέο-οθωμανισμού και του αναθεωρητισμού του… Οπότε έχει δύο προβλήματα τα οποία είναι τεράστια το ένα για την ύπαρξη του, το άλλο για την ιδεολογία του και την επιθετικότητά του είναι μεν συμβατά μεταξύ τους και συγκοινωνούντα αλλά δεν πάει να πει ότι μόλις καθαρίσει το ένα θα ξεχάσει το άλλο. Ίσα-ίσα άμα νομίσει ότι καθαρίζει το ένα θα πάει στο άλλο γιατί θα νομίζει ότι κάνει ότι θέλει,  άμα δει ότι δεν καθαρίζει το ένα θα προσπαθεί να εκβιάσει με το άλλο.

 

 


Σχολιάστε εδώ