ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ στρώνει το ΔΝΤ!

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ στρώνει το ΔΝΤ!

Σε αχαρτογράφητα νερά μετά τον Αύγουστο

-Παίζει το παιχνίδι της Γερμανίας και θέλει να μείνει στο πρόγραμμα με το ok του Βερολίνου

Κάθε άλλο παρά ευοίωνοι διαγράφονται οι επόμενοι μήνες για την κυβέρνηση. Κορυφαίος σταθμός θα είναι ο Αύγουστος, οπότε τελειώνει το Μνημόνιο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραμένει αμετακίνητος στην απόφαση για «καθαρή έξοδο» στις Αγορές, εξέλιξη με την οποία δεν φαίνεται να είναι αντίθετοι οι… επιτηρητές / δανειστές. Μάλιστα, πληροφορίες από καλές πηγές υποστηρίζουν ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έβαλε νερό στο κρασί του και δεν επιμένει στην ανάγκη προληπτικής γραμμής πίστωσης.


Ο Τόμσεν ξανά στο κλαρί, στήνει ενέδρα…

Το μεγάλο, όμως, αγκάθι είναι το ΔΝΤ, που παίζει με τη Γερμανία και θέλει να μείνει στο πρόγραμμα ως ισότιμο μέλος, εφόσον συναινέσει το Βερολίνο. Αυτήν, πάντως, τη στιγμή ο ρόλος του ΔΝΤ είναι βρώμικος. Επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες, ισχυριζόμενο ότι τα stress tests δεν είναι αξιόπιστα, δεν καταγράφουν την πραγματική οικονομική κατάσταση, την «καθαρή θέση» των τραπεζών. Και όπως λένε πληροφορίες, υπάρχει ένας χοντρός τσακωμός ΔΝΤ – τραπεζών, με στόχο της ενέδρας που έχει στήσει ο Τόμσεν να είναι η αποσταθεροποίηση.


 Στο στόχαστρο οι τράπεζες για τα stress tests, ότι δεν είναι αξιόπιστα


Μάλιστα, η πίεση του Τόμσεν είναι να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα τα υπόλοιπα από τα 86 δισ. ευρώ, που είναι γύρω στα 26 δισ. ευρώ, και έτσι να κλείσει η τρύπα που έχουν οι τράπεζες.
Στα χνάρια του Τόμσεν κινείται και η παλιά γνώριμή μας Ντέλια Βελκουλέσκου, μέλος της «τρόικας», από την οποία έφυγε γιατί έληξε η θητεία της και τώρα κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες. Όχι βέβαια χωρίς αποστολή…

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να έχει τη στήριξη των Αμερικανών για έξοδο στις Αγορές, αλλά με την Ελλάδα να μπαίνει σε ένα πρόγραμμα, για να μην προκύψουν δύσκολες μέρες… Στη γραμμή αυτή κινείται και το ΔΝΤ, το οποίο έχει ταχθεί υπέρ της ρύθμισης του χρέους.

Το μεγάλο θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα αν υπάρξει ανάγκη, από τη στιγμή που η Ελλάδα θα είναι έξω από πρόγραμμα και χωρίς λεφτά, με δεδομένο ότι θα είναι και εκτός προληπτικής γραμμής πίστωσης, κάτι που είναι σήμερα η σημαία του Τσίπρα. Όταν μάλιστα, μεταξύ των άλλων δεσμεύσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε 9 μήνες, θα περικοπούν οι συντάξεις με τον επανυπολογισμό που θα γίνει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τον Δεκέμβριο οι συνταξιούχοι θα δουν πετσοκομμένη τη σύνταξή τους του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται.

Κοινή είναι, πάντως, η εκτίμηση ότι η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με εντελώς άγνωστη την επόμενη μέρα.

Τον Απρίλιο…
Να σημειωθεί ότι στο Eurogroup που συνεδριάζει αύριο στη Σόφια δεν θα γίνει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους και την επιτήρηση που θα υπάρξει μετά το πρόγραμμα, αλλά θα μετατεθεί για το επόμενο Eurogroup, που θα γίνει τον Απρίλιο. Για την τέταρτη και… τελευταία αξιολόγηση υπάρχει το αγκάθι των 88 προαπαιτούμενων (!), ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η εκταμίευση της πρώτης… υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ