Χωρίς πεντάστερο δεν ζουν οι συνοδοί υπουργών!

Χωρίς πεντάστερο δεν ζουν οι συνοδοί υπουργών!

Με τροπολογία-σκάνδαλο, όχι μόνο θα μένουν σε πεντάστερο αλλά καταργείται και το πλαφόν των 60 ημερών και πλέον θα μπορούν να ταξιδεύουν όσες μέρες θέλουν

Σίγουρα θα πείτε, μα μπορεί να είναι αλήθεια; Κι όμως, είναι. Μέχρι και πάνω από έναν χρόνο πριν, το Δημόσιο κάλυπτε τα έξοδα διαμονής των συνοδών των υπουργών και γενικά των κυβερνητικών αξιωματούχων σε ξενοδοχεία μέχρι τριών αστέρων. Επίσης, υπήρχε πλαφόν στη διάρκεια του ταξιδιού, που δεν ξεπερνούσε τις 60 ημέρες.

Όλα αυτά άλλαξαν με τον νόμο 4410/16, το άρθρο 67 του οποίου έφερε ανατροπές. Οι υπουργικές κουστωδίες μπορούν, και με τη βούλα του νόμου, να απολαμβάνουν τις πολυτελείς υπηρεσίες των πεντάστερων ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν οι πολιτειακοί άρχοντες, και μάλιστα για όσο χρόνο απαιτηθεί! Και αυτό σε μνημονιακούς καιρούς, με τις συντάξεις να έχουν πετσοκοπεί σε ποσοστό πάνω από 50%, τους μισθούς να έχουν γίνει σχεδόν φιλοδώρημα και τους φόρους να μην έχουν σταματημό.

Με τη ρύθμιση καταργήθηκε το όριο των 60 ημερών που παγίως ίσχυε και πλέον τα πρόσωπα που θα συνοδεύουν έναν υπουργό μπορούν να ταξιδεύουν όσες φορές θέλουν και να διαμένουν σε ξενοδοχεία πολυτελείας, με το κορόιδο το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει.

Η αλλαγή αυτή, υπέρ των πεντάστερων, έγινε με εκπρόθεσμη τροπολογία στον νόμο 4410/16, το περιεχόμενο του οποίου δεν είχε καμία απολύτως σχέση, αναφερόταν στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας καπνού! Η κυβέρνηση φρόντισε να διατυπώσει τη ρύθμιση με τέτοιον τρόπο, ώστε κανένας μη ειδικός να μην μπορεί να καταλάβει τι εννοεί.

«Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 3 της υποπαραγράφου Δ.9 του ν.4336/2015 (Α’ 94) προστίθεται εδάφιο κ.λπ.», σημειώνει ο νομοθέτης και άντε να πάρει κανείς χαμπάρι τη σκανδαλώδη ρύθμιση που κρύβεται.

Να σημειωθεί ότι η τροπολογία ψηφίστηκε παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Τη σκανδαλώδη αυτή διάταξη… ψάρεψε ο πρώην βουλευτής και εμπειρογνώμων Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης και την κατέγραψε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Σε πεντάστερα με δημόσια δαπάνη συνοδοί υπουργών».


Σχολιάστε εδώ