Κλείνουν επ’ αόριστον όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία στη χώρα

Κλείνουν επ’ αόριστον όλα τα άμισθα υποθηκοφυλακεία στη χώρα

Κλειστά είναι από τη Δευτέρα, πάνω από 300 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα, αφού τα μέλη της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας αποφάσισαν την επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στην κατάργησή τους.

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι το Κτηματολόγιο τους κάλεσε να επιλέξουν, εντός ενός μηνός, είτε την ένταξή τους σε αυτό, ως δημοσίων υπαλλήλων, είτε την αποχώρησή τους και ταυτόχρονα την παράδοση ολόκληρου του εξοπλισμού των γραφείων τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από αύριο δεν θα μπορούν να εκδοθούν πιστοποιητικά και αντίγραφα, ενώ δεν θα μπορούν να διενεργηθούν διορθώσεις των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών για τις περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο.

Σε ανακοίνωσή τους οι υποθηκοφύλακες αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε άμεσες και μαζικές προσφυγές με στόχο να διαγνωσθεί και δικαστικά η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης του θεσμού των υποθηκοφυλακείων.

Επίσης καταγγέλλουν ότι «…αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η Ελλάδα να έχει κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα αλλά όχι Κτηματολόγιο, αφού έχει κτηματογραφηθεί μόνο το 7,6 % της επιφάνειας της χώρας».

Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφεραν πως «φαίνεται να επαληθεύονται όσοι θεωρούν πως το κρατικό μονοπώλιο στα χέρια ιδιωτών έχει αποτύχει ολοσχερώς» και πως «στην εν λόγω απόχη θα συμμετάσχει μια μειοψηφία των υποθηκοφυλάκων».


Σχολιάστε εδώ