Υπάρχει λύση για τα «κόκκινα δάνεια» για να κρατηθούν όρθια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


-Πολλές δόσεις, με «κούρεμα» των προστίμων και διαγραφή των προσαυξήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο όρο την πληρωμή των δόσεων

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει με την ανάθεση του κρίσιμου υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στον «παλιό» και έμπειρο Γιάννη Δραγασάκη, που χρόνια τώρα έχει επαφή με τον πολίτη, μένοντας πάντα απλός άνθρωπος και κάθε άλλο παρά απόμακρος. Και μάλιστα χωρίς καμία σκιά από ί­ντριγκες και πολιτικά – κομματικά παιχνίδια.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ξέρει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην Αγορά, τι βιώνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και τι πρέπει να γίνει στην Οικονομία για να πάρει μπροστά η μηχανή της Ανάπτυξης και να γυρίσει ο ήλιος… Είναι γεγονός ότι το υπουργείο που αναλαμβάνει έχει πάρα πολλά βαρίδια. Βουνό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο χώρος της Οικονομίας. Αλλά και το κάθε σπίτι, το κάθε μαγαζί, με το αφε­ντικό να μην ξέρει αν αύριο το πρωί θα είναι «μέσα», αν θα του κατασχέσουν ό,τι έχει και δεν έχει, αν θα χάσει το σπίτι του, αν θα του μπλοκάρουν τις εισπράξεις και θα μείνει η επιχείρηση χωρίς καύσιμα… Λύση υπάρχει, κύριε αντιπρόεδρε, που και χρήματα θα φέρει στο Δημόσιο Ταμείο και χαμόγελο στο σπίτι και στην Αγορά και όρεξη και κέφι στον επιχειρηματία να σηκώσει τα μανίκια για να πάρει μπροστά το μαγαζί του.

Η λύση, κύριε Γιάννη Δραγασάκη, είναι απλή σαν το αυγό του Κολόμβου. Ο… καρκίνος των «κόκκινων» δανείων αλλά και οι οφειλές στην Εφορία, που έχουν ξεπεράσει τα 102 δισ. ευρώ, και στα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχονται γύρω στα 25 δισ. ευρώ, δείχνουν ότι δεν περισσεύουν λεφτά για να πληρωθούν τα χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία. Προηγείται να υπάρχει εμπόρευμα στα ράφια και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για να παραμείνει ανοιχτό το μαγαζί. Και να μείνει και κάτι για την οικογένεια.

Η λύση είναι ρύθμιση εδώ και τώρα, με πολλές δόσεις, που θα μπορεί να τις πληρώνει ο οφειλέτης, με «κούρεμα» των προστίμων σε μεγάλο ποσοστό και διαγραφή των ληστρικών προσαυξήσεων, με ΜΙΑ και μόνο προϋπόθεση: Ότι ο οφειλέτης θα τηρεί τη συμφωνία, θα καταβάλλει τη δόση εντός της προθεσμίας που θα έχει αποδεχθεί. Διαφορετικά, θα καθίσταται όλη η οφειλή απαιτητή, θα επανέρχονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και ο οφειλέτης θα ανεβαίνει ξανά τον Γολγοθά των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και των δικαστηρίων.

Για τα «κόκκινα» δάνεια, κύριε αντιπρόεδρε, τη λύση την έχουν δώσει οι ίδιες οι τράπεζες. Οι όροι με τους οποίους πουλάνε πακέτα δανείων (καταναλωτικά, κάρτες κ.ά.) στα funds να ισχύουν και για τον δανειολήπτη, έστω με μια μικρή επιβάρυνση, π.χ. αντί στο 3% με 5% που δίνουν τα δάνεια στα «αρπακτικά» να τα δίνουν στον δανειολήπτη στο 8% με 10%, με «κούρεμα» βέβαια των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων.

Ένας «Χριστόφορος Κολόμβος» χρειάζεται σήμερα, κύριε Γιάννη Δραγασάκη…


Σχολιάστε εδώ