Ο «έξυπνος» ιδιοκτήτης από τη διασταύρωση πιάνεται…

Ο «έξυπνος» ιδιοκτήτης από τη διασταύρωση πιάνεται…

Αρκετοί «έξυπνοι» Έλληνες δεν έγραψαν την πραγματική επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας τους ή μετέφεραν την επιφάνεια κύριων χώρων στους βοηθητικούς, για να μειώσουν τον φόρο. Δεν δήλωσαν στο Ε9 δικαιώματα, όπως η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία, ή απέκρυψαν τα αγροτεμάχια που διαθέτουν, για να μη φορολογηθούν.

Οι «έξυπνοι» ιδιοκτήτες δήλωσαν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία ή τα δήλωσαν με μικρότερο εμβαδόν. Φυσικά, λίγο πριν γίνει μία μεταβίβαση, οι «έξυπνοι» ιδιοκτήτες «διορθώνουν» κάποια χαρακτηριστικά του ακινήτου τους.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψαν απόφαση η οποία προβλέπει τη διασύνδεση και την ανταλλαγή των βάσεων δεδομένων και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε στοιχεία ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων, που διαθέτει το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Εφόσον από τη διασταύρωση προκύψουν αποκλίσεις μεταξύ κτηματογραφημένης περιουσίας και δήλωσης Ε9, ο «έξυπνος» Έλληνας θα κληθεί για παροχή εξηγήσεων, θα προχωρήσει σε τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 και θα καταβάλει τα σχετικά πρόστιμα, πρόσθετο ΕΝΦΙΑ και προσαυξήσεις.

Επίσης, θα ενημερώνονται και οι δήμοι για να εισπράττουν δημοτικά τέλη από αδήλωτη ακίνητη περιουσία, ενώ θα εντοπίζονται και ακίνητα που ενώ έχουν δηλωθεί στην εφορία, δεν δηλώθηκαν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.


Σχολιάστε εδώ