Σκληρή γλώσσα Αρχιεπισκόπου κατά της κυβέρνησης

Σκληρή γλώσσα Αρχιεπισκόπου κατά της κυβέρνησης

Λάδι στη φωτιά που είχε σβήσει έριξε ο υπουργός Παιδείας

-Απόλυτη σιωπή του πρωθυπουργού

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – Εκκλησίας, λόγω της στήριξης των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό» και του σκληρού σχολίου «κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών» ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου κινείται στη γραμμή της Χρυσής Αυγής, είχε καταλαγιάσει μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κατάληξη της οποίας ήταν το «Ειρήνη ημίν». Λάδι στη φωτιά που είχε σβήσει, όμως, έριξε τροπολογία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου περνάει στο κράτος, παρά την αντίθεση της Εκκλησίας.

Οι σειρήνες του πολέμου ήχησαν ξανά με τη σκληρή σε ύφος και με πολλές αιχμές επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον υπουργό Παιδείας Κων. Γαβρόγλου, στην κατάληξη της οποίας ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνει ότι «οι μονομερείς νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Δημοκρατικό ατόπημα
Με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε ήδη και «βρίθει ψευδών και παραπλανητικών διαδόσεων στην αιτιολογική της έκθεση», όπως αναφέρεται στην επιστολή:

• «επιχειρείται να τροποποιηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας», κάτι που αποτελεί «παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και της αρχής της αυτοδιοικήσεως της Εκκλησίας»,
• «καθαιρείται πραξικοπηματικώς η εκλεγείσα στις 10/22/2017 Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος».

Και ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγει υπογραμμίζοντας:
«Η μεθοδολογία και η πολιτική θεολογία οι οποίες προάγονται με την τροπολογία αποτελούν δημοκρατικό ατόπημα και αναιρούν κατά συνταγματικώς απαράδεκτο τρόπο τις θρησκευτικές ελευθερίες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η προτεινόμενη τροπολογία αναμειγνύεται ανεπίτρεπτα στη διοίκηση Ιερού Ναού και της περιουσίας του, που η Πολιτεία κατέστησε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για λόγους αυξημένης νομικής προστασίας του. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία της Ελλάδος να μη γνωρίζει και να μη συναινεί σε τροποποίηση του Καταστατικού της Χάρτη, η οποία προκαλείται από την τροποποίηση του καθεστώτος του Ιερού Ιδρύματος, που διοικεί Ιερό Ναό τεθειμένο σε δημόσια, και μάλιστα πανελλήνια, λατρεία, καθώς δεν πρόκειται για ιδιωτικό Ιερό Ναό».

Υπέρ της Εκκλησίας το ΚΚΕ
Σε εντελώς αντίθετη γραμμή από την κυβερνητική, την οποία καταγγέλλει ο Αρχιεπίσκοπος, κινείται το ΚΚΕ, την οποία επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, όπου τονίζει τα εξής:

«Οφείλουμε να συγχαρούμε την Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) Τήνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος (ΚΚΕ) για τη στάση ιδεολογικής συνέπειας, επειδή –αν και εκκινώντας από αντίθετη προς την Εκκλησία αφετηρία σε επίπεδο ορολογίας και ουσίας (του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας)– είχε ανακοινώσει σε σχέση με το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου: ‘‘Ο ΓΓ του ΚΚΕ και οι βουλευτές του τοποθετούνται πάντοτε με βάση το πλαίσιο του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, την πάγια δηλαδή θέση του κόμματος για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο έλεγχος του κράτους πρέπει να περιοριστεί στη διακρίβωση των τυπικών προϋποθέσεων, χωρίς να παρεμβαίνει στην εσωτερική οργάνωση των θρησκευτικών ενώσεων, των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων κ.λπ.’’».

Να σημειωθεί ότι το θέμα του Ιδρύματος της Τήνου είχε τεθεί από την κυβέρνηση το 2015, με υπουργό Παιδείας τότε τον Νίκο Φίλη, και όπως σημειώνει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος: «Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κ. βουλευτές».


Σχολιάστε εδώ