Γ. Μώραλης: Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους το υπουργείο και το ΤΑΧΔΙΚ

Γ. Μώραλης: Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους το υπουργείο και το ΤΑΧΔΙΚ

-Στην… κόψη του ξυραφιού το Δικαστικό Μέγαρο

«Σε μια δύσκολη περίοδο και ευθυγραμμιζόμενος με τη βούληση των φορέων της πόλης, ο δήμος παραχώρησε το σημαντικότερο περιουσιακό του στοιχείο, το ακίνητο της πρώην Ραλλείου, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο του Πειραιά και η αξία του είναι εξαιρετικά μεγάλη, για να γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά. Από το 2014 έχουμε κάνει μια κίνηση που δίνει λύση στο θέμα, αλλά δεν βρίσκουμε ανταπόκριση από το κράτος. Συνέχεια μας ζητάνε και συνέχεια δίνουμε. Όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφύγει να κάνει ακόμα και αποδοχή της προσφοράς μας».

Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης περιέγραψε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου το ιστορικό του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η υπόθεση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της πόλης και υπογράμμισε ότι ενώ εκείνος έκανε και το παραπάνω απ’ ό,τι του ζητούσαν και μάλιστα σε χρόνο μηδέν (όπως τροποποιήσεις χρήσης, αλλαγές στα σχέδια, άδειες, αποφάσεις, εγκρίσεις κ.λπ.) το υπουργείο δεν έκανε τίποτα. Και μόνο ότι άλλαξαν τρεις γενικοί γραμματείς αποκαλύπτει την κωλυσιεργία του.

Όπως είπε ο δήμαρχος, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το υπουργείο αρνήθηκε να δώσει τα 50.000 ευρώ για τον έλεγχο καταλληλότητας του κτιρίου και τον προϋπολογισμό της δαπάνης για τη μετατροπή του σε Δικαστικό Μέγαρο, άσχετα αν το κτίριο είναι ουσιαστικά δικό του, αφού του έχει παραχωρηθεί! Έτσι, αναγκάσθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά να κάνει… έρανο για να βάλει τα χρήματα και να γίνει ο έλεγχος που απαιτούσε το υπουργείο! «Από τη στιγμή που το υπουργείο δεν έχει 50.000 ευρώ για τις μελέτες στατικότητας, πού θα βρει τα 20 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου;», διερωτήθηκε ο κ. Μώραλης.

Ο δήμαρχος απέφυγε να καταγγείλει την κ. Παπασπύρου ότι λέει ψέματα, προφανώς για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά και να δείξει ότι δεν θέλει να εκθέσει την κυβέρνηση αλλά να προχωρήσει το έργο.

Όπως είπε, πιστεύει ότι όλα οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα, αλλά υπογράμμισε πως δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει για πολύ. «Θέλω ένα χαρτί που να λέει ότι έχουν δεσμευθεί αυτά τα χρήματα και ότι γίνεται αποδεκτή η προσφορά του δήμου για το κτίριο», τόνισε χαρακτηριστικά. «Να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα για να μας λένε τι θα γίνει και πότε θα γίνει. Το χαρτί αυτό θα το φέρω στο συμβούλιο κι αυτό θα αποφασίσει», κατέληξε ο δήμαρχος. «Γιατί αν μας πουν ότι το έργο θα τελειώσει το 2027 δεν θα το δεχθούμε».


Σχολιάστε εδώ