Παυλόπουλος: Η Εκκλησία τηρεί στο ακέραιο το Σύνταγμα

Παυλόπουλος: Η Εκκλησία τηρεί στο ακέραιο το Σύνταγμα

Τ’ ακούτε, κύριε Γαβρόγλου;

Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου υπέρ της Εκκλησίας στις αιτιάσεις που διατυπώνονται κατά καιρούς από μέλη της κυβέρνησης περί αμφισβήτησης του Συντάγματος. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος τηρεί στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες οριοθετούν το πεδίο του ρόλου της, προσηλωμένη αυστηρώς στην εκπλήρωση της Αποστολής της, δίχως ανάμειξη στις κατά τις συνταγματικές ρυθμίσεις αρμοδιότητες της Πολιτείας», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Η αναφορά αυτή του κ. Παυλόπουλου θα μπορούσε να θεωρηθεί μια «a priori» έμμεση απάντηση στον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας εγκάλεσε την ηγεσία της Εκκλησίας ότι αμφισβητεί το Σύνταγμα. Αφορμή, οι διαφωνίες που εξέφρασε η Εκκλησία σχετικά με την τροπολογία του κ. Γαβρόγλου με την οποία αλλάζει άρδην το καθεστώς λειτουργίας (και διοίκησης) του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε για άλλη μία φορά τον εμβληματικό κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην επώδυνη περίοδο της κρίσης. Ρόλος που –όπως σημείωσε– αναγνωρίζεται από κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

«Μέσα στην καρδιά, κυριολεκτικώς, της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει καιρίως την κοινωνία μας, έχει αναλάβει, υπό τη φωτισμένη ηγεσία σας, Μακαριώτατε, πλειάδα ουσιαστικών –και μακράν της περιττής δημοσιότητας– πρωτοβουλιών για τη στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενέστερων», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτόν, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος κάλυψε πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, στα οποία η Πολιτεία, μόνη, δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει».

ΦΩτο: www.presidency.gr


Σχολιάστε εδώ