Η καλή στοματική υγεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πνευμονία

Η καλή στοματική υγεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πνευμονία

Ο χειμώνας είναι η εποχή που σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα πνευμονίας ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια και σοβαρά νοσήματα. Μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων το 2016 αποκάλυψε ότι, η καθημερινή περιποίηση των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και έτσι απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, μελετώντας στοιχεία για περισσότερους από 26.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ποτέ δεν κάνουν οδοντιατρικό έλεγχο, έχουν κατά μέσο όρο 86% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονία, σε σχέση με όσους ελέγχουν την στοματική τους υγεία τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος και ο σταφυλόκοκκος και σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι ακολουθούν μια ρουτίνα στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει και περιοδικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, μειώνουν τους αριθμούς αυτών των μικροβίων που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.

«Είναι ουτοπικό να πούμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική μας κοιλότητα, αλλά σίγουρα η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει τον πληθυσμό τους. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι τα υγιή δόντια και ούλα δεν είναι θέμα καλαισθησίας, αλλά ουσιαστικό ζήτημα υγείας», σχολιάζει η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc οδοντίατρος-στοματολόγος.

Η καλή στοματική υγιεινή, δηλαδή η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους πυλώνες της στοματικής υγείας.

«Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών και προκαλώντας τερηδόνα.

Παράλληλα, τα μικρόβια ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Επίσης, άλλα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως κακοσμία, προκαλούνται από την ελλιπή εφαρμογή των κανόνων της στοματικής υγιεινής», εξηγεί η κ. Καλιακάτσου και συμπληρώνει ότι «η σωστή στοματική υγιεινή είναι μια συνήθεια που πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά κάθε ημέρα για όλη μας τη ζωή, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία. Τα γερά δόντια μας επιτρέπουν να τρώμε και να μιλάμε χωρίς προβλήματα και βοηθούν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή μας».


Σχολιάστε εδώ