Μπλοκάρει η Τουρκία τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα

Μπλοκάρει η Τουρκία τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ για κοιτάσματα

Εκβιάζει για… μερτικό!

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία λόγω της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Κι αν το «θερμό επεισόδιο» που προκάλεσε στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού πυροδοτεί ανησυχίες ως προς τις πραγματικές προθέσεις της, εξίσου, αν όχι πιο σοβαρούς κινδύνους ε­γκυμονεί η προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να μπλοκάρει τις έρευνες για κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

H ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες μαζί με τον γαλλικό όμιλο της TOTAL, υπεκύψε στις πιέσεις και στις απειλές της Άγκυρας και αποχώρησε για το Μαρόκο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές για την Κύπρο, και όχι μόνο.


 Κι αυτό διότι μετά από μια τέτοια εξέλιξη
καμία ξένη εταιρεία
ΔΕΝ θα δεχτεί να αναλάβει
αντίστοιχο έργο στα όρια της Κύπρου,
ίσως και της Ελλάδας…


Διπλωμάτες εκτιμούν ότι από το σημείο αυτό και μετά η Άγκυρα θα εντείνει τις διεκδικήσεις της στα κοιτάσματα ακόμη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, θα ενταθούν οι πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να άρει τις αντιρρήσεις της προκειμένου να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό μια λύση στο Κυπριακό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Φωτο: cyprusgasnews


Σχολιάστε εδώ