Ευκαιρία για μια καινούργια αρχή


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


Όπως στρώνει ο καθένας, κοιμάται…

Την περασμένη Κυριακή το ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, όπου το γήπεδο της Τούμπας μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης και τίναξε στον αέρα το πρωτάθλημα –κάτι κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα–, απέδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει στρώσει καθόλου καλά στο γήπεδο του ποδοσφαίρου μας. Και τώρα που τρέχει να κλείσει τις τρύπες, πάμε στην άλλη άκρη, στη συνταγή:

«Πονάει δό­ντι, κόβεις κεφάλι». Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρό μας, είναι βαριά ασθενής, με πολύ λίγες αναλαμπές. Και χρειάζονται πράγματι χειρουργικές επεμβάσεις, όμως από έμπειρους χειρουργούς, που θα αφαιρέσουν το απόστημα.

Το οποίο δεν περιορίζεται στους διοικού­ντες τις ομάδες – κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και σήμερα, με τον περιορισμό όλου του κακού στην Τούμπα, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισέβαλε στο γήπεδο, έχο­ντας στην τσέπη περίστροφο.

Το πρόβλημα ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω. Με κύρια αιτία, το ότι κάθε κυβέρνηση θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του ποδοσφαίρου, με το σκεπτικό ότι σε αυτό τον χώρο μπορείς να αλιεύσεις πολλές ψήφους. Και το αποτέλεσμα είναι οι διοικούντες τα εποπτικά όργανα να είναι κομματικοί τροχονόμοι της πολιτικής εξουσίας. Μετά τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, που πήραν παγκόσμια προβολή και γίναμε ρεζίλι των σκυλιών, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Είναι, όμως, μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο να κάνει μια καινούργια αρχή, με απόλυτη απολύμανση από το χθες. Και δεν χρειάζεται ούτε να… σπαταλήσουμε φαιά ουσία ούτε να χρυσοπληρώσουμε συμβούλους και παρασυμβούλους για να μας υποδείξουν πώς θα χτίσουμε την επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου μας.

Κοινός νους απαιτείται μόνο. Δεν χρειάζεται να… ανακαλύψουμε τη Γη. Το μόνο που χρειάζεται, κύριε πρωθυπουργέ, είναι να αντιγράψουμε το ποδόσφαιρο της χώρας εκείνης που έχει αναγνωρισθεί ότι λειτουργεί σωστά, χωρίς παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας και των όποιων νταβατζήδων, αποδεικνύοντάς το σε κάθε αγώνα.

Υπό μία αναγκαία προϋπόθεση, Αλέξη Τσίπρα: Ότι θα είμαστε καλοί αντιγραφείς… Και η επόμενη μέρα θα λειτουργήσει με απόλυτη διαφάνεια, κάτι που θα αποδεικνύεται κάθε Κυριακή σε όλα τα γήπεδα, στα ματς όλων των κατηγοριών.


Σχολιάστε εδώ