Κοτζιάς προς Τουρκία: Όποιος θέλει σχέσεις με την ΕΕ να εφαρμόζει πρώτα το Διεθνές Δίκαιο

Κοτζιάς προς Τουρκία: Όποιος θέλει σχέσεις με την ΕΕ να εφαρμόζει πρώτα το Διεθνές Δίκαιο

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία απαντώντας στην επιθετική Ρητορική της γείτονος χώρας.

«Θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να εφαρμόζει ειρηνική και όχι επιθετική πολιτική»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας σε συνέχεια της έντασης που καταγράφεται από πλευράς Τουρκίας;

Ο υπουργός των Εξωτερκών απάντησε: Κουβεντιάσαμε στο άτυπο Συμβούλιο στη Σόφια και υπογράμμισα ότι στα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να προστεθεί κι ένα κριτήριο ακόμα. Ότι υποψήφιο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κράτος που θέλει να έχει Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει: Πρώτον, να έχει φιλειρηνική και όχι επιθετική πολιτική -και δη εξωτερική πολιτική. Δεύτερον, να εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο και να το δέχεται δημιουργικά. Τρίτον, να εφαρμόζει και το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης. Είναι ζήτημα της ίδιας της Τουρκίας αν θα σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θαλάσσης και τους κανόνες της φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής ή όχι. Τα άλλα σχόλιά μου δεν είναι γι’ αυτή τη συνάντηση, κατέληξε ο Ν.Κοτζιάς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ