Ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, με πρώτη… δόση 1.341 ακίνητα

Ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί, με πρώτη… δόση 1.341 ακίνητα

Αρχίζουν να ηχούν τα τύμπανα… Πιάνουν… δουλειά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το τέλος των φυσικών πλειστηριασμών… συντελείται στις 28 Φεβρουαρίου και αρχίζει η προετοιμασία της διαδικασίας για τους ηλεκτρονικούς, χωρίς την παρουσία των… «συλλογικοτήτων», από τη στιγμή που δεν θα ξέρουν πού θα γίνονται.

Ήδη το πρώτο πακέτο, με 1.341 πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι έτοιμο και το ξεκίνημα των ηλεκτρονικών έχει προγραμματισθεί για την Πρωτομαγιά, όπου αντί για τον «Μάη» θα κρεμάσουν σπίτια και εργοστάσια.

Παράλληλα, οι τράπεζες τρέχουν να οργανωθούν για να υλοποιήσουν την εντολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για πωλήσεις «κόκκινων» δανείων ύψους 11,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019.


 Στα 944 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης


Υπάρχει, πά­ντως, η… ικανοποίηση ότι ξεπέρασαν τον στόχο που τους είχαν βάλει οι έξω και τα «κόκκινα» δάνεια περιορίστηκαν στα 95 δισ. ευρώ από 99,9 που ήταν η… «κόκκινη» γραμμή.

Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 150 δισ. ευρώ.

Στο σφυρί…
Προ του τελεσιγράφου του SSM, οι τράπεζες αύξησαν τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων προς πώληση. Έτσι:

• Η Alpha Bank αύξησε στα 3,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το πακέτο «Venus», στο οποίο είχε βάλει «πωλείται».


 Δάνεια 11,5 δισ. ευρώ έχουν δεσμευτεί να πουλήσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019


• Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε στα 2,3 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το πακέτο «Arctos», που περιλαμβάνει 200.000 δάνεια, τα οποία χρωστάνε 130.000 δανειολήπτες.

• Η Εθνική Τράπεζα πουλάει το χαρτοφυλάκιο «Earth», ονομαστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους φθάνει στα 5,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 300.000 δάνεια, που είναι σε καθυστέρηση επτά χρόνια, με τη μέση οφειλή ανά δανειολήπτη να είναι 10.000 ευρώ.

• Να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2016 η Eurobank είχε μεταβιβάσει το πακέτο «Eclipse», ύψους 1,5 δισ. ευρώ, και πρόκειται να δοθεί και δεύτερο πακέτο μέσα στο 2018.

Όλα τα παραπάνω δάνεια είναι καταναλωτικά, κάρτες και μικρά επιχειρηματικά που δεν έχουν εξασφαλίσεις. Η μόνη που βγήκε από τη… γραμμή είναι η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση του πακέτου «Amoeba», ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια 120 επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις επί 1.350 ακινήτων, η αξία των οποίων έχει εκτιμηθεί στα 467 εκατ. ευρώ.

Κοντά στο ένα τρισ. ευρώ!
Ένα βηματάκι από το ένα τρισεκατομμύριο ανέρχονται τα «κόκκινα» δάνεια που χρωστούν τα κράτη της Ευρωζώνης, με την Ιταλία να βρίσκεται στην κορυφή. Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων της Ευρωζώνης έχει φθάσει στα 944 δισ. ευρώ.

Η σχετική λίστα έχει ως εξής:
√ Ιταλία 224,2,
√ Γαλλία 142,2,
√ Ισπανία 131,4,
√ Ελλάδα 112,3,
√ Αγγλία 67,
√ Γερμανία 58,4,
√ Ολλανδία 43,8,
√ Πορτογαλία 34,8,
√ Ιρλανδία 26 και
√ Κύπρος 19,5.

Επί ποδός…
Για τους συμβολαιογράφους ο λόγος, που έχουν και τώρα στοχοποιηθεί, ενώ είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν τους πλειστηριασμούς, διαφορετικά βαρύνονται με ποινικές ευθύνες αλλά και με οικονομικές αποζημιώσεις.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου για την εισβολή διαδηλωτών («συλλογικοτήτων») σε γραφείο της οδού Καποδιστρίου αλλά και για τις ανακοινώσεις για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Αν και παρακολουθεί με την απαιτούμενη ψυχραιμία τις βιαιότητες στις οποίες προβαίνουν οι δήθεν συλλογικότητες, ωστόσο δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην ψευδή πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Ο πλειστηριασμός υποτιθέμενης πρώτης κατοικίας, στον οποίο αναφέρονται καταγγελτικά οι δήθεν συλλογικότητες ότι θα διενεργούνταν, είχε γνωστοποιηθεί προς όλους ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο: Δεν δημιουργούν μόνο κοινωνική ένταση μέσω βίαιων επεισοδίων, αλλά επιδιώκουν, διαρρέοντας ψευδείς ειδήσεις σε σχέση με τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς, να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις, εξυπηρετώντας προφανώς είτε ιδιοτελή συμφέροντα είτε να παρουσιαστούν ως αυτόκλητοι προστάτες των πολιτών. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος παραμένει στη διάθεση και προς ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία των προγραμματισμένων πλειστηριασμών ως θεματοφύλακας του νόμου και της αλήθειας».


Σχολιάστε εδώ