Μητσοτάκης: Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και που εξαπάτησε τους νέους

Μητσοτάκης: Να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και που εξαπάτησε τους νέους

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ

Νέες και νέοι της Νέας Δημοκρατίας, Δαπίτες και Δαπίτισες μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης νέων της χώρας μας. Νιώθω πολύ ωραία που είμαι σήμερα μαζί σας, σε μία μέρα πολύ σημαντική, σε μια Εθνική Συνδιάσκεψη η οποία  λαμβάνει μετά από πολλά χρόνια.

Θέλω να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στα παιδιά που ήρθαν από την ακριτική Ελλάδα, από την Ορεστιάδα, από την Αλεξανδρούπολη, από τη Χίο, από τη Ρόδο, από την Κέρκυρα, από την Φλώρινα, από την Κοζάνη. Η παρουσία σας σήμερα εδώ μου δίνει μάχιμη δύναμη να συνεχίσουμε το μεγάλο αγώνα για να πετύχουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Είμαι όμως εδώ σήμερα  όχι μόνο για να σας μιλήσω, αλλά και για να σας ακούσω. Και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω και  τις εργασίες της Συνδιάσκεψης και να μελετήσω με μεγάλη προσοχή και τα ψηφίσματά σας, αλλά και τις προτάσεις τις οποίες καταθέσατε.

Γιατί στο πρόσωπό σας στο πρόσωπο της καθεμίας και του καθένα ξεχωριστά, βλέπω τους νέους και τις νέες όλης της  Ελλάδας. Βλέπω ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα και αξίζουμε καλύτερα. Γιατί ειδικά εσείς οι νέοι της Πατρίδας μας αξίζετε καλύτερα.

Και το λέω, γιατί αυτό που σήμερα βιώνετε στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά από αυτό που χρειάζεστε, από αυτό που θέλετε, από αυτό που τελικά σας αξίζει. Είναι άδικο να είσαι σήμερα  νέος και να μην σε αφήνουν να αποδείξεις τι πραγματικά αξίζεις.

Είναι άδικο να είσαι σήμερα νέος και κάποιοι να πιστεύουν ότι μπορούν να σε κοροϊδεύουν. Είναι άδικο να είσαι σήμερα νέος, να θες να δουλέψεις, να βρίσκεις με μεγάλη προσπάθεια μια θέση εργασίας και κάποιοι να σε εκμεταλλεύονται και να σε πληρώνουν για τις μισές ώρες από αυτές που εργάζεσαι. Είναι άδικο να είσαι νέος, να θες να φτιάξεις τη δική σου δουλειά -όπως είμαι σίγουρος πως θέλετε πολλοί από σας-  και να πέφτεις στο τείχος της υπερφορολόγησης και της γραφειοκρατίας.

Και είναι πολύ άδικο να είσαι νέος και να σου έχει κοπεί η διάθεση να προσπαθείς για κάτι καλύτερο στη ζωή σου, στις σπουδές σου, στην οικογένειά σου, στην παρέα σου, στην δουλειά σου. Παντού.

Να το πω πολύ απλά: Είναι άδικο να σου κόβονται τα φτερά πριν καν ανοίξουν, ενώ θέλεις να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να τα αλλάξεις όλα. Είμαι εδώ, Δαπίτισες και Δαπίτες, φίλοι και φίλες, για να σας πω ότι μπορείτε να τα αλλάξετε όλα και θα τα αλλάξουμε μαζί.  Γι’ αυτό είμαι στην πολιτική. Γι’ αυτό όλοι εσείς επιλέγετε να αφιερώσετε από τον πολύτιμο χρόνο σας να δραστηριοποιείστε στη Δ.Α.Π. για να τα αλλάξουμε όλα μαζί. Αλλά μπορώ να τα αλλάξω όλα μόνο μαζί σας. Δεν θέλω να είσαστε στην εξέδρα, θέλω να μπείτε στο γήπεδο. Και θέλω να μπείτε στο γήπεδο της πολιτικής και να παίξετε μπάλα. Βάλτε μπροστά τη γνώση σας, τις γνώσεις που παίρνετε από τα Πανεπιστήμια μην σταματήσετε ποτέ όμως  να την αναπτύσσετε. Ποτέ. Γιατί αυτό  θα σας κρατήσει για πάντα νέους. Βάλτε μπροστά το δυναμισμό, τον ενθουσιασμό, το κέφι, τη ζωντάνια σας, αυτό που εισπράττω σήμερα αυτή τη φανταστική ενέργεια. Βάλτε μπροστά κυρίως  το πάθος σας για πραγματική αλλαγή.

Φίλες και φίλοι, διαβάζουμε και διαβάζετε  για πολλούς νέους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ξέρω κι εγώ πολλά νέα παιδιά που ξεκίνησαν από το μηδέν κι έχουν βρεθεί πολύ ψηλά εκτός Ελλάδας. Και σας ρωτώ: Γιατί κάποιος να μπορεί να πετύχει με το σπαθί του εκτός Ελλάδας και να μη μπορεί να πετύχει εδώ, στον τόπο του; Αυτό είναι καιρός να αλλάξει. Και αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος μου. Όχι μόνον να θέλετε να μείνετε στην Ελλάδα. Μιλώ συχνά σε πολλά νέα παιδιά και με στεναχωρεί όταν μου λένε ότι βλέπουμε το μέλλον μας εκτός Ελλάδος. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Θέλω να ξέρετε ότι εδώ στην Πατρίδα σας, στην Ελλάδα, θα μπορείτε να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας. Και αυτόν τον στόχο θα τον πετύχω μαζί σας.

Γερά να φύγει η χειρότερη Κυβέρνηση που γνώρισε αυτός ο τόπος. Γερά όχι μόνο για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, γερά για να γίνει επιτέλους η Πατρίδα μας ένα κανονικό ευρωπαϊκό Κράτος, ένα Κράτος με ίσους κανόνες που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες, ίσες δυνατότητες και προοπτικές σε όλους. Και για να γίνει αυτό, σας ζητώ όλοι μαζί να ακουμπήσουμε σε τρεις αξίες. Πατρίδα, Ελευθερία και Αλληλεγγύη. Η Δ.Α.Π. είναι πάντα στην πρωτοπορία όλων των αγώνων και πρωτοπόρα και όπως βλέπω σήμερα, αγαπητέ Πρόεδρε ιδιαιτέρως μαζική και δυναμική.

Φίλες και φίλοι, έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό το οποίο αποκαλώ νέο πατριωτισμό. Θέλουμε την Ελλάδα ασφαλή απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο, μια χώρα ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θέλουμε μια Πατρίδα όπου η ζωή θα είναι χαρά και το να είσαι πολίτης της, το να είσαι Έλληνας θα σε γεμίζει περηφάνια.  Θέλουμε όμως μια Πατρίδα με ανθρώπους ελεύθερους. Ελεύθερους στη σκέψη, στην έκφραση, στην εργασία, στην επιχειρηματικότητα. Ελεύθερους και δυνατούς να παίρνουν ρίσκα στη ζωή τους, γιατί όλοι θα χρειαστεί να πάρετε ρίσκα. Αυτοί που δεν πέτυχαν είναι αυτοί που δεν προσπάθησαν. Ελεύθερους να παλέψουν και να νικήσουν. Ελεύθερους να πάνε μπροστά. Ελεύθερους να διαλέξουν το μέλλον τους. Εσείς διαλέγετε με τη δικιά σας συμμετοχή το δικό σας μέλλον. Και δίνετε τη μάχη των ιδεών.

Χαίρομαι πραγματικά που επιλέξατε για σύνθημα της Εθνικής Συνδιάσκεψης το επιστροφή στις ιδέες. Διότι οι ιδέες μας, φίλες και φίλοι, είναι η ισχύς μας, οι ιδέες μας είναι αυτές που θα μας δώσουν όχι απλά την πολιτική νίκη αλλά την καθολική πολιτική επικράτηση. Εκτός από τη δυνατότητα να διαλέξετε το μέλλον σας με ελευθερία, πρέπει να  διαλέξετε και  το μέλλον σας σε μια κοινωνία αλληλέγγυα. Μια κοινωνία με αληθινή ανθρωπιά. Δεν θα κουραστώ ποτέ να λέω ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της ιδεολογίας μας είναι η ελευθερία αλλά είναι και η αλληλεγγύη.

Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μια κοινωνία που θα νοιαστεί για τους πιο αδύναμους. Αυτούς που μένουν πίσω – όχι, βέβαια, γιατί το θέλουν, γιατί το επιλέγουν – αλλά γιατί χτυπήθηκαν αλύπητα από τα αλλεπάλληλα κύματα της κρίσης. Μια κοινωνία που θα στηρίξει τους μακροχρόνια ανέργους, όσους είναι αληθινά φτωχοί και ζουν στο περιθώριο, όσους έχουν την  ανάγκη ακόμη για τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Και μην το ξεχνάτε ποτέ και το ξέρετε και εσείς εξάλλου ότι είναι πολλοί συμπολίτες μας σήμερα αυτοί που στερούνται ακόμη και τα αυτονόητα. Τους έχω και πρέπει να τους έχουμε όλοι μας στο μυαλό μας και θα είναι το πρώτο μας μέλημα μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Να ανακτήσουν τα απαραίτητα και να επιστρέψει η αξιοπρέπεια σε κάθε ελληνικό σπίτι. Γιατί ανάπτυξη, μιλάμε πολύ για την ανάπτυξη σας θυμίζω ότι ανάπτυξη  δεν σημαίνει αποκλεισμός. Ανάπτυξη σημαίνει ευημερία και αξιοπρέπεια για όλους.

Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και Δαπίτες αν θέλουμε όλα αυτά να γίνουν πράξη, πρέπει να μιλάμε ακουμπώντας στην αλήθεια. Πρέπει να λέμε πάντα την αλήθεια. Αλλά δυστυχώς, την τελευταία τριετία, η κοινωνία έχει εξαπατηθεί. Ιδίως εσείς  οι νέοι έχετε εξαπατηθεί. Πίστεψαν πολλοί νέοι, όχι εσείς ευτυχώς, ότι ο κ. Τσίπρας είναι, τάχα, πιο κοντά τους. Ήταν γνωστός λόγω των καταλήψεων και του μαθητικού και φοιτητικού συνδικαλισμού, ήταν δήθεν αντικομφορμιστής, όπως αρέσει να σκέφτονται συχνά τον εαυτό τους οι νέοι. Τον πίστεψαν οι νέοι τον κ. Τσίπρα, γιατί τους είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια στα οποία πολλοί νέοι απέδιδαν τις συνέπειες της κρίσης που τους έπνιγε. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι θα αυξήσει των κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ το μήνα. Τον πίστεψαν, γιατί είπε ότι ως δια μαγείας θα εξαφάνιζε την ανεργία. Και τι έκανε τελικά ο δήθεν νέος κ. Τσίπρας; Τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε. Γι’ αυτό θα τον τιμωρήσετε, ειδικά εσείς οι νέοι. Γιατί διέψευσε τα όνειρά σας και τις προσδοκίες σας.

Μας είπε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, υπέγραψε δύο Μνημόνια 14,5 δις νέα μέτρα. Είπε ότι θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έφτιαξε μια νέα γενιά των «360 ευρώ». Αντί να εξαφανίσει τη φτώχεια, έκανε τους φτωχούς περισσότερους και φτωχότερους. Και αντί να φέρει νέες δουλειές, καλές δουλειές  πλήρους απασχόλησης και δίκαιης αμοιβής, έκανε το αντίθετο. Επί των ημερών του πολλαπλασιάστηκαν οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης με μισθούς ανέχειας και όλα αυτά ενώ ο κ. Τσίπρας και οι αυτοί που ήρθαν στα πράγματα μαζί του, βόλεψαν βέβαια  τους δικούς τους, όλους τους κομματικούς συγγενείς και φίλους στο Δημόσιο και μάλιστα με αμοιβές παχυλές. Είδα μια ωραία φωτογραφία που είχε τον κ. Τσίπρα σε μια εφηβική παρέα με καμιά δεκαπενταριά άλλους συντρόφους της εποχής και έγραφε η λεζάντα από κάτω: Όλοι διορίστηκαν στο Δημόσιο μόνο τα πιάτα και τα πιρούνια δεν διορίστηκαν».

Αντί για ανθρωπιά όμως, γι’ αυτό θέλω να το τονίσω, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το απάνθρωπο πρόσωπο του τυχοδιωκτικού λαϊκισμού της και αντί για εθνική αξιοπρέπεια, έφερε συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις από το όνομα των Σκοπίων ως την «ομηρία» των δύο αξιωματικών στην Τουρκία. Τη βάζω μέσα σε εισαγωγικά γιατί έτσι την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και όλα αυτά, δυστυχώς, είναι το αντίτιμο της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία. Και αυτή είναι η πολλή σύντομη περιγραφή όσων  έχουμε ζήσει την τελευταία τριετία. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, μετά από τόσα ψέματα, και τόσες κωλοτούμπες, πώς να μην γυρίσουν οι νέοι την πλάτη στην πολιτική;

Η αλήθεια είναι – και σας τιμώ γιατί είστε η εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα -αλλά η αλήθεια είναι ότι 9 στους 10 νέους δεν εμπιστεύονται σήμερα τα Κόμματα. Και αυτό είναι απειλή για τη Δημοκρατία μας. Είναι μια σκιά που πέφτει βαριά πάνω της. Είναι η ίδια η σκιά αυτή που επιτρέπει σε ακραίες δυνάμεις να αναπτύσσονται.

Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να βλέπω τους  νέους με σκυμμένο κεφάλι. Πείτε στους φίλους σας αυτούς που εκφράζουν με επιφύλαξη  για τη συμμετοχή στις πολιτικές νεολαίες. Πείτε τους ωραία μην γραφτείτε στη Δ.Α.Π. αλλά πείτε τους όμως ότι η αποστροφή από την πολιτική, η αποστασιοποίηση από τα κοινά δεν θα αλλάξει τίποτα από τη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε. Είναι η συμμετοχή που θα κάνει τη διαφορά. Πάρτε τα πράγματα στα χέρια σας. Ελάτε να κάνουμε μαζί πράξη το Σχέδιό μας  για το μέλλον. Ένα σχέδιο που θα στήσει ξανά στα πόδια της την οικονομία. Με δικές μας μεταρρυθμίσεις κι όχι μέτρα που έρχονται απέξω. Με ιδέες και προτάσεις. Και θα έρθω στη συνέχεια στα θέματα της Παιδείας σαν αυτά που διάβασα με πολύ μεγάλη χαρά που συνδιαμορφώσατε εσείς ως φοιτητές στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας.

Με αλλαγή του μείγματος πολιτικής που θα μειώσει τους φόρους για κάθε Έλληνα, για κάθε Ελληνίδα, αλλά θα μειώσει και τις δαπάνες για  να έχουμε ένα λιτό και αποτελεσματικό Κράτος. Με επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη. Με τα Πανεπιστήμια να ξαναγίνονται χώροι γνώσης και προκοπής και όχι βούρκοι ανομίας και παρακμής. Με προσβάσιμη Υγεία, με ανθρώπινες συνθήκες για όλους, όχι πανάκριβες ιατρικές υπηρεσίες για αυτούς που μπορούν να τις πληρώνουν και τριτοκοσμικές συνθήκες για τους φτωχότερους. Με Δημόσια Διοίκηση που θα αγκαλιάζει την αλλαγή που θα αξιολογείται που θα προσαρμόζεται στις νέες καταστάσεις που θα εξυπηρετεί τον πολίτη. Που δεν θα αποτελεί εμπόδιο σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και εφιάλτη στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Και βέβαια μια Δικαιοσύνη ανεξάρτητη που θα απονέμεται γρήγορα, αποτελώντας το γνήσιο καταφύγιο των πιο αδυνάμων.

Φίλες και φίλοι, είμαι βεβαίως το εισπράττω σε όλη την Ελλάδα στην οποία περιοδεύω  ότι οι περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται σήμερα ότι το Σχέδιό μας θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη και θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Αλλά ξέρω ότι οι περισσότεροι νέοι θα ρωτήσουν: Αυτό στο σχέδιο για το οποίο μας μιλάς τι λέει για μένα; Πού είμαι εγώ νέος άνθρωπος μέσα σε όλα αυτά; Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά μου; Πως θα βρω δουλειά; Πως θα μπορέσω να κάνω ξανά όνειρα; Ακούω αυτό που λένε οι νέοι ότι πέρα από το διαχρονικό αίτημα για αξιοκρατία, το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, το μεγαλύτερο πρόβλημά σας, το μεγαλύτερο άγχος σας το δικό σας και των γονιών σας. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει σοβαρή μείωση φόρων και εισφορών όπως και νέες επενδύσεις. Μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη τριετία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 600 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, είναι θέσεις από τις οποίες εσείς πάνω απ’ όλα θα ωφεληθείτε από αυτές τις 600 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υπάρχει λοιπόν ελπίδα αληθινή, μετρήσιμη, βασισμένη σε σοβαρό σχέδιο, με απασχόληση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.. Βάλτε αυτό το σχέδιο πλάι στις υποσχέσεις που μοίραζε ο κ. Τσίπρας για κομματικές προσλήψεις στο Δημόσιο που θα πληρώνονται από υπερβολικούς φόρους στον ιδιωτικού τομέα. Θέσεις, δηλαδή, ρουσφετολογικές και θνησιγενείς «με τα λεφτά των άλλων». Σας λέω λοιπόν, οι άνεργοι θα έχουν αληθινή ελπίδα ότι θα βρουν δουλειά. Οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν ότι η απασχόληση θα αυξηθεί, ο στρατός της ανεργίας θα μειωθεί και οι πραγματικές αποδοχές θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο. Και τότε, με την ανεργία να μειώνεται και την απασχόληση να αυξάνει με βιώσιμο τρόπο, τότε δεν θα υπάρχει προσέξτε αυτό είναι σημαντικό, κανένας λόγος για υπο-κατώτατο μισθό στους νέους.
Δεσμεύομαι λοιπόν, ότι με την δικιά σας εμπιστοσύνη, θα καταργήσουμε τον υπο-κατώτατο μισθό των 510 ευρώ και θα ισχύει ο ίδιος κατώτατος μισθός για όλους.

Αλλά δεν είναι μόνο η ανεργία. Σας ρωτώ: Πως σήμερα θα κάνει οικογένεια ένα νέο ζευγάρι, όταν σήμερα ακόμη και η απόκτηση ενός παιδιού λειτουργεί ως τεκμήριο; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το αφορολόγητο όριο για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά μειώνεται από την Κυβέρνηση Τσίπρα από το 2020 έως και 3.000 ευρώ; Θέλω να το ξεκαθαρίσω και είμαι σίγουρος ότι το πιστεύετε και εσείς η οικογένεια είναι ο πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θα την αφήσω να διαλυθεί. Όσο και να μειωθεί το αφορολόγητο από τον κ. Τσίπρα, δεσμεύομαι ότι στο δικό μας φορολογικό σύστημα το αφορολόγητο θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και Δαπίτες, νέες και νέοι της Παράταξης μας, όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική, η στασιμότητα γεννά προβλήματα. Η ΔΑΠ έχει μία μακρά ιστορία. Την τιμούμε, την χειροκροτούμε όλοι μαζί, μας δίνει δύναμη. Από τις γραμμές της έχουν περάσει πολύ σημαντικά μας στελέχη. Είναι όμως – εδώ και καιρό – όπως έχετε συζητήσει και εσείς ανάμεσά σας ώρα, για μία ριζική αλλαγή. Μία αλλαγή στη φιλοσοφία της οργάνωσης, στον τρόπο λειτουργίας, στο, ίδιο τον σκοπό ύπαρξης της Δ.Α.Π. για την ενότητα των φοιτητών.

Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές. Εσείς αποφασίζετε για τις αλλαγές της οργάνωσής σας. Και εσείς είστε η κινητήρια δύναμη των ιδεών μας. Εσείς είστε οι φορείς για τις μεγάλες αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Εσείς είστε οι φορείς για να ενωθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Και έτσι ενωμένοι, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τις αλλαγές που οραματιζόμαστε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Γιατί, φίλες και φίλοι, ο αγώνας ξεκινάει από την εκπαίδευση που έχει ανάγκη το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα από μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Που χρειάζεται αλλαγές. Τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για  αυτόνομα και δημιουργικά δημόσια σχολεία ριζικά διαφορετικό από το υφιστάμενο σύστημα που βασίζεται στην «παπαγαλία».

Ξέρετε – περάσατε από τα δημόσια σχολεία  πρόσφατα – πολύ καλά ότι σήμερα τα Λύκεια είναι στην ουσία απλά μηχανισμοί προετοιμασίας για να μπείτε στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, περισσότερη ελευθερία και μεγαλύτερη λογοδοσία και διαφάνεια, μέσα από τακτική αξιολόγηση, μην φοβούμαστε την λέξη αξιολόγηση είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας μας όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά σε όλες τις προηγμένες χώρες υπάρχει αξιολόγηση παντού. Και βέβαια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάργηση των νομοθετημάτων των κυρίων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου για τα  Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η αντικατάστασή τους από ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα διασφαλίζει διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια. Και βέβαια – το άκουσα που το είπατε όλοι σας, όλοι οι ομιλητές και σας τιμά αυτό γιατί δίνεται την μάχη στην πρώτη γραμμή – θα βάλουμε τέλος τα Πανεπιστήμιά μας να αποτελούν χώρους ανομίας. Το άσυλο καθιερώθηκε σε άλλες πιο σκοτεινές εποχές τις οποίες ευτυχώς εσείς δεν ζήσατε ως προϋπόθεση ελευθερίας σκέψης και έκφρασης. Σήμερα κατάντησε άλλοθι για εγκληματικές συμπεριφορές και για φίμωση της ελευθερίας. Το άσυλο λοιπόν θα αποκτήσει και πάλι το πραγματικό του νόημα.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος δημιουργίας, ανταλλαγής γνώσης και νέων ιδεών, ναι είναι και  χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά είναι και χώρος δημιουργικής σύνθεσης, δεν είναι χώρος παραβατικότητας και ανομίας.  Ο νόμος της σημερινής Κυβέρνησης για το άσυλο θα καταργηθεί την επόμενη μέρα που θα γίνουμε Κυβέρνηση.

Τιμώ τους αγώνες της Δ.Α.Π. που στάθηκε, στέκεται και θα στέκεται πάντα εμπόδιο στην ανομία στα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα έχουν λόγο στα ζητήματα της καθημερινότητάς τους, μεταφέροντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους μέσω των εκπροσώπων τους, που θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα συμμετέχουν σε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Εθνικό Συμβούλιο Φοιτητών. Είναι δική σας πρόταση αυτή και την υιοθετώ απερίφραστα. Όπως υιοθετώ και την πρότασή σας για αξιολόγηση του διδακτικού έργου των καθηγητών σας.

Θέλω τα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, τα δημόσια Πανεπιστήμια να έχουν τη δυνατότητα να ιδρύουν ξενόγλωσσα προγράμματα, διεπιστημονικά μεταπτυχιακά, εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα, ώστε να καταφέρουμε με αυτό τον τρόπο, να προσφέρουμε ελκυστικές δουλειές σε νέους Έλληνες επιστήμονες κάνοντας παράλληλα ουσιαστικά βήματα για να καταστεί η Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή, με σημαντικά πρόσθετα οφέλη για τη χώρα μας  και την οικονομία.

Παράλληλα, με την ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, και αυτό είναι δικιά σας πρόταση, προτείνουμε την εισαγωγή ενός εσωτερικού προγράμματος κινητικότητας για φοιτητές μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, στα πρότυπα του Erasmus. Να μπορείτε, γιατί όχι, για ένα εξάμηνο να πάτε από τη μια σχολή σε μια άλλη χωρίς αυτό να σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Να πάρετε άλλα ερεθίσματα, άλλες ιδέες, να έρθετε σε επαφή με νέους ανθρώπους να ενισχύσετε με αυτό τον τρόπο τις δεξιότητές σας. Η  απόκτηση εμπειρίας  και η κατάκτηση αυτής της  διεπιστημονικής γνώσης θα οδηγήσει τελικά στην απορρόφησή σας σε ποιοτικές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας. Πτυχίο σήμερα πρέπει να σημαίνει δουλειά.

Το πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο να μετεξελιχθεί σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνονται σαν στο σπίτι τους μόνο ακραία και περιθωριακά στοιχεία. Εσείς πρέπει να αισθάνεσθε στο σπίτι σας το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όχι οι μπαχαλάκηδες, όχι οι καταληψίες και όχι οι διακινητές ναρκωτικών. Όχι αυτοί που δεν έχουν καμία  στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.  Το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει γκέτο μηδενισμού. Αυτό επιδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Κι εμείς αυτό θα το αποτρέψουμε. Το πανεπιστήμιο αποτελεί αναγκαίο στοιχείο κάθε ανοιχτής κοινωνίας. Και αυτό εσείς είστε εδώ, εσείς οι Δαπίτισες και οι Δαπίτες των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. για να το υπερασπιστείτε, ώστε να μείνει ανοιχτός ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που οδηγεί στο μέλλον.

Ξέρουμε και πού θέλουμε να πάμε, και ξέρουμε πώς θα πάμε εκεί. Και σας διαβεβαιώνω κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει. Οι τραμπουκισμοί και οι βανδαλισμοί δεν τρομάζουν το δημοκρατικό φοιτητικό κίνημα. Ξέρω καλά τί αντιμετωπίζετε στα αμφιθέατρα και στα προαύλια. Και ξέρω πως με αποφασιστικότητα, δημοκρατικές αξίες και ψυχραιμία θα κάνετε αυτό που πρέπει για να μείνει το Πανεπιστήμιο ανοιχτός χώρος σκέψης και παιδείας. Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς, αλλά θα υπερασπισθούμε με πάθος τις ιδέες και τις αξίες μας. Η Κυβέρνηση σήμερα αφήνει για να μην πω ενθαρρύνει να δημιουργηθεί ένα παρακράτος στα Πανεπιστήμια. Δεν θα το αφήσουμε. Το Πανεπιστήμιο είναι πόρτα για το μέλλον και δεν θα γίνει σκοτεινό πεδίο επιστροφής στο χειρότερο παρελθόν.

Φίλες και φίλοι, Δαπίτισες και οι Δαπίτες είστε πολίτες του κόσμου. Καμία γενιά πριν από τη δική σας δεν είχε τέτοιο εύρος γνώσης, καθημερινή επικοινωνία με κάθε γωνιά της γης μέσω της τεχνολογίας με την οποία είστε τόσο εξοικειωμένοι. Είμαι αρκετά μεγαλύτερος από σας όταν σπούδαζα στο Πανεπιστήμιο και έπρεπε να κάνω έρευνα για κάποια εργασία. Υπήρχαν κάτι μεγάλα συρτάρια με καρτέλες τα οποία τα τραβούσες άνοιγες για να βρεις τα βιβλία τα οποία βρισκόντουσαν στις βιβλιοθήκες. Σήμερα με μια απλή αναζήτηση από το Google έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να θέλετε. Είστε πολίτες του κόσμου, με πρόσβαση σε απίστευτες δυνατότητες αλλά δεν έχετε ευκαιρίες. Και εγώ θέλω η Ελλάδα να είναι μια ανοιχτή χώρα.

Ζούμε ήδη τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Της πρωτοφανούς – για την ανθρώπινη ιστορία – σύζευξης ανθρώπου και μηχανής. Της έξυπνης μηχανής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική, ο πλήρης  αυτοματισμός, το 3D print, το Internet of Things, το blockchain είναι ένας νέος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας. Ανοίγεται μπροστά σας. Εσείς είστε αυτοί που θα ζήσετε τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στην απασχόληση, εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να έχετε συνεχώς νέα εφόδια, αφού η ζωή σας, θα απαιτεί διαρκώς νέα προσόντα και νέες δεξιότητες.  Δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το μέλλον ούτε φοβικά και ούτε συντηρητικά. Χρειάζεται σχέδιο και σωστή πολιτική πρόταση για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στη νέα αυτή εποχή με εσάς, τους νέους ως πρωταγωνιστές. Όλα γύρω μας αλλάζουν.

Η δημογραφική εξέλιξη και η ανάγκη για νέα προσόντα θα αλλάξει την αγορά εργασίας. Το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που εξελίσσουν τα προσόντα τους και σ’ αυτούς που μένουν σε όσα ξέρουν από το Πανεπιστήμιο, θα μεγαλώσει. Άκουσα με προσοχή αυτά τα οποία είπε ο Γραμματέας της ΔΑΠ – Τ.Ε.Ι. Η πραγματικότητα ότι πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπά τα οποία μέχρι σήμερα, δυστυχώς κυριαρχούν ακόμα στην εκπαίδευση. Εμείς δεν μιλάμε για Τ.Ε.Ι., μιλάμε για Πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνολογιών που θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη επαφή με την αγορά εργασίας, πραγματική πρακτική άσκηση και καλύτερη εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Και  είναι υποχρέωσή μας όλα αυτά τα οποία σας είπα να τα εντάξουμε σε ένα σχέδιο που να δίνει προοπτική της εξέλιξης και της προόδου σε όποιον θέλει να πιάσει κάθε ευκαιρία που θα του δίνεται.

Νέα επαγγέλματα θα δημιουργηθούν. Επαγγέλματα τα οποία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα θα εξαφανισθούν. Όλα όμως θα προσαρμοστούν στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής. Και η προσαρμογή αυτή θέλει σωστή προετοιμασία. Σας ρωτώ: Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις φοβικά και ιδεοληπτικά, όπως ο Υπουργός Παιδείας που αναφερόμενος στην 4η βιομηχανική επανάσταση μας είπε ότι «έρχεται με ιδεολογικό πακέτο»; Αυτό ενδιαφέρει τον κ. Γαβρόγλου; Αυτό είναι το θέμα μας; Ίσως αυτό να είναι το θέμα για την ανεκδιήγητη παρέα που μας κυβερνάει, αλλά στην Ελλάδα που έχει χάσει την 3η βιομηχανική επανάσταση, η προτεραιότητα είναι άλλη. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Η προτεραιότητα είναι πώς θα δώσουμε σωστή, χρήσιμη εκπαίδευση με ανοικτούς ορίζοντες στα παιδιά, πώς θα αλλάξουμε το πλαίσιο σπουδών μας ώστε να φτάσουμε το μέλλον προτού μας αφήσει αρκετά πίσω. Πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα των ήδη παρεχόμενων σπουδών και πώς θα δημιουργήσουμε νέα τμήματα της νέας εποχής. Πώς θα επενδύσουμε στη δια βίου μάθηση ώστε να αποκτούμε συνέχεια νέες δεξιότητες που θα μας είναι απαραίτητες σε μια αγορά εργασίας που θα αλλάζει ραγδαία. Μπορούμε να το κάνουμε; Φυσικά μπορούμε να το κάνουμε. Αναλογιστείτε πού ήταν η Εσθονία το 1990 και που είναι σήμερα. Τότε έβγαινε από τις σκοτεινές εποχές του υπαρκτού σοσιαλισμού, του κομμουνισμού για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και σήμερα είναι πρωτοπόρος της ψηφιακής τεχνολογίας και πολύ μπροστά από πολλές χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Μπορούμε και εμείς να κάνουμε το άλμα προς τα μπρος και αυτή είναι η μόνη λύση.

Φίλες και φίλοι, εσείς είστε η γενιά της μεγάλης αλλαγής. Και καμία μεγάλη αλλαγή στην ιστορία δεν έγινε χωρίς τους νέους μπροστάριδες. Πιστεύω σε εσάς και θα δώσω την ευκαιρία σε πολλούς από σας να αλλάξετε τα πράγματα μέσα από την ενασχόλησή σας με τα κοινά. Και είναι δέσμευσή μου σε κάθε ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, σε κάθε εκλογική περιφέρεια να συμμετέχει ένας τουλάχιστον νέος.

Κρατήστε, λοιπόν, ζωντανή την αισιοδοξία σας. Ενώστε τη φωνή σας μαζί μας.  Δεν θα ανεχτούμε και δεν θα ανεχτώ μια Ελλάδα στην οποία το καλύτερο διαβατήριο για την επιτυχία να είναι στην κυριολεξία το διαβατήριο. Και κυρίως μην γυρίσετε την πλάτη σας στα κοινά. Η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν, δεν γράφετε από αυτούς που απέχουν. Ελάτε να γράψουμε μαζί την δική μας ιστορία. Δώστε τη μάχη μαζί μας. Στα πανεπιστήμια και στους χώρους εργασίας. Αλλά και στο Facebook και στο twitter. Δώστε την μάχη επώνυμα, χωρίς κουκούλες, όχι κρυμμένοι πίσω από ψευδώνυμα. Δώστε τη μάχη με την αυτοπεποίθηση και την υπερηφάνεια ότι ανήκετε σε μία μεγάλη Παράταξη με μεγάλη ιστορία και με ελπιδοφόρο μέλλον.

Μια Παράταξη που έχει κερδίσει τη μάχη των ιδεών. Και τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της. Μπορούμε όλα να τα ξανακερδίσουμε. Μπορούμε να πάμε μπροστά. Μπορούμε να πάμε μπροστά μαζί σας. Εσείς είστε το μέλλον. Και είμαστε εδώ για να ελευθερώσουμε το μέλλον. Είμαστε εδώ γιατί αξίζουμε καλύτερα, αλλά και γιατί έχουμε να πάμε την Ελλάδα πολύ μακριά.  Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Και σας θέλω στην πρώτη γραμμή. Να είσστε καλά σας ευχαριστώ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό σας, σας ευχαριστώ για τις μάχες που δίνετε για τη μεγάλη μας Παράταξη, για τη Νέα Δημοκρατία. Συγχαρητήρια και πάμε μπροστά, πάμε δυνατά μέχρι τη μεγάλη τελική νίκη.


Σχολιάστε εδώ