Φ. Γεννηματά: Ανένδοτος αγώνας για την ισχυροποίηση Ελλάδας και Ελλήνων

Φ. Γεννηματά: Ανένδοτος αγώνας για την ισχυροποίηση Ελλάδας και Ελλήνων

 

Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη ισχυροποίηση της  θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ.

Πήραμε τη μεγάλη απόφαση. Ξεπεράσαμε τα στενά κομματικά όρια, προσωπικές φιλοδοξίες κι εγωισμούς για να ξαναχτίσουμε τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

ΠΕΤΥΧΑΜΕ. 212.000 προοδευτικοί πολίτες έγιναν συνιδρυτές και μας έδωσαν δύναμη και καθαρή εντολή για ενότητα και δράση. Αυτή η εντολή είναι για μένα συμβόλαιο τιμής και  δέσμευση να την υλοποιήσω. Σήμερα προχωράμε ΜΠΡΟΣΤΑ. Για να δώσουμε πραγματική ελπίδα ξανά.

Στοχεύουμε ψηλά!

Να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές.

 Λένε ότι οι αριθμοί είναι βαρετοί. Θέλω όμως να σας μιλήσω για έναν ακόμα πολύ σημαντικό, αριθμό. Ακούστε με: 211.581

Διακόσιες έντεκα χιλιάδες πεντακόσιοι ογδόντα ένας, είναι οι νέοι πολίτες, τα αγόρια και τα κορίτσια 17 και 18 ετών, που από φέτος αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

Κάποιοι είναι σήμερα εδώ, ανάμεσά μας. Τους χαιρετώ και τους καλωσορίζω. Τους θέλουμε όμως όλους και όλες μαζί μας. Όλους και όλες. Και σας λέω: Αυτό είναι το στοίχημα για την παράταξη και τη δημοκρατία. Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας.

Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί.

Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Δεν ήμουν πάντοτε ικανοποιημένη από τον τρόπο που έγινε αυτή η συζήτηση – αρκετές φορές αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Γι αυτό δέχτηκα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, αντί τις εκλογές, τη συνθετική αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα.

Βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα.

Από αύριο βέβαια, όλοι δοκιμάζονται και κρίνονται. Όμως αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει. Και είναι μεγάλη νίκη που τελεσφόρησε. Σκεφτείτε μόνο που βρισκόμασταν έναν χρόνο πριν: Η προοδευτική παράταξη, ήταν πολυδιασπασμένη, εκτεθειμένη στην υπονόμευση και τη μιζέρια των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη.

Σήμερα, είμαστε πια όλοι εδώ, ενωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί. Σήμερα λοιπόν, γενέθλια μέρα του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να κοιτάξουμε πέρα από τους διπλανούς μας σε αυτή την αίθουσα ή στα γραφεία που συναντιόμαστε. Σήμερα είναι η ώρα να στραφούμε προς όλους τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.

Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας και, όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα για την αλλαγή.

Αλλά πριν από όλους και πάνω από όλα, θέλω να συναντήσουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους, τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης. Να τους πείσουμε ότι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα, να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να πάψει η ταπείνωση της χρεωκοπίας και της επιτροπείας, να κάνουμε την πατρίδα μας μια χώρα που αξίζει και χαίρεσαι να ζεις. Να τους πούμε ότι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε: Ότι η εργασία, η προσπάθεια, το ταλέντο, η αξία, οδηγούν σε καλύτερη ζωή. Μακροπρόθεσμα, το ιστορικό στοίχημα της προοδευτικής παράταξης, το ιστορικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα χρόνια που έρχονται, θα κριθεί στο πρόσωπο αυτών των νέων ανθρώπων.

Μπορώ να το πω με σιγουριά: Η χώρα μας θα πάει μπροστά, αν αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια της κρίσης, γίνουν η γενιά της αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για να δώσει φωνή και δύναμη στη νεολαία της αλλαγής.

 

Φίλες και φίλοι,

Προχωράμε μπροστά

Δεν ξεχνάμε όμως την ιστορική μας προέλευση.

Είμαστε η προοδευτική  δημοκρατική παράταξη που συνδέεται άρρηκτα με τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία, ελευθερία, παιδεία, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, ευημερία και ανθρωπιά.

Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης.

Οι ρίζες μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Συνδέονται με την εδραίωση της σύγχρονης Ελλάδας. Στον πυρήνα των αξιών μας βρίσκεται το διαχρονικό αίτημα της ισότητας των ευκαιριών για όλους. Ένα αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών. Η πολιτική μας κληρονομιά είναι βαριά: Είμαστε η παράταξη της αλλαγής, της εθνικής συμφιλίωσης, των πολιτικών αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους. Είμαστε η παράταξη της ένταξης της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης.

Η παράταξη που άλλαξε την μορφή της χώρας με τα μεγάλα έργα υποδομών και την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Είμαστε η παράταξη, που με αίσθημα ευθύνης κράτησε όρθια τη χώρα στα δύσκολα και απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία.

Αναμετρήθηκε με τον Λαϊκισμό και τη Δημαγωγία. Δεν είμαστε ένα πολιτικό εκκρεμές που κινείται δεξιά και αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική. Έχουμε τη δική μας ταυτότητα

Πιστεύουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν την ιστορία μας.

Δημιουργούμε ένα νέο πολιτικό κίνημα για να εκφράζει τους πόθους και τις ανάγκες των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και  Δημοκρατία σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής.

Και θέλω από την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι :

Δημοκρατία δεν σημαίνει υποσχέσεις, μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Δημοκρατία δεν σημαίνει ο καθένας για την πάρτη του. Δημοκρατία υπάρχει μόνον εκεί όπου ξεπερνάμε ως πολίτες τον μικρόκοσμο των προσωπικών μας συμφερόντων και φιλοδοξιών. Εκεί όπου γινόμαστε ένα στην πορεία για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.  Δημοκρατία σημαίνει διαδικασίες, όπου όλοι έχουν λόγο, όλοι έχουν πρόσβαση, ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής, δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας.

Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, διαβούλευση, αξιολόγηση, έλεγχο της εξουσίας. Είναι η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, από τον τοπικό σύλλογο, στην Αυτοδιοίκηση, στην Δικαιοσύνη, μέχρι και το Κοινοβούλιο. Για μας, η Δημοκρατία είναι στάση ζωής. Το ήθος και το ύφος των σχέσεών μας.

Ο σεβασμός στον πολίτη και την αξιοπρέπειά του. Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με συνεχείς αγώνες, με καθημερινούς αγώνες. Αγώνες παντού.

Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές καθορίζουν τους στόχους μας, τα θέλω και το κίνητρο των πράξεών μας. Αυτές ορίζουν το ήθος της πολιτικής μας και τα μέσα της δράσης μας. Είναι η βάση της ενότητάς μας. Ερμηνεύουν την ιστορία μας. Φωτίζουν τη διαδρομή μας.

Στις αξίες του Ελληνισμού θεμελιώνεται η προοδευτική ιδεολογία.

 

Οι δυνάμεις της Προόδου

Η ιστορία της προόδου γράφεται με ανατροπές.

Από σήμερα, κηρύσσουμε Ανένδοτο Αγώνα για την Αλλαγή της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών και τη ισχυροποίηση της  θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.

Με τις πράξεις μας γράφουμε ιστορία. Στρατηγικό δίλημμα είναι για μας πρόοδος ή συντήρηση. Τι είναι όμως πρόοδος και που διαφέρει από την συντήρηση;

Πρόοδος είναι  η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η εμβάθυνση των γνώσεων, η πρωτοπορία στην αξιοποίηση των τεχνολογικών ανακαλύψεων, η ποιότητα της Δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα σύγχρονα δεσμά κάθε εξουσίας, η κοινωνική ευημερία.

Πρόοδος είναι η πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου. Η λογική, η εξέλιξη, η αξιοκρατία, η διαφάνεια,  η αισθητική.

Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του Ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Οικολογίας.

Αντίπαλός μας είναι η συντήρηση.

Ο φόβος για το νέο και το διαφορετικό, ο φόβος του μέλλοντος. Η νοοτροπία που αποτυπώνεται στη φράση  αυτό δεν γίνεται. Ο σκοταδισμός, ο δογματισμός, οι προκαταλήψεις, οι δεισιδαιμονίες, η μισαλλοδοξία, ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η πελατειακή αντίληψη, ο λαϊκισμός, η γραφειοκρατία, η τυραννία, η οπισθοδρόμηση. Το κόστος της συντήρησης είναι βαρύ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα μήνυμα περιμένουν από το Συνέδριό μας.

Ότι το Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο και αποφασισμένο, να πάει τον τόπο ΜΠΡΟΣΤΑ, στην πρόοδο. Να οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

 

Φίλες και Φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οι παγκόσμιες ισορροπίες αλλάζουν. Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη αλλάζει.

Η Αμερικανική ηγεμονία αμφισβητείται, η Ευρώπη δοκιμάζεται, ο κίνδυνος για μια νέα ισορροπία τρόμου προβάλλει ισχυρός. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός εντείνει τις ανισότητες, ασκούνται μεγάλες πιέσεις στα κοινωνικά κεκτημένα στην Ευρώπη, στην απασχόληση, στις αμοιβές, στο κοινωνικό κράτος. Ο δεύτερος ψηφιακός μετασχηματισμός θέτει για όλους νέα ζητήματα, νέες προκλήσεις, απαιτεί νέες απαντήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται ευθέως από τον λαϊκισμό και τους αρνητές της, που αμφισβητούν ακόμη και τις αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα ο βασικός πυλώνας του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, πληρώνει την ταύτιση με τις συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας, την απουσία κοινωνικής πολιτικής, την έλλειψη λογοδοσίας. Χρειάζονται νέες, επιθετικές, τολμηρές απαντήσεις. Απαντήσεις που πρώτα οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να δώσουν.

 

Με τους σοσιαλδημοκράτες και πάλι πρωταγωνιστές.

Με ένα προοδευτικό σχέδιο για την ενοποίηση της Ε.Ε., με ένα «αφήγημα» με ισχυρές πολιτικές ανάπτυξης, αναδιανομής, μείωσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

Με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση από τους πολίτες.

Με την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης ως ισότιμο, ισχυρό, κράτος μέλος.

 

Η Ευρώπη χρειάζεται μαζί με το αναγκαίο σύμφωνο σταθερότητας, ένα  δικό της ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και κοινές πολιτικές στην εφαρμογή και τον έλεγχό του. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πολιτικές με ρήτρες σε ότι αφορά  την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη περιλαμβάνει ενιαίους κανόνες φορολογίας,  συγκρότηση ευρωπαϊκών θεσμών αλληλεγγύης στη θέση του ΔΝΤ και υπό τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου.

Ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χωρίς να υπάρχει το βάρος της «χώρας πρώτης υποδοχής» και βέβαια μία πραγματική δημοκρατία που οι λαοί θα αποφασίζουν στις εκλογές την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υποστηρίζουμε μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα σύνορα των Κρατών Μελών ως τα κοινά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ως το μόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην χώρα μας, για να παρουσιάσουμε την νέα αυτή πολιτική μας στρατηγική στις Ευρωεκλογές του 2019.

Και μόλις πρόσφατα σε συνάντησή μου με τον επικεφαλής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσες, αποφασίσαμε την δημιουργία ενός Forum των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των Μεσογειακών χωρών.

Οι Ευρωεκλογές του 2019 δεν θα είναι μια τυπική διαδικασία ανάδειξης των νέων Ευρωβουλευτών, θα είναι μια Πανευρωπαϊκή μάχη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στην συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Και στην χώρα μας η παράταξή μας, το Κίνημα Αλλαγής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή.

Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Μια λύση επανένωσης του νησιού θα πρέπει να αποκαταστήσει την διεθνή νομιμότητα, να τερματίσει την Τουρκική κατοχή  και να συμβάλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

 

Φίλες και Φίλοι,

Τα εθνικά μας θέματα περνούν σήμερα μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.

Ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν η χώρα μας αντιμετώπισε συσσωρευμένα τόσες προκλήσεις μαζί. Και βρίσκεται μπροστά στις προκλήσεις αυτές με μια κυβέρνηση που “δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει”. Χωρίς στρατηγική, χωρίς ενιαία γραμμή – άλλα λέει ο κ. Τσίπρας και άλλα οι Υπουργοί του. Μια κυβέρνηση που με τους αδέξιους, άστοχους χειρισμούς της όχι μόνο δεν φέρνει αποτελέσματα, αλλά βλάπτει καίρια τα εθνικά συμφέροντα. Η αυταρχική Τουρκία του  Ερντογάν αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή  την σοβαρότερη απειλή για την χώρα μας.

Εντείνει την προκλητικότητα της στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Το πρώτο μέλημα, σκέψη και έγνοια μας αυτή τη στιγμή είναι να γυρίσουν με ασφάλεια τα δύο παιδιά μας, αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού που κρατούνται, έξω από κάθε λογική και αίσθηση δικαίου,   στις φυλακές της Τουρκίας. Η κυβέρνηση που χρειάστηκε μέρες για να καταλάβει τη σημασία του γεγονότος, οφείλει να εργασθεί επίμονα και συστηματικά προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτε από κανένα, αλλά δεν παραχωρούμε απολύτως τίποτε από τα εθνικά μας δικαιώματα.

Χρειάζεται να απαντήσουμε με ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Αλλά χωρίς να παίζουμε το παιχνίδι της έντασης που επιδιώκει η Τουρκία.

Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πρέπει να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα και τις διαδικασίες για την προστασία των συμφερόντων μας και κυρίως να αξιοποιήσουμε τη θέση της χώρας, στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς.

Στο θέμα της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση  με τους αδέξιους χειρισμούς της, την εν κρυπτώ διπλωματία, την επιδίωξη τετελεσμένων, τη μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος κατάφερε πάλι να δημιουργήσει σύγχυση και διχασμό.

Και να επιτρέψει στα Σκόπια να διολισθαίνουν πάλι σε αδιάλλακτες θέσεις και προκλητικές τοποθετήσεις.

Εμείς υποστηρίζουμε, ως πάγια θέση, μια συνολική λύση-πακέτο που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος- της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της ιστορίας.

Μια συνολική λύση ως  Διεθνή Συμφωνία που θα οδηγεί και στην τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία απαιτούν επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Επιχειρείται και στο θέμα αυτό μυστική διπλωματία. Και εάν αληθεύουν διάφορες διαρροές, μόνο ανησυχία προκαλούν για τα εθνικά συμφέροντα.

 

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής.

Έχει έρθει ο καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η εθνική συνεννόηση, που για μας ήταν και είναι βασικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας, δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής.

Είναι αναγκαία για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προϋπόθεση για να αφήσει οριστικά η χώρα πίσω της με ασφάλεια την κρίση.

Καθαρές κουβέντες για μια γνήσια πατριωτική στάση.

Πληρώσαμε πολύ ακριβά το ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν εξαρχής, δεν μπόρεσαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το ποια ήταν τα αίτια που μας οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το αίσθημα της μάταιης θυσίας που δημιουργήθηκε στους πολίτες.

Η χώρα μας, με αυτή την Κυβέρνηση, στα τρία αυτά χρόνια,  δείχνει να γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω.

Οικονομικά: πίσω στην Ελλάδα ψωροκώσταινα.

Εθνικά: πίσω από το Ελσίνκι και την ενδιάμεση συμφωνία

Πολιτικά: πίσω στις άθλιες μεθοδεύσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, στο ρουσφέτι και στις πελατειακές σχέσεις

Θεσμικά: πολύ πιο πίσω, όταν δεν ήταν «κεκτημένο» ο σεβασμός στους θεσμούς και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

 

Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εμείς θέλουμε να πάμε τη χώρα μπροστά.

Για να πάμε μπροστά, βασική προϋπόθεση είναι η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :

Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και  την ίδια ώρα να δεσμεύεται με το 4ο άτυπο Μνημόνιο για διαρκή επιτροπεία, νέες περικοπές σε  συντάξεις και αφορολόγητο και  εκχώρηση του Εθνικού πλούτου για 99 χρόνια στο ελεγχόμενο από την τρόικα Υπερταμείο.

  • Να μιλά δήθεν για «προστασία των αδύνατων» και να φτωχοποιεί την μεσαία τάξη, να καταργεί το ΕΚΑΣ, να περικόπτει το Επίδομα Θέρμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα για τρίτεκνους-πολύτεκνους, να προχωρεί τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας για μικρομεσαίους δανειολήπτες, και να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος με τα επιδόματα φιλανθρωπίας και τα συσσίτια.
  • Να μιλά δήθεν για «ανάπτυξη επενδύσεις και θέσεις εργασίας», και την ίδια στιγμή να εξοντώνει τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες με την υπερφορολόγηση, να μην αξιοποιεί το ΕΣΠΑ, να αντιμετωπίζει υποτίθεται την ανεργία με την μερική απασχόληση, δηλαδή κόβοντας μια θέση εργασίας «στα δύο».

Προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι :

  • Ο κ. Τσίπρας να μιλά δήθεν για «διαφάνεια και κάθαρση στο δημόσιο βίο» και να αρνείται τον έλεγχο για τις δικές τους πράξεις.
  • Να κατασκευάζει κατηγορίες κατά πολιτικών αντιπάλων.
  • Να ρουσφετολογεί ασύστολα.
  • Να μιλά  για σεβασμό «κάθε λέξης του Συντάγματος», την ίδια ώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, με τους καθοδηγούμενους θύλακες στην δικαιοσύνη.
  • Δεν είναι επιτέλους προοδευτική διακυβέρνηση η συγκυβέρνηση με ακροδεξιούς λαϊκιστές.

 

Αυτή η Κυβέρνηση που επιβάρυνε τη χώρα με 200 δις ευρώ, πρέπει να φύγει.

Πρέπει να φύγει  για να προχωρήσει η χώρα μπροστά! Δεν είναι όμως προοδευτική αλλαγή η παλινόρθωση της δεξιάς που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της Κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 που οδήγησε στον εκτροχιασμό της οικονομίας.

Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η πολιτική της ΝΔ για τη στήριξη μόνο των ισχυρών και η  αποδοχή των Κοινωνικών Ανισοτήτων ως φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή η νέα δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, και οι  δραματικές επιπτώσεις που αυτή  θα έχει για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, τις κοινωνικές υποδομές, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δεν είναι προοδευτική αλλαγή οι  ρατσιστικές αντιλήψεις  και η λογικές ρεβάνς.

 

Είμαστε απέναντι σε όλα αυτά.

Γι αυτό επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση μας. Ώστε να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ που κρατά τη χώρα στο χθες. Για να πετύχουμε την Εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση των συνθηκών για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Προχωράμε μπροστά  με αυτόνομο λόγο και  στρατηγική. Δεν  εγκλωβιζόμαστε  σε διχαστικά «μέτωπα» . Οι στρατηγικοί μας στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται σοβαρότητα και αξιοπιστία από την πλευρά μας και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που ξεκινά από την αποκομματικοποίηση του κράτους. Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την επιτάχυνση της απονομής της.

Την αλλαγή και  σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος. Νέο κύμα  αποκέντρωσης για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία ,με αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση. Ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας που θα εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένα μέτρα και όχι μποναμάδες – Φρειδερίκης.

Κατώτερος μισθός στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. Από  τη λογική των επιδομάτων ανεργίας περνάμε στη λογική των επιδομάτων εργασίας. Έχουμε προτείνει μια πολύ απλή λύση. Για κάθε νέα θέση εργασίας η μισθολογική δαπάνη να λογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει από τη φορολογία με αυξημένο συντελεστή κατά 30%. Σε περιπτώσεις πρόσληψης νέων μέχρι 29 ετών, ανθρώπων άνω των 59 ετών καθώς και γυναίκες – κατηγορίες που πλήττονται κυρίως από την ανεργία – ο συντελεστής να φτάνει το 50%.

Πρόγραμμα ανάπτυξης και προσέλκυσης  ξένων  επενδύσεων παράλληλα με τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν στα χρόνια της κρίσης.

Προτείνουμε διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις την επόμενη τετραετία κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων – ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν και απογοητεύουν πολλούς επενδυτές – καθώς και φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Όλα αυτά συνδέονται με τους στόχους που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας.

Καμία συμφωνία δεν γράφεται με ανεξίτηλο μελάνι αλλά από την άλλη οι αλλαγές δεν γίνονται με τυχοδιωκτικό τρόπο.

Πρέπει να συζητήσουμε με τους εταίρους την άμεση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, αυτό  θα μας δώσει τη δυνατότητα να μειώσουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% τουλάχιστον στο 2%, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν πρέπει να  χάσουμε αυτό που ονομάζεται 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η χώρα πρέπει να φύγει γρήγορα από την λογική της αποεπένδυσης, της μικρής παραγωγικής βάσης και να στοχεύσει σε επενδύσεις στη μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στη γνώση σε αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή. Γιατί η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να δώσει δυνατότητες και στις επενδύσεις στον τόπο και στην καλύτερη και φιλικότερη δημόσια διοίκηση. Έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλά αμειβόμενες και να λύσουμε το πρόβλημα του brain drain.

 

Παρουσίασα  μερικά από τα κύρια σημεία του σχεδίου Ελλάδα.

Αυτό το σχέδιο θα θέσουμε ως βάση  για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας όταν θα πάρουμε την εντολή μετά τις εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή. Και απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ : Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά». Αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της Ελληνικής Οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Όμως, μια τέτοια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση προϋποθέτει αυτό που μας έλειψε πικρά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το στοιχείο εκείνο που εξαϋλώθηκε στις «Πλατείες της Οργής» και στο Ζάππειο: Την Αυτογνωσία και την  Ωριμότητα. Απ’ τα δεξιά και τα αριστερά.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Εμείς, η δημοκρατική παράταξη, από δικά μας λάθη, βρεθήκαμε στο μέσο μιας τέλειας καταιγίδας.

Αντικρύσαμε το κενό. Ζήσαμε την απόρριψη. Αλλάξαμε, ενωθήκαμε, ανανεωθήκαμε. Σήμερα ανοίγουμε την πόρτα και καλωσορίζουμε όσους  θέλουν να γυρίσουν στο νέο μας  σπίτι. Στο δικό τους σπίτι. Και είναι πολλοί. Σήμερα σηκώνουμε ξανά το κεφάλι ψηλά. Κοιτάμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε ήρθε η ώρα , οι  Έλληνες συμφιλιωμένοι να πιστέψουμε στις δικές μας δυνάμεις. Από την κρίση δεν θα μας βγάλει καμία ξένη δύναμη, κανένας από μηχανής Θεός, κανένας μάγος και κανένα θαύμα. Από την κρίση θα βγούμε με την δική μας σκληρή δουλειά, με τις δικές μας δυνάμεις. Με τα δικά μας χέρια.

Με ενότητα και ομοψυχία.

 

Φίλες και φίλοι,

Το συνέδριό μας είναι το αποτέλεσμα μίας  δύσκολης αλλά ταυτόχρονα και συναρπαστικής πορείας.

Μίας πορείας που έχει ως στόχο μία Καλύτερη Ελλάδα. Αγωνίστηκα και αγωνίζομαι για τη Μεγάλη και Ενιαία Δημοκρατική Παράταξη, που σήμερα της  δίνουμε ολοκληρωμένη υπόσταση. Στην πορεία αυτή επεδίωξα τη σύνθεση. Στην πορεία αυτή σεβάστηκα και σέβομαι τη διαφορετικότητα των ιδεών και των αντιλήψεων. Την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων.

Πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Όχι τη Βαβυλωνία. Ως εδώ. Οραματίζομαι, μία Ελλάδα που θα αφήνει πίσω της την κρίση, Οραματίζομαι μία Κοινωνία Δικαιοσύνης, ασφάλειας, συνοχής, που δεν θα αναζητά λύσεις στα πολιτικά άκρα.

Οραματίζομαι ένα Έθνος, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, και αισιοδοξία για το μέλλον. Οραματίζομαι, ένα Λαό, που θα  εμπνέεται από την πατρίδα του και θα εργάζεται με χαρά για αυτήν. Οραματίζομαι  μία  προοδευτική κυβέρνηση που εξασφαλίζει ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Ας  ξεκινήσουμε λοιπόν μία πορεία προς τον Ελληνικό Λαό. Ας γίνουμε οι δημιουργοί μίας νέας εποχής.

Ενωμένοι- Δυνατοί – Αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να Νικήσουμε. Να νικήσουμε για την Ελλάδα. Να νικήσουμε για το Λαό και το Έθνος. Να νικήσουμε για τον πολίτη και τον άνθρωπο. Να νικήσουμε για τη Δημοκρατία. Να νικήσουμε για αυτήν τη λαμπρή, προικισμένη, ταλαντούχα Νέα Γενιά της πατρίδας μας. Να νικήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες Γενιές θα ζήσουν καλύτερα από ό,τι εμείς. Να νικήσουμε για να ζήσουμε και πάλι την πραγματική  Ελπίδα.

Να ξαναφέρουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το χαμόγελο που τους αξίζει.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου


Σχολιάστε εδώ