Παυλόπουλος προς Ερντογάν: «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

Παυλόπουλος προς Ερντογάν: «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν

«Εδώ είμαστε, διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας είναι να θωρακίζει αμυντικά τα εδάφη της έναντι κάθε επιβουλής με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

Τα παραπάνω τόνισε από τη Νίσυρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, παραπέμποντας στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Στην αντιφώνησή του κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της κυριαρχίας της Ελλάδας στην περιοχή των Δωδεκανήσων, κυριαρχία που απορρέει από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (Απρίλιος 1947).

Κυριαρχία που -όπως σημείωσε- εκτείνεται όχι μόνον στα νησιά που αναφέρονται ρητά στη Συνθήκη (Αστυπάλαια, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Κως και Καστελλόριζο) αλλά και επί των παρακείμενων νησίδων. «Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς διεθνούς δικαίου, ‘‘γκρίζες ζώνες’’, αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της ελληνικής και ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής», επισήμανε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στη Νίσυρο την πάγια θέση του ότι κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την Πιερία, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί στην ολότητά του το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ιδιαίτερα δε τη Συνθήκη της Λωζάννης και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα δε για τη Συνθήκη της Λωζάννης σημείωσε ότι αυτή κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία (Συνθήκη) δεν αναθεωρείται, ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». «Ας μην επινοούν κάποιοι ‘‘γκρίζες ζώνες’’. ‘‘Γκρίζες ζώνες’’ στο Αιγαίο δεν υπάρχουν», κατέληξε.

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι μπορεί ως χώρα να μην έχουμε το έδαφος εκείνο το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε, ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα έχει λόγο και υπόσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της» με το μέτρο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. «Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι.

Δεν το θέλουμε, αλλά αν η Ιστορία μάς υποχρεώσει, θα το πράξουμε, όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας», είπε χαρακτηριστικά. Οι αναφορές αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας θορύβησαν την Άγκυρα, ενδεικτική δε ήταν η επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που καλούσε τον κ. Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο (;) και τα σύνορα και να αποφύγει μια ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση!

Από την Πιερία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τα Σκόπια, τονίζοντας ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, και αλλαγή του Συντάγματος προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε ότι όποιο όνομα επιλεγεί δεν θα πρέπει να έχει ίχνη αλυτρωτισμού σε ό,τι αφορά τα σύνορα, την εθνότητα αλλά και τη γλώσσα. «Όταν συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και βεβαίως στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό».

Φωτο: presidency.gr


Σχολιάστε εδώ