Τσίπρας: Η Ελλάδα σύμβολο της μάχης κατά της λιτότητας

Τσίπρας: Η Ελλάδα σύμβολο της μάχης κατά της λιτότητας

Τα κύρια σημεία  του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την ομιλία του στη διήμερη συνάντηση του «Προοδευτικού Φόρουμ: Ενώνοντας τις δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη».

Η δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική επανίδρυση της Ευρώπης, είναι η μόνη διέξοδος. Είναι ένας αγώνας που αξίζει να δοθεί, με τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων.

Η κρίση του 2008 έφερε στην επιφάνεια κοινωνικούς ανταγωνισμούς που τελούσαν σε ύπνωση. Όπως, τον ανταγωνισμό κεφαλαίου-εργασίας που είχε υπερπροσδιοριστεί από το καθεστώς της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης αλλά και τα προβλήματα της ΕΕ που οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν επισημάνει.

Ανέδειξε ακόμα το δημοκρ.έλλειμμα, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη.​ Συγκεκριμένες επιλογές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η καπιταλιστική κρίση τη μορφή που πήρε στην ΕΕ. Επιλογές με το ιδεολογικό & ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων.

Η ΕΕ πάντοτε ήταν πεδίο ανταγωνισμού διαφορετικών πολιτ.σχεδίων. Τις πρώτες δεκαετίες, συνυπήρχαν διαφορετικές αρχές στο πλαίσιο ενός κοιν. συμβιβασμού. Σταδιακά, ο ελεύθερος ανταγωνισμός μετατράπηκε σε ολοκληρωτικό κυρίαρχο των κοινων.& πολιτ. εξελίξεων σε βάρος κάθε άλλης αξίας.

Η αρχή του κοινων.κράτους, η προστασία της εργασίας συνυπήρχαν σε μια ασταθή ισορροπία με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, της απορρύθμισης του κράτους. Η συμπόρευση σοσιαλδημοκρατίας-νεοφιλελευθερισμού εναντίον των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, ανέτρεψε την ισορροπία.

Στη συγκυρία δεν ενεργούν όμως, μονάχα οι εχθροί της Ενωμένης Ευρώπης. Η μάχη για την ηγεμονία δεν είναι υπόθεση μόνο των νεοφιλελεύθερων και της ακροδεξιάς. Υπάρχει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, ο δικός μας πόλος.

Είναι αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για μια αριστερά πιο ριζοσπαστική & μαχητική από ότι είναι ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, οικολογική, δικαιωματική & αντιεθνικιστική από το μέσο όρο της σημερινής παραδοσιακής αριστεράς.

Η συμπόρευση Αριστεράς-Πρασίνων στα ζητήματα που αφορούν την υπεράσπιση των ατομ. ελευθεριών, τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, τη στήριξη στις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αποτελούν μια ισχυρή σταθερά ανάμεσα στους δύο χώρους.

Οι ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας, για την πρόσδεση στο άρμα της Ευρ.Δεξιάς είναι δεδομένες. Ο χώρος αυτός, όμως, εξέφρασε ιστορικά μεγάλο μέρος του κόσμου της εργασίας και διαμόρφωσε την ταυτότητα του, στη βάση των εμβληματικών διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος.

Οι Εργατικοί της Μεγάλης Βρετανίας, υπό την ηγεσία του Τζ. Κόρμπιν, κατόρθωσαν να καταγράψουν υψηλότατο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές στη βάση ενός ριζοσπαστικού πολιτικού προγράμματος. Στην Πορτογαλία, ο συνασπισμός Σοσιαλιστών-Αριστεράς πιστώνεται την ανάκαμψη της χώρας.

Οι αξίες που πρεσβεύουμε, είναι αυτές που τροφοδοτούν τη δύναμη της συλλογικής προόδου και ευημερίας, απέναντι στον κίνδυνο της οπισθοδρόμησης που ορθώνεται μπροστά μας. Έχει έρθει η ώρα αυτές οι αξίες να μπουν στην πρώτη γραμμή


Σχολιάστε εδώ