Τσουνάμι λουκέτων απειλεί μικρές εταιρείες, διανομείς και πρατήρια καυσίμων!

Τσουνάμι λουκέτων απειλεί μικρές εταιρείες, διανομείς και πρατήρια καυσίμων!

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός χτυπάει την καμπάνα

-300 εκατ. ευρώ τον χρόνο χάνει το Δημόσιο από τη νοθεία και το λαθρεμπόριο

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα της νοθείας και του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, παρότι έχουν περάσει 25 σχεδόν χρόνια από τότε που απελευθερώθηκε η εν λόγω αγορά, και μάλιστα τα κρούσματα έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2012 και μετά, όταν οι κυβερνήσεις έλαβαν αποφάσεις για αύξηση των φόρων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΠΕ Στάθης Τσοτσορός στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Και το… αποτέλεσμα είναι τσουνάμι λουκέτων να απειλεί τις μικρές εταιρείες, τους διανομείς και τα πρατήρια. Και τούτο γιατί αφενός μειώθηκαν δραματικά οι πωλήσεις καυσίμων στην εγχώρια αγορά (κατά 38%) και αφετέρου οι υγιείς επιχειρήσεις συμπίεσαν κι άλλο τα περιθώρια κέρδους, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις επιτήδειων που πωλούν προϊόντα σε ύποπτα χαμηλές τιμές.

Η απώλεια για τα κρατικά έσοδα ανέρχεται ετησίως σε 150 με 300 εκατ. ευρώ και ήδη οι μικρότερες εταιρείες του χώρου (εταιρείες εμπορίας, διανομείς και ιδιοκτήτες πρατηρίων) βρίσκονται σε δυσχερή θέση, με τη βιωσιμότητά τους να τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ ενδεχόμενη χρεοκοπία τους θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων και θα προκαλέσει μεγάλα πιστωτικά προβλήματα στην αγορά.

Τα μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), με την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν πρόσφατα, «εξουσιοδότησαν» στην πράξη τους δύο μεγάλους ομίλους της χώρας να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να «βγουν μπροστά», να ασκήσουν πιέσεις για να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις.

Διαφορετικά, μέχρι το τέλος του χρόνου καραδοκεί ο εφιάλτης του λουκέτου για κάποιες μικρές εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, που ήδη κινδυνεύουν.


Σχολιάστε εδώ