Για ποιους χτυπάει η καμπάνα της Novartis

Για ποιους χτυπάει η καμπάνα της Novartis

Σε κλίμα μεγάλης έντασης και πόλωσης σήμερα η Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis.

Θα γίνει και η ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη των δέκα πολιτικών προσώπων που, σύμφωνα με τη δικογραφία και τις μαρτυρίες, εμπλέκονται στην υπόθεση. Παρά τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που ζητούσε να στηθεί μία κάλπη για όλα τα πρόσωπα, τελικά οι κάλπες θα είναι δέκα, μία για κάθε εμπλεκόμενο. Διαδικασία που παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον ως προς το αν η πλειοψηφία των βουλευτών θα αποφασίσει την παραπομπή όλων ανεξαιρέτως των προσώπων ή κάποιος ή κάποιοι θα γλιτώσουν το «βασανιστήριο» της Προανακριτικής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το με πόσες ψήφους θα παραπεμφθεί καθένας εξ αυτών.

Κατά τα άλλα, το μείζον θέμα που θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου είναι της παραγραφής ή μη των αδικημάτων που αποδίδονται στα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχει τελεσθεί η παραγραφή, ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνές της όσον αφορά αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Το τελευταίο αυτό αδίκημα δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Βουλής. Σύμφωνα με νομικούς και βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας που αποδίδονται στους εμπλεκομένους έχουν οριστικά και αμετάκλητα παραγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται είναι οι: Αντ. Σαμαράς, Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Στουρνάρας, Π. Πικραμμένος, Άδ. Γεωργιάδης, Β. Βενιζέλος, Αν. Λοβέρδος, Μ. Σαλμάς, Αν. Λυκουρέντζος και Γ. Κουτρουμάνης.

Καθένας από τους εμπλεκομένους που θα θελήσει να πάρει τον λόγο θα έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις του και να αντικρούσει τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναμένεται να μιλήσουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και Δ. Παπαγγελόπουλος και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός και Π. Πολάκης.


Σχολιάστε εδώ